fbpx

Professor Stig

Post image

En god och en dålig nyhet.

Food Pharmacy är medgrundare till Super Synbiotics AB som säljer professor Bengmarks synbiotika Synbiotics15

Jag har varit kirurg hela mitt yrkesliv. Jag var en av föregångarna till extensiv bukkirurgi, speciellt av de stora bukorganen. Vid cancer så togs ofta hela bukspottkörteln eller upp till 75 procent av levern bort. Tyvärr gick det inte alltid så bra som jag velat – svåra infektioner förekom ofta. Det störde mig att jag aldrig kunde utfärda garanti för den vara som jag ”marknadsförde”. Inte sällan fick jag ställa in semester eller utlandsresa därför det blivit kritiskt för den patient som jag opererat.

En dag fick jag ett nytt perspektiv som en skänk från ovan. Jag hade bett en ung läkare som heter Henrik Ekberg, senare professor i transplantation, att ordentligt studera de senaste 81 stora leveroperationer. Plötsligt knackade han på min dörr och hade vad han kallade både ”goda och dåliga nyheter”. Först ”däckade” han mig med att berätta att den antibiotika som enligt den tidens praxis absolut skulle ges under en vecka efter operationen faktiskt blivit bortglömd. Ve och fasa – hur kunde det gå till så och därtill på en universitetsklinik, där man skall vara ett föredöme?

När jag utmattad sjönk tillbaka i soffan så sa han plötsligt:

”Men Stig – jag har ju goda nyheter också! Alla infektioner fanns hos de patienter som fått antibiotika. De som inte fått antibiotika hade inga infektioner.”

Detta förändrade allt. Kanske hade antibiotikan dödat den nyttiga tarmfloran? Tanken drev mig att börja forska kring tarmfloran och söka metoder att återställa den när den blivit förstörd – och så är det än i dag. Det började med att jag tog initiativ till det som med tiden blev Probi, ett svenskt börsnoterat bioteknikföretag som utvecklar probiotika. Härifrån har jag gått vidare och utvecklat Synbiotic 2000, men det skall jag berätta en annan gång. Informationen från en vetenskaplig undersökning av den norske immunologi-professorn Per Brandzaeg att 70-80 procent av immunsystemet sitter i tarmen gav entusiasm till att fortsätta med min forskning – här bildas huvudparten av viktigt immunglobulin som skolar immunceller för sina uppdrag runt om i kroppen.

Fortfarande i dag, hör och häpna, fortsätter man på många håll att slentrianmässigt ge antibiotika i samband med kirurgi, och detta trots att studie efter studie visat att det har negativ effekt eller ger negativt utbyte. Också i dag får upp till var tredje patient infektioner efter större bukkirurgi – efter levertransplantation är det varannan.

Mitt uppdrag är inte avslutat.

Food Pharmacy är medgrundare till Super Synbiotics AB som säljer professor Bengmarks synbiotika Synbiotics15

Dela

Kommentarer

  1. Irene thuv skriver:

    Hvor kan jeg få kjøpe det produktet. Har vært ille syk. Bryst kreft og godartet tumor i hode, slag. Alt dette har gjort det slik at inntaket av medesin har vært stor. Mye antibiotika pga av betennelse i en tann som måtte fjærnes før operasjonene i hode. Mage og tarm er kaputt. Hjelp hjelp. Tror kroppen min blir frisk når tarmene blir bra. Kjennes ut som det er en. Kobling mellom tarm og hode, særlig når jeg nå kjenner det psykiske som kommer når jeg får smerter. Lei av å lytte innover og ikke få hjelp i Norge. Har greid alt alene men tarmene blir noe tyngre. Vet ikke hvor jeg skal begynne før nå. Så vær min skytsengel du.

  2. Har några funderingar över probiotika. Jag har läst att västerlänningars mångfald av tarmbakterier i tarmfloran är hotad om man jämför med ursprungsbefolkningars mångfald av bakterier som är mycket större. Finns det risker med att ta ett kosttillskott av bakterier, kan det göra att en bakteriegrupp tar över tarmfloran så att man blir känsligare för rubbningar? Kan det alltså vara viktigt att få i sig så stor variation av bakterietillskott som möjligt eller stör de istället varandra? Och kan man få för mycket bakterier i tarmen, även goda?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.