Press

Din nya bästa vän – den nyttiga morotskakan.

Varsågod, vår senaste krönika i SvD Perfect Guide:

Morotskaka som är nyttig och dessutom bra för tarmfloran – finns det verkligen? Jo, och SvD Perfect Guides matkrönikörer Mia Clase & Lina Nertby vet precis hur man lagar den. 

Vi och din tarmflora önskar härmed sluta ett avtal med dig. Kan vi inte bara bestämma om att vi från och med nu alltid gör den här kakan när vi gör morotskaka? Att vi knycklar ihop alla andra recept med strösocker, vetemjöl och philadelphiaost till små bollar, och sätter upp det här på väggen i stället (viktigt att du skriver ut det på ett papper först).

Ok? Har du knycklat? Bra, då kör vi.

Lägg 5 dl blötlagda (några timmar) cashewnötter, 2 msk kokosolja, en knapp dl honung, 2 msk citron och lite vatten i en mixer. Kör tills det blir en sammetslen fluffig frosting som du inte smakar på för då kommer du äta upp allt utan istället ställer åt sidan.

Ta fram två stora morötter. Det där med stora är ju lite individuellt, är du som läser det här ett spädbarn så kanske du uppfattar en morot som alldeles enorm medan du som är mitt uppe i din 40-årskris uppfattar den som lite mindre. För säkerhets skull la vi några saker bredvid morötterna, för att visa ungefär hur stora de ska vara.

Hacka eller riv morötterna och blanda med 2,5 dl dadlar, 3,5 dl havremjöl, 1 dl riven kokos och 1 msk ceylonkanel. Dumpa allt i en springform. Färdigt!

Närå, skoja bara. Mixa allt till en kladdig deg förstås. Tryck ut halva morotsdegen i springformen och sprid ut 1/3 av frostingen ovanpå. In i frysen. När kakan blivit tillräckligt kall tar du ut den och gör exakt samma sak en gång till: tryck ut resten av morotsdegen och avsluta med frostingen på toppen. På så vis får du en fantastiskt morotsskapelse i två lager.

Nu när du har bakat en sådan här god kaka är det lätt hänt att du vill trycker i dig hela av bara farten, det är ju ändå en nyttig kaka, right? Då vill vi bara höja en pytteliten varningsflagg (cirka 1×1 cm) över att den trots allt höjer blodsockret (men till skillnad från en vanlig kaka innehåller antioxidanter och fibrer). Så tokfrossa inte i den. Ät den inte till frukost. Men gärna till fika eller efterrätt.

Slut på predikan. Ät kakan långsamt och njut för det är den värd.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.

 Kommentarer
Marie skriver:
20 mars, 2017 kl. 09:09

Fråga: är det en bajskorv till höger om morötterna? Det ÄR det va?
För övrigt låter kakan fantastisk.

Annika skriver:
20 mars, 2017 kl. 09:24

Ständigt dessa cashewnötter. Som maken är tokallergisk mot. Finns det annat man kan använda? Funkar mandel? Solrosfrön? Nåt helt annat? Vore toppen om ni kunde ta upp sånt i er kokbok! Gissar att vi inte är enda nötallergiska familjen i stan…

Janne I Jämtland skriver:
20 mars, 2017 kl. 15:34

Trevligt recept, men är det inte mer lördagsgodis än nyttig kaka? Räknade ut att hela kakan innehåller 240 gram socker.

Anne-Britt skriver:
20 mars, 2017 kl. 16:23

Jag har tidigare ersatt alla nötter med solrosfrön och pumpakärnor och det har alltid funkat bra.

Johanna skriver:
20 mars, 2017 kl. 17:46

Annika: Du kan ersätta cashewnötterna mot macadaminötter. Men tyvärr får du betala ett högre pris

Annika skriver:
22 mars, 2017 kl. 15:01

Johanna: Han tål inte det heller. Enda nötter han tål är mandel och små mängder hasselnötter. (Och det finns ju rätt många som inte ens tål detta, så tips på vad man kan ersätta nötter med i diverse rawrecept är bra!)
Jag däremot tål och älskar ALLA nötter, och macadamianötter är ju helt ljuvliga. Dyra och svåra att hitta ibland, men så värda jakten! 🙂

Kommentera

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.