Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad.
Så, vi har förstått att inflammationshämmande mat är något alla bör äta mer av. Och hey, vi har ingen tid att förlora. Top of mind-sallad: Sanna Ehdins antiinflammatoriska supersallad. Sanna är fil.dr, immunolog och författare, och det hörs ju på namnet hur förträfflig hennes sallad är. Den är krämig, nästan som en cole slaw, doftar som en hel vitlöksoljad langos och vinner på att stå några dagar i kylen. Det enda som skiljer det här receptet från originalet är att vi låter bli att rosta hasselnötterna (sedan Stig upplyste oss om vilka gifter som frigörs i samband med rostning hoppar vi över det momentet) (få inte panik nu, en av Stigs kommande krönikor handlar om detta).
Glädjande nog innehåller salladen gurkmeja. Det är färgämnet curcumin i gurkmejan som gör den till en av våra nyttigaste kryddor, särdeles rik på antioxidanter och starkt inflammationshämmande. PER-FEKT. Vi använder torkad ingefära men lyllo dig om du sitter inne på färsk.
När Sanna lagar sin antiinflammatoriska supersallad har hon på sig en rosa basker och ett stort pärlhalsband. Detta är frivilligt. Det går precis lika bra med ett vanligt förkläde.
Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad
½ vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök (gul eller röd)
250 g spenat
1 dl nötter
1 citron
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 msk gurkmeja
1 msk ingefära
1 tsk cayennepeppar
Strimla vitkålen, riv morötterna och löken och blanda med spenat och nötter. Pressa citronsaften över. Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna – alla fyra! – med lite av olivoljan. Knäck i ägget. Tillsätt lite olivolja i taget. Tillslut blir det en härlig majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman.
Häll dressingen över grönsakerna i en skål. Täck över och låt stå kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp. Så om du (och din familj som måste stå ut med vitlöksångorna) kan leva med att äta samma sallad några dagar på raken, räcker det med andra ord att variera tillbehören.
Källa: Sannas matbok – för den självläkande människan.
PrintDr Ehdins antiinflammatoriska supersallad.
- Portioner : 8 1x

Ingredienser
½ vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök (gul eller röd)
250 g spenat
1 dl nötter
1 citron
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 msk gurkmeja
1 msk ingefära
1 tsk cayennepeppar
Instruktioner
Strimla vitkålen, riv morötterna och löken och blanda med spenat och nötter. Pressa citronsaften över. Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna – alla fyra! – med lite av olivoljan. Knäck i ägget. Tillsätt lite olivolja i taget. Tillslut blir det en härlig majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman.
Hej!
Jag är heeeeelt såld! Tack för denna underbara blogg! Tänk att få så fina recept och att gå och vänta på nästa dags inlägg är riktigt kul. Hade redan börjat mitt nya liv och det här passar så bra just nu.
Jag ska prova era recept allteftersom och lägga till ytterligare nyttigheter i min kost. Har delat länken vidare.
Hälsningar från Nin
Tack snälla, fantastiskt kul med så peppande ord så här en knapp vecka in i bloggandet!
Åh vilken fantastisk blogg! Jag tror verkligen på att man kan äta sig till ett friskare liv. Jag har själv botat min rosacne genom att äta rätt.
Det ska bli jättekul att följa er 🙂 En önskan skulle vara om ni tog upp olika animaliska produkters påverkan på kroppen, tex vad händer när vi äter rött kött vs. fisk.
Vänligen, Mika
Tack för fina ord, synnerligen kul att höra! Och du kan vara helt lugn, det kommer drivor av sådant framöver!
Tack för en trevlig blogg!
Härligt med kopplingen vetenskap-recept. Ni gör budskapet så lättillgängligt då. Och salladen blir riktigt god!
Tack tack!
På vilket sätt är ägg antiinflamatoriskt?
Ägg är inte antiinflammatoriskt. Vi misstänker att Sanna Ehdin har valt det namnet hon valt på sin sallad eftersom den innehåller så många andra antiinflammatoriska ingredienser. Vi kommer att publicera en lista inom kort på vad man ska äta mer/mindre av för att dämpa inflammationen, håll utkik efter den för mer info!
Hej, undrar en grej med receptet. I Sanna Ehdins står det en tesked ingefära och en tesked gurkmeja, i det ni skrivit ut står det en matsked av bägge dessa. Är det medvetet?
Hej Caroline, om man inte klarar av smaken av en msk gurkmeja (det tar kanske ett tag att vänja sig) kan man ju självklart ta en tsk. Eftersom gurkmeja inte går att överdosera kan man också lägga i mer än en msk om man klarar av smaken.
Hej – kanske en “dum” fråga – men kan man använda den kål man har tillgänglig? t.ex. rödkål?
Hur bra är det med rått ägg, vid immunsupprimerande medicinering?
En supergod sallad. Älskar’n.
Men uteslöt ägget.
Hej! Har gjort salladen, men inte ätit ännu. Hade ingen spenat hemma, men snart kommer sambon och sonen hem med det från affären.
Jag uteslöt dock ägget och oljan och tog flera små blodapelsiner istället till dressingen. Den blev väldigt god. Ska strax blanda ihop allt med.