Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad. – Food Pharmacy

Recept

Post image
fav

Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad.

fav

Så, vi har förstått att inflammationshämmande mat är något alla bör äta mer av. Och hey, vi har ingen tid att förlora. Top of mind-sallad: Sanna Ehdins antiinflammatoriska supersallad. Sanna är fil.dr, immunolog och författare, och det hörs ju på namnet hur förträfflig hennes sallad är. Den är krämig, nästan som en cole slaw, doftar som en hel vitlöksoljad langos och vinner på att stå några dagar i kylen. Det enda som skiljer det här receptet från originalet är att vi låter bli att rosta hasselnötterna (sedan Stig upplyste oss om vilka gifter som frigörs i samband med rostning hoppar vi över det momentet) (få inte panik nu, en av Stigs kommande krönikor handlar om detta).

supersallad6

Glädjande nog innehåller salladen gurkmeja. Det är färgämnet curcumin i gurkmejan som gör den till en av våra nyttigaste kryddor, särdeles rik på antioxidanter och starkt inflammationshämmande. PER-FEKT. Vi använder torkad ingefära men lyllo dig om du sitter inne på färsk.

supersallad1

När Sanna lagar sin antiinflammatoriska supersallad har hon på sig en rosa basker och ett stort pärlhalsband. Detta är frivilligt. Det går precis lika bra med ett vanligt förkläde.

Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad

½ vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök (gul eller röd)
250 g spenat
1 dl nötter
1 citron
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 msk gurkmeja
1 msk ingefära
1 tsk cayennepeppar

Strimla vitkålen, riv morötterna och löken och blanda med spenat och nötter. Pressa citronsaften över. Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna – alla fyra! – med lite av olivoljan. Knäck i ägget. Tillsätt lite olivolja i taget. Tillslut blir det en härlig majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman.

supersallad5

Häll dressingen över grönsakerna i en skål. Täck över och låt stå kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp. Så om du (och din familj som måste stå ut med vitlöksångorna) kan leva med att äta samma sallad några dagar på raken, räcker det med andra ord att variera tillbehören.

supersallad3

Källa: Sannas matbok – för den självläkande människan.

Print

Dr Ehdins antiinflammatoriska supersallad.

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 8 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

½ vitkålshuvud

2 morötter

1 stor lök (gul eller röd)

250 g spenat

1 dl nötter

1 citron

4 vitlöksklyftor

1 ½ dl olivolja

1 ägg

1 tsk havssalt

1 msk gurkmeja

1 msk ingefära

1 tsk cayennepeppar

Instruktioner

Strimla vitkålen, riv morötterna och löken och blanda med spenat och nötter. Pressa citronsaften över. Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna – alla fyra! – med lite av olivoljan. Knäck i ägget. Tillsätt lite olivolja i taget. Tillslut blir det en härlig majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.