Ett filosofiskt samtal kring jordärtskockor och 80/10/10. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Ett filosofiskt samtal kring jordärtskockor och 80/10/10.

Vi befinner oss på en lunchrestaurang i centrala Stockholm. Lina och Mia sitter djupt försjunkna i varsin meny.

Men du Lina, Stigs krönika i måndags…

Ja, vad är det med den?

Jo, det här med 80/10/10… Finns det NÅGON som klarar att äta så och som samtidigt lever ett normalt socialt liv? Jag har liksom lite svårt att förlika mig med att jag ska bli 100% vegan och alltid ha med mig egen matlåda när jag blir bjuden på middag framöver.

Lustigt att du säger det, jag har också hakat upp mig lite på den där modellen. Den känns ju sjukt knepig att få till.

Lång tystnad. Vi hör en bil passera ute på gatan.

Men du Mia, det här kanske är en konstig parallell men politisk filosofi var ju lite av mitt favoritämne på universitetet… Du vet Platon?

Mia stönar irriterat.

– Ja, vad är det med honom?

– Jo, han grundade ju sin filosofi på att inget kan existera i sinnevärlden – alltså den världen som vi upplever med våra sinnen – om det inte finns en perfekt, ouppnåelig modell i idévärlden.

Okej…

En jordärtskocka i sinnevärlden kan till exempel aldrig bli lika fullkomlig som den i idévärlden, men däremot kan den och alla andra jordärtskockor i sinnevärlden STRÄVA efter att bli lika fullkomliga som den i idévärlden. Fattar du?

rotsaker2
Rotfrukter i sinnevärlden.

Vi hör en tung suck från Mia.

Typ kanske. Men vart vill du komma?

Jo, jag tänker att 80/10/10 kanske är något som får utgöra Platons idévärld framöver. Min sinnevärld kanske aldrig kan uppnå den perfekta idévärlden, men nu vet jag i alla fall vad jag ska sträva mot.

Mia skrattar till, lättad över att äntligen ha fattat.

Ja när du lägger fram det SÅ, så låter det ju vettigt. Då blir det ju mer som en målbild. Och det kanske är viktigt att poängtera för dom som inte känner oss att det är så du och jag ser på det, så att de inte går runt och tror att vi är värsta perfekta raw food-absolutisterna som aldrig längtar efter saltlakrits eller att bli fulla.

Nä, bara i idévärlden. Där tar vi aldrig en after work. Men alla som känner oss vet ju att vi är långt ifrån så perfekta i sinnevärlden.

En kypare kommer fram till bordet.

 Så, är ni redo att beställa?

Mia tittar ned i menyn.

– Eeehhh… Har ni någon raw hamburgare, typ?

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.