Recept

Får vi presentera: antioxidanternas Zlatan.

Det här inlägget var egentligen inte tänkt till i dag. Det var liksom för bra, tyckte vi, för att släppa redan en vecka in i bloggen. Men, så insåg vi plötsligt att vi inte kunde hålla på det längre.

Så här ligger det nämligen till: Stig har ett recept på en shot som är så bra att alla har rätt till receptet. Den är het, kryddig och uppkäftig. Du sveper den i en klunk och gärna en gång om dagen. Den är beroendeframkallande. Den är starkt antiinflammatorisk. Och den dryper av gurkmeja.

– Gurkmeja innehåller flera färgämnen, ja ett helt lag, som heter curcumenoider. Zlatan i laget heter curcumin, men ensam på planen kan han inte göra mål – han behöver bli framspelad av de andra. Dessa ”färger” är särskilt starka antioxidanter, som hämmar de gener som skapar kronisk inflammation. En av de mest aktiva inflammationsskapande generna heter COX-2, och gurkmeja kan beskrivas som en stark och helt ogiftig COX-2-hämmare. Alla läkemedel som hittills har tagits fram för att hämma COX-2 har däremot visat sig ha stark giftighet och obeskrivligt många biverkningar, berättar Stig.

supersallad2

– Det finns många starka antioxidanter men bara några få av dem är så här ordentligt utredda vad gäller dess kliniska effekter. Majoriteten av alla forskningsstudier på gurkmeja har gjorts på djur, men en del studier har också gjorts på människor. Flera studier har visat att ett dagligt intag av gurkmeja bland annat kan sänka det skadliga kolestrolet liksom blodtryck och blodsockret, och bidra till att förhindra åderförfettning. Resultat från djurförsök har också visat att gurkmejan ger skydd mot kroniska sjukdomar och hejdar tillväxten av vissa sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer, avslutar Stig.

Come to mama, känner vi spontant. Och delar härmed med oss av Stigs recept.

Stigs antiinflammatoriska gurkmejashot

½ glas juice (t ex äpple)
1 rågad msk gurkmeja
¼ tsk chilipeppar (cayenne)
1 tsk ceylonkanel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja

Lägg samtliga ingredienser i en shaker/mixer/glas och shaka loss/mixa/rör. Häll upp i ett glas och drick Zlatan och hans små lagkamrater i ett svep.

Gurkmeja4

Botten upp!

stamp-glutenfreestamp-milkfreestamp-vegetarianstamp-likes


Kommentarer
Andreas skriver:
9 oktober, 2014 kl. 10:36

Nice! Ska prova snart!

Food Pharmacy skriver:
9 oktober, 2014 kl. 12:20

Ja! Gör’t!

Aloysius skriver:
9 oktober, 2014 kl. 16:37

Men kan man ta vilken gurkmejapulver som helst? Och vilken billig cayennepeppar eller kanel som helst? Eller blir det bättre (mer potent) med lyxcayenne och en Sri Lanka-kanel?

    Food Pharmacy skriver:
    9 oktober, 2014 kl. 21:43

    Hej, vi försöker alltid att handla ekologiska produkter, för att minska gifter för människor och miljö. Men det är ju inte alltid det finns tillgängligt. Trevlig kväll!

Marie skriver:
10 oktober, 2014 kl. 05:20

Hur reagerar en känslig mage på den här shoten?

    Food Pharmacy skriver:
    13 oktober, 2014 kl. 12:48

    Hej! Känsliga magar kan bero på en hel mängd olika saker och vi kan inte ge någon medicinsk rådgivning här på bloggen. Prova i liten mängd först kanske? Ha en fin dag!

Yvonne skriver:
10 oktober, 2014 kl. 12:03

Hej, så kul att jag hittade den här härliga bloggen där man lär sig så mycket. Intressant!
Jag läste någonstans att gurkmeja måste hettas upp för att göra verkan. Vad tror ni om det?

    Food Pharmacy skriver:
    13 oktober, 2014 kl. 12:47

    Halloj, vad kul att du gillar! Stig förespråkar gurkmejan oupphettad och vi litar på honom. Ha en fin dag!

Bosse Alendahl skriver:
10 oktober, 2014 kl. 17:55

Hej! Läste med intresse om COX-2 och gurkmeja. Eftersom jag är drabbad av Borrelia och just nu försöker läsa den amerikanske borrelia-experten dr Richard L Horrowitz bok ”Why can’t I get better?” så slog jag upp COX-2 och curcumin, dvs gurkmeja i boken. Dr Horrowitz behandlar sina patienter med antibiotika kombinerat med bla annat gurkmeja för att sänka nivåerna av COX-2. Om man sedan törs läsa vidare om COX-2 eller quinolinic acid, som det tydligen heter, så blir man förskräckt då detta ämne är verksamt vid betydligt ruskigare sjukdomar som Parkinsons, ALS och MS.
Jag skall blanda till en gurkmeja- shot på momangen! Ät gurkmeja!
Bosse

Staffan Hillberg skriver:
11 oktober, 2014 kl. 17:31

Varje morgon dricker jag grönt te med riven ingefära och rå honung. Om jag känner att en förkylning är på väg så lägger jag till pressad citron, riven vitlök och cayenne-peppar. Blandar ofta i riven färsk gurkmeja om jag får tag på det men kanske skulle prova med pulver. Alltid funderat på hur stor skillnad det är mellan pulver och färsk produkt.
Hälsa Bengmark så gott, bra att han driver dessa frågor.
/Staffan Hillberg

    Food Pharmacy skriver:
    13 oktober, 2014 kl. 12:43

    Tack för tips och hälsningen framförd!

martin skriver:
11 oktober, 2014 kl. 23:15

Hallå,
Stort tack för en grym blogg! Om ni ligger inne på fler recept likt detta så skulle det vara otroligt intressant att testa. Har redan tryckt i mig två glas av den här, vilket var en succé! Funderar fortfarande på om jag blandat fel, för jag tycker det är otroligt gott!

    Food Pharmacy skriver:
    13 oktober, 2014 kl. 12:39

    Kul att höra, vi tycker också att den är supersmarrig/rivig på ett bra sätt.

Sara Åberg skriver:
14 oktober, 2014 kl. 18:37

Hej! Kan man lika gärna ta gurkmejan i ett glas vatten eller behövs det andra för att ge bra effekt? Inte så gott med bara gurkmeja men lätt! Äppeljuice är det väl rätt mkt socker i, men ok kanske med så liten mängd!?

    Food Pharmacy skriver:
    14 oktober, 2014 kl. 20:35

    Hej, du kan absolut ta gurkmejan i ett glas vatten. Vi själva brukar pressa citron och äpple i råsaftcentrifugen för att det ger en god smak men också för att vi tycker om att få i oss mycket citron eftersom det är basiskt.

Mirsada skriver:
14 oktober, 2014 kl. 20:01

När tar ni er shot? På morgonen eller kvällen, är något av det mer fördelaktigt?

    Food Pharmacy skriver:
    14 oktober, 2014 kl. 20:29

    Hej Mirsada, jag brukar ta min shot efter lunch. Men då har jag ju turen att ha en råsaftcentrifug och alla kryddor på jobbet:-)

Tor Erik Nilssen skriver:
16 oktober, 2014 kl. 14:02

Hei
Kan man ta en shot per dag, eller bør man begrense det til noen dager i uken?

    Food Pharmacy skriver:
    16 oktober, 2014 kl. 14:23

    Hej Tor Erik,
    Du kan med fördel ta en shot per dag!

Annika Javette skriver:
22 oktober, 2014 kl. 09:11

Vad säger professorn om att byta ut olivolja mot linfröolja samt äppeljuice mot egengjord grön fruktjuice?

Ingrid Pousard skriver:
22 oktober, 2014 kl. 09:46

Hej kära Foodpharmacy,

Kan man äta hur mycket gurkmeja som helst, finns det risk för några biverkningar och vad är rekommenderad daglig dos?

Tack för bra blogg!

Gabriela skriver:
22 oktober, 2014 kl. 14:24

Hej!
Tack för en väldigt bra och intressant blogg. Fick just länken av min sambo som vet att jag gillar allt som har med mat som medicin att göra. Har nu läst mig igenom alla inlägg och ser fram emot att fortsätta följa er.
Gjorde denna shot och den kommer bli en del av mina dagliga rutiner!
/Gabriela

Mattias skriver:
29 oktober, 2014 kl. 17:11

Hur länge håller sig denna blandning i kylen? Min spontana tanke är att göra en större batch och spara i kylen i nån glasflaska (lite mivitotal känsla) och använda dagligen som en frukostshot,

Gustaf skriver:
3 december, 2014 kl. 23:33

Gurkmeja sägs ha låg biotillgänglighet, alltså att det antingen tas upp dåligt i eller bryts ned/omfördelas/utsöndras snabbt av kroppen, kanske innan det hinner ha tillräcklig antiinflammatorisk effekt. Det kan man t ex läsa om här:

http://www.turmericforhealth.com/general-info/how-to-improve-bioavailability-of-turmeric

Detta adresseras ju delvis i ert recept genom tillsatsen av olivolja, men enligt ovanstående sida kunde man ju också tillsätta svartpeppar till gurkmejan för ökat upptag – så det har jag numera i min shot.

Vore intressant att höra prof Bengmarks åsikt om gurkmejas biotillgänglighet, då han ju enligt egen uppgift tar sig en matsked gurkmeja dagligen.

Tack för evidensbaserad & smarrig blogg!

    Food Pharmacy skriver:
    4 december, 2014 kl. 09:28

    Hej Gustaf och tack för denna info! Vi skickar såklart vidare detta till Stig och delar hans kommentar så fort vi kan.

Tommy Malmander skriver:
11 december, 2014 kl. 08:50

Hej! I det här receptet är det äppel juice=fruktsocker. Hur påverkar det kroppen?

Toove Pers skriver:
2 januari, 2015 kl. 10:55

Hej! Enligt Livsmedelsverket: ”Kumarin i mycket stor mängd kan ge upphov till leverskador” därefter anges olika gränsvärden, t.ex 20 mg/kg för frukostflingor. Är mängden 1 tsk/dag som i ”zlatanshoten” ofarlig över tid?

Jag har själv tagit schoten i drygt 2 månader utan avbrott och fått flera positiva effekter, bland annat bättre leder obefintligt sockersug 🙂

Mattias, jag gör en veckodos och har i kylen, fungerar perfekt och sparar tid.

    Food Pharmacy skriver:
    3 januari, 2015 kl. 17:38

    Tack Toove för att du delar med dig!

maria skriver:
11 juli, 2015 kl. 11:40

ja, det är av intresse hur mycket som kroppen sen kan ta upp av det en får i sig. har från flera håll hört just det att det behövs piperin / svartpeppar för att kunna ta upp curcumin. ser gärna en uppföljning på det som Gustaf skrivit här ovan. Tack, Mvh Maria

Ingrid Agebrink skriver:
12 juli, 2015 kl. 15:50

Undrar om receptet ovan är för en portion, verkar som stor shot.

    Food Pharmacy skriver:
    12 juli, 2015 kl. 20:16

    Hej Ingrid, det är en portion som receptet avser!

Stina Larsson skriver:
24 november, 2015 kl. 19:02

Hej
Jag blandar gurkmejapulver med lite svartpeppar och nyponpulver och tar en rågad msk i ett glas vatten varje morgon. Det går väl lika bra hoppas jag!

Anne-Li skriver:
24 november, 2015 kl. 19:27

Ceylonkanel?

Är det vanlig kanel?

Annika skriver:
24 november, 2015 kl. 20:04

Hej

Håller det sig om man gör för flera dagar i taget.

Marcus skriver:
26 november, 2015 kl. 18:02

Vet inte om jag gjorde nåt fel för den smakade rengöringsmedel som inte går att få bort och nu börjar min mage mullra som sjutton! Blä!

Camilla skriver:
29 april, 2016 kl. 14:35

Kan man göra en laddning som håller några dagar? Kan man göra och ha en glasflaska i kylskåpet som räcker ett tag?

    Food Pharmacy skriver:
    29 april, 2016 kl. 18:44

    Hej, det kan du göra!

Linda skriver:
10 juli, 2016 kl. 23:48

Grymt bra, roligt och lärorikt inlägg!
Vet ni om man kan köra ner färsk gurkmeja(-stav) i juice-centrifugen? Och göra juice på den med andra vanliga juice-ingredienser? Tack på förhand 🙂

    Food Pharmacy skriver:
    16 juli, 2016 kl. 15:24

    Tack Linda! Vi skulle aldrig lägga en färsk gurkmeja i juicer eftersom det skulle kännas för slösaktigt. Släng ner lite pulver i stället i juicen och rör runt och lägg den färska gurkmesan i mat, smoothie eller ät helt enkelt rätt upp och ned!

11 oktober, 2016 kl. 17:46

[…] från Nyhetsmorgon där två tjejer introducerade denna. Ni hittar till deras hemsida och receptet här! Gurkmeja ska vara otroligt nyttigt och antiinflammatorisk. Tyvärr var den inte lika god som den […]

Malin Rohlin skriver:
19 oktober, 2016 kl. 10:13

Hej!
Hur mycket skall man ta? En hot beräknas vara 2-6 c.?
På morgonen eller kvällen?

Malin

    Food Pharmacy skriver:
    19 oktober, 2016 kl. 10:34

    Ta den när det passar på dygnet, vi brukar dricka den så ofta vi kommer ihåg och i tre klunkar – sedan är det över!:)

Inge Marie Lundborg skriver:
13 januari, 2017 kl. 10:27

Jag har ledgångsreumatism och vill nu pröva den antiinflammatoriska gurkmejashoten. Eftersom jag intar en del mediciner vill jag veta om shoten kan påverka negativt. Jag tar också blodförtunnande medicin. Kan effekten av denna medicin påverkas negativt av shoten?
Hälsningar
Marie 74

    Food Pharmacy skriver:
    17 januari, 2017 kl. 18:12

    Hej Marie! Vi vågar tyvärr inte ge någon som helst medicinsk rådgivning. Hoppas att din läkare kan svara på detta!

Emma skriver:
19 januari, 2017 kl. 12:48

Hej!

nu ska jag testa er shot, är det viktigt att man tar god kvalité på samtliga produkter? och var kan man hitta ceylonkanel?

allt ska vara pulver köpt i vanlig butik eller ska det vara färskt någonting?

Mvh emma

    Food Pharmacy skriver:
    30 januari, 2017 kl. 22:59

    Allt på pulver men självklart god kvalitet och eko. Ceylonkanel finns i de flesta välsorterade hälsokostbutiker.

Emma skriver:
19 januari, 2017 kl. 12:50

Oh en sak till.. får man dricka tillsammans med vatten? Jag får lite ont i magen av shoten och mår lite illa om jag inte sköljer ner det med vatten i omgångar.

menar så det inte gör det sämre?

    Food Pharmacy skriver:
    30 januari, 2017 kl. 22:59

    Självklart, vi dricker med vatten!

Barbro Karlsson skriver:
28 februari, 2017 kl. 14:00

Hej,

Har precis köpt er bok. Vill kunna ta gurkmeja showen, har försökt, men alla kryddorna ligger på botten, så det blir svårt att svälja. Har ni något tips.

Vänliga hälsningar
Barbro

    Food Pharmacy skriver:
    16 mars, 2017 kl. 15:33

    Rör runt mer! Blanda allt med oljan innan du har på vätskan.

Eva skriver:
4 maj, 2017 kl. 13:58

Hej! Kan man byta olivoljan mot linfröolja eller omega3-6 olja?

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.