Hemmagjord O'boy utan massa socker. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Hemmagjord O’boy utan massa socker.

fav

För några veckor sedan när gräset fortfarande var grönt, bestämde vi oss för att göra egen O’boy. En som du kan hälla i ditt barns termos utan dåligt samvete, och utan massa socker. Men, när vi väl stod där i köket så stötte vi på ett litet problem. Att vi inte skulle ha något vitt socker i receptet var ju självklart, men vilken MJÖLK skulle vi ta?

Det är lika bra att vara ärliga: vi är numera sådana där präktoberts som börjat göra egen havremjölk på glutenfria havreflingor, vatten och havssalt (det tar tio sekunder i mixern och är billigt). MEN, det var inte alls länge sedan som vi störde oss på folk som gjorde egen mjölk. OCH, vi vill ju helst inte att du ska störa dig på oss. OCH, det här inlägget handlar ju faktiskt inte om mjölk, utan om att hitta ett nyttigt alternativ till O’boy (som barnen inte spottar ut).

varmchoklad4

varmchoklad5

Ok, vi vet att mjölk är starkt inflammationspådrivande, men valet är ditt. Älskar du komjölk och känner att det är ett nog så stort steg att byta ut O’boyen mot kakao och agavesirap, ja då nöjer du dig så. Har du redan börjat introducera alternativ till komjölk i familjen, ja men då testar du något av dem. Så länge du rör ned kakao och agavesirap i stället för O’boy i kastrullen, är vi glada.

Hemmagjord O’boy utan massa socker
(en liten termos/två koppar)

5 dl valfri mjölk
½ dl kakao (gärna rå)
Agavesirap tills du når den sötma du vill ha

Lägg allt i en kastrull, rör runt och värm upp på svag värme (låt det inte bli för varmt så att näringsinnehållet går förlorat).

varmchoklad3

varmchoklad6

Och sedan gick vi ut i hösten och drack upp chokladen med barnen. Knäppte upp jackorna, tankade lite D-vitamin och lät barnen kissa utomhus för sista gången i år.

Print

Hemmagjord O’boy utan massa socker

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 portioner 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1/2 dl kakao (gärna rå)

5 dl valfri mjölk 


Agavesirap tills du når den sötma du vill ha

Instruktioner

Lägg allt i en kastrull, rör runt och värm upp på svag värme (låt det inte bli för varmt så att näringsinnehållet går förlorat).

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Lisa Ekstrom skriver:

  Hej, lite av en hälsonörd så undrar jag om Agave sirap verkligen är bra? Har läst mycket negativt om just Agave nectar/syrup. Håller med om att skrota oboyen!!! Hej från en trogen läsare 🙂

 2. Hej!
  Man kan väl använda t ex kokosmjölk också! Det ska jag testa med kakao.
  Ja, har också läst att att agave är ännu sötare än socker då det innehåller högre halt av fruktos. Och havregryn behöver man visst blötlägga och preparera först för att få bort skadliga ämnen.. http://www.ledgenomexempel.se/om-du-inte-kan-leva-utan-grot-sa-gor-den-ordentligt/
  /Sara

 3. Camilla Andersson skriver:

  Jag hörde en forskare i P1 som hade tittat på sötningsmedel, och menade björksocker var det bästa.

 4. Eva Christina Svensson skriver:

  Bra

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.