En klassisk bananasplit (utan de klassiska ingredienserna). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

En klassisk bananasplit (utan de klassiska ingredienserna).

fav

Det bästa med det här receptet är inte de fantastiska honungs- och kanelmarinerade bananerna. Det bästa med det här receptet är inte den lena jordgubbsglassen, helt fri från mejeriprodukter. Det bästa med det här receptet är inte att barnen gör vågen när det kommer på tal.

Nej, vet du vad det bästa är? Chokladsåsen. Alltså, lägg av. LÄGG AV. Att kakao, kokosolja, agavesirap och vatten kan smaka så här gott är liksom svårt att ta in. Vi fattar det knappt. Inget socker. Ingen grädde. Inget smör. Ingen vanlig sirap. Och ändå: så vansinnigt gott.

bananaspilt3

Men låt oss för guds skull inte gå händelserna i förväg. Först ska vi ju splitta bananerna.

Bananasplit

Honungsglaserade bananer:
2 bananer (halverade på längden)
1 1/2 msk honung
1/4 tsk kanel
1 vaniljstång

Häll honung, kanel och vanilj i en skål och blanda väl. Pensla bananerna. Ta fram tallrikar och lägg en eller två halverade bananer på varje tallrik.

bananaspilt5

Chokladsås:
2 dl kakao (gärna rå)
1 dl kokosolja
3/4 dl raw agavesirap
1 1/4 dl vatten

Häll alla ingredienserna i matberedaren och mixa väl.

bananaspilt9

Mjukglass:
2-3 bananer (djupfrysta)
Några jordgubbar (gärna djupfrysta)
Ev lite mandelmjölk

Ta ut bananerna och jordgubbarna ur frysen och låt dem tina lite grand. Häll dem i matberedaren och mixa väl. Det tar en stund innan massan får en krämig konsistens. Justera vid behov med lite vatten eller mandelmjölk.

bananaspilt8

När vi gjorde glassen råkade det bli några jordgubbar över som Juni passade på att doppa i chokladsåsen när vi vände ryggen till. Genidrag. Tio minuter senare hade vi chokladdoppade jordgubbar i kylen. Dagens tips. Happy Friday!

bananaspilt7Recept: “Raw Food” av Vibeke Amdisen.

 

Print

Bananasplit

Recept: “Raw Food” av Vibeke Amdisen.

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

Honungsglaserade bananer:
2 bananer (halverade på längden)
1 1/2 msk honung
1/4 tsk kanel
1 vaniljstång

Chokladsås:
2 dl kakao (gärna rå)
1 dl kokosolja
3/4 dl raw agavesirap
1 1/4 dl vatten

Mjukglass:
23 bananer (djupfrysta)
Några jordgubbar (gärna djupfrysta)
Ev lite mandelmjölk

Instruktioner

Honungsglaserade bananer:
Häll honung, kanel och vanilj i en skål och blanda väl. Pensla bananerna. Ta fram tallrikar och lägg en eller två halverade bananer på varje tallrik.

Chokladsås:
Häll alla ingredienserna i matberedaren och mixa väl.

Mjukglass:
Ta ut bananerna och jordgubbarna ur frysen och låt dem tina lite grand. Häll dem i matberedaren och mixa väl. Det tar en stund innan massan får en krämig konsistens. Justera vid behov med lite vatten eller mandelmjölk.

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Thomas Hagby skriver:

    Tack för en otroligt positiv och välskriven blogg. Ni är grymma. Jag missar inte en enda uppdatering.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack så mycket!

  2. Therese skriver:

    Alltså. Vilken grej. Så grymt! Välskrivet, intressanta ämnen, fina bilder och inte minst härliga och nyttiga recept och tips! Jag längtar redan till nästa inlägg. Pöss!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack, det värmer!

  3. Tack för en strålande blogg! Jag lever med en nötallergiker (inklusive kokos men mandel är ok) och vill ändå följa era recept så gott jag kan. Finns det tex något jag kan ersätta kokosoljan med?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack Maria! Vi ska ta reda på vilket av alla alternativ som bäst ersätter kokosoljan.

  4. Hej! Har precis hittat er blogg och blir så himla inspirerad. Snyggt och GOTT, allting liksom! Gillar era tips på hur man ska tänka, era recept, era krönikor och debattinlägg. Alles!

    Men jag har en liten undran om agavesirap, som ni använder ofta i söta recept. Har för mig att jag läst på flera ställen att den är väldigt raffinerad och inte alls så “naturlig” som man kan tro. (Vitt socker är ju också naturligt: kommer från sockerbetor eller sockerrör). Tror dessutom att avagesirapen innehåller mest fruktos, som är extra farligt för kroppen på lång sikt med till exempel ökad fettbildning i levern. Är inte superpåläst, men det jag har läst skapar ju en del oro. Har ni läst på mer än jag och vet bättre? Hur tänker ni kring agavesirap? (Kokossocker har jag ingen aning alls om, kanske samma sak där…?) Vore jätteintressant att höra era tankar om detta! 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Annika och tack för fina komplimanger! Dina frågor är mycket relevanta och intressanta. Vi har talat alldeles för lite om socker och vi lovar att ta upp detta ganska snart under 2015.

  5. Maj gaaad !!! Vilken blogg och så inspirerad jag blir och Stigs spalt då – jisses vad jag har lärt mig mycket nu ! Ha det bäst !

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack Sanna!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.