Glutenfritt knäckebröd med kummin (och utan ALE, AGE och akrylamid). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfritt knäckebröd med kummin (och utan ALE, AGE och akrylamid).

fav

”Det där? Nä DET är inget att oroa sig över. Det är en TYYYPISK vällingmage.”
Så sa de på BVC när Mia påpekade att hennes dotters mage såg ut som en ballong.

”Sa de verkligen vällingmage?”
Så sa mag- och tarmspecialisten som gjorde gastroskopin på Astrid Lindgrens sjukhus, ett år senare.

”Och vad är gluten nu igen?”
Så sa Mia när Juni, 2,5 år gammal, fick diagnosen celiaki (glutenintollerans).

”Gluten? Det borde alla försöka dra ned på, även de som inte är glutenintolleranta.”
Så sa Stig när vi träffades första gången och Mia berättade om sin dotter.

Efter lång tids vånda var det rätt skönt att höra att gluten ändå inte är helt hundra för kroppen. Och i dag: lite extra härligt att baka ett gott knäckebröd på det näringsrika (och naturligt glutenfria) durramjölet. Du hittar det här: http://www.friendsofadam.se/glutenfria-mixer-mjoler-med-mera/durramjol.html.

mariannebrod2

Och dessutom är brödet bakat på varmluft i 70 grader så att inga dumma gifter kan bildas. Bye bye ALE, AGE och akrylamid. Och hello kummin!

Mariannes glutenfria knäcke

1 dl sorghum/durra
1 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk kummin
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Blanda rubbet och stjälp upp på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på degen och tryck ut den med händerna eller en brödkavel. Se upp så att du inte gör brödet för tunt, då kan det lätt spricka.

mariannebrod5

Ta bort det övre pappret och ruta brödet med en linjal (tack Ludde för lån av verktyg) om du vill. Strö över flingsalt, helst mineralsalt.

mariannebrod6

Baka mitt i ugnen i varmluft på högst 70 grader. Håll ugnsluckan på glänt så att fukten kommer ut och försök att ha tålamod i cirka 2 timmar. Toppa med valfritt pålägg. Juni rekommenderar avokado med några flingor salt.

mariannebrod8

mariannebrod9

Print

Mariannes glutenfria knäcke

  • Av : Food pharmacy
  • Portioner : 1 plåt 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl sorghum/durra
1 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk kummin
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Instruktioner

Blanda rubbet och stjälp upp på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på degen och tryck ut den med händerna eller en brödkavel. Se upp så att du inte gör brödet för tunt, då kan det lätt spricka.

Ta bort det övre pappret och ruta brödet med en linjal (tack Ludde för lån av verktyg) om du vill. Strö över flingsalt, helst mineralsalt.

Baka mitt i ugnen i varmluft på högst 70 grader. Håll ugnsluckan på glänt så att fukten kommer ut och försök att ha tålamod i cirka 2 timmar. Toppa med valfritt pålägg.

Dela

Kommentarer

  1. Anna Hult skriver:

    Hej!

    Premiär för bloggkommentar för min del o jag är glad att den blir här på er nya fantastiska blogg! Heja er så jäkla bra detta är:) Det hade varit uppskattat om ni kunde skriva mer om frukost. Har ni några smarta tips som inte innefattar soygurt, havreyogurt o bovetegröt (som inte funkar för oss)? Knäckebrödet skall helt klart provas så tack för det. Avocado i helgsmoothien var jättebra. Kram Anna

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack!!! Tack för tipset på blogginlägg! Hemma hos oss äter vi varken soygurt, havregurt eller bovetegröt…

  2. Anna-Maria skriver:

    Ska det verkligen vara kokande vatten? Tar inte det död på nyttigheterna redan innan ugnen?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Bra fråga! Vi tar den vidare…

  3. Kan man ersätta durramjölet med exempelvis bovetemjöl eller teffmjöl? 🙂

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Frida, ja det kan man säkert! Vi har inte provat men om du testar får du gärna återkoppla. Lycka till!

  4. Benjamin skriver:

    Vill bara passa på och skicka lite pepp till er, älskar det ni gör!

    1. Food Pharmacy skriver:

      Men lägg av, vi älskar kommentarer som denna. TACK!

  5. Jag med! Heja er!

    Har alltid varit sjukt skeptisk till alla, mer eller mindre, konstiga dieter, matråd och matlarm. Men har nu, efter några år med ätstörningar, några med skräpmat och några med gammal hederlig tallriksmodellsmat, en mestadels idealistisk kosthållning (ekologiskt, nästan uteslutande vegetariskt). Mjölken är på utfasning och gluten delvis också.

    Men, mina nya kunskaper gör att det blir (ännu) klurigare med barnen ibland. Våra barn slevar glatt i sig av alla vegetariska grytor när de är pyttesmå men i tre års-åldern är det ändå bara pasta (utan sås) som går ner. Lite att bita i för föräldrar som inte serverar köttbullar och makaroner mer än en gång om året. (Och hur gör man med förskolan? Där äter de ju kött och dricker mjölk så det står härliga till. Och eftersom äldsta nästan inte äter nåt vill jag inte stöka till det mer genom att förbjuda henne att serveras samma mat som kompisarna. Hur gör ni?)

    Det bästa med er är att ni hänvisar till forskning och att ni känns vettiga och ärliga.

    Hej från osorterad lusläsare

  6. hej, har letat som 17 efter durramjöl för att kunna pröva detta spännande recept! Stämmer det att det bara finns en sort att köpa, importerad från USA, och är jättedyrt? Funderar på om durramjöl går att hitta i butiker med indiska livsmedel, har läst på nätet att det då heter “hetee juwar flour” men kanske inte är 100% glutenfritt (men det kanske kan vara ok för mig som inte är glutenintolerant). Känner ni till nåt runt detta? Var köper Marianne sitt mjöl? Tips?

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Cecilia, du hittar Durra på Friends of Adam.

  7. Även risenta har durramjöl, så det borde ju finnas på vanliga affärer!

    http://www.risenta.se/produkter/mjol-flingor-socker/durramjol

  8. Jag använde teffmjöl istället och kan meddela att det fungerar utmärkt! Tack för en underbar blogg

  9. Blomman skriver:

    Nu har jag för tredje gången lyckats göra crunchmüsli med kumminsmak. Hur tjockt gör ni det? Jag brukar göra det någon centimeter tjockt. Men lik förbannat blir det så sprött att det spricker bara man tittar på det. Några tankar eller tips?

    1. Camilla skriver:

      Jag tog lite 0,5-1 msk fiberhusk i smeten, håller ihop bättre då.

  10. Hej! Jag undrar också om det kokande vattnet? Ska man testa med kallt eller kanske koka upp det till en viss grad? Tack för en grym blogg!

  11. Ser supergott ut på bilden. Men i min skål är det en sås. Är det verkligen 2 dl vatten i?

    Tack för en härlig blogg och mycket inspirerande bok!

  12. eleonor skriver:

    Hej, Vill först och främst tacka för en bra bok och hemsida. Väldigt inspirerande och jag har redan börjat att prova några av era recept. Som småbarnsmamma vart jag väldigt förtjust i ert knäckebröd. Glutenfritt kan ju inte bli bättre. Men nu har jag provat flera ggr och får inte till det. Jag har verkligen följt era instruktioner här ovan men det smular bara sönder. Varmluftsugn, 2 h..inte för tunt och inte för tjockt.. ja vad gör jag för fel. Vill gärna ta emot tips från er då jag ser att det inte bara är jag som behöver er guidence:) / Eleonor

    1. Food Pharmacy skriver:

      Fattar inte detta, du är inte den första som påtalar det, fler som haft problem.:( För oss går det ju jättebra? Skillnad på ugn och ugn kanske?

  13. Ingrid skriver:

    Hej hej!

    Mitt blev också bara sås. Tror inte jag missat nått.
    Nån som har nått tips? ????

    // Ingrid

  14. Låt det stå en stund, så tjocknar det. Bland annat havregrynen börjar svälla nämligen! Jag lät mitt stå kanske 5-10 minuter, redan då hade det blivit mycket fastare.

  15. Hej! mitt smulade oxå bara sönder sig, men sen lät jag degen jäsa i en timme med en handuk över bunken i rumstemperatur ca 1 timme, då blev de inte att smula sönder längre..

    /viktor

  16. Hej!
    Jag har nu testat att göra dessa 2 gånger på 75° i vanlig ugn (ej varmluft). Bägge gångerna har det tagit en hel dag – 11 timmar innan de blivit helt klara och torra nog att ta ut ur ugnen! ?? Hur kan det skilja så mycket i tid, känns som att det inte enbart kan bero på ugnen..? Då det verkar vara flera som inte får till detta recept..

    Undrar även över om det verkligen ska vara kokhett vatten i receptet när det är så noga att inte komma upp i hundra grader ugnsvärme pga ALE, AGE mm? Är det bara jag som tycker det låter motsägelsefullt ?

    Tack för inspirationen ni ger och alla fina recept ?
    Trevlig helg! / K

  17. Det blev smulkaos även här. Svårt att bre på något pålägg men det behövs inte. Man får lägga försiktigt på tallrik och ta det varsamt så det inte faller isär på vägen till munnen. I övrigt jättesmaskigt.
    #carpeknäcke

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.