Glutenfritt knäckebröd med kummin (och utan ALE, AGE och akrylamid). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Glutenfritt knäckebröd med kummin (och utan ALE, AGE och akrylamid).

fav

”Det där? Nä DET är inget att oroa sig över. Det är en TYYYPISK vällingmage.”
Så sa de på BVC när Mia påpekade att hennes dotters mage såg ut som en ballong.

”Sa de verkligen vällingmage?”
Så sa mag- och tarmspecialisten som gjorde gastroskopin på Astrid Lindgrens sjukhus, ett år senare.

”Och vad är gluten nu igen?”
Så sa Mia när Juni, 2,5 år gammal, fick diagnosen celiaki (glutenintollerans).

”Gluten? Det borde alla försöka dra ned på, även de som inte är glutenintolleranta.”
Så sa Stig när vi träffades första gången och Mia berättade om sin dotter.

Efter lång tids vånda var det rätt skönt att höra att gluten ändå inte är helt hundra för kroppen. Och i dag: lite extra härligt att baka ett gott knäckebröd på det näringsrika (och naturligt glutenfria) durramjölet. Du hittar det här: http://www.friendsofadam.se/glutenfria-mixer-mjoler-med-mera/durramjol.html.

mariannebrod2

Och dessutom är brödet bakat på varmluft i 70 grader så att inga dumma gifter kan bildas. Bye bye ALE, AGE och akrylamid. Och hello kummin!

Mariannes glutenfria knäcke

1 dl sorghum/durra
1 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk kummin
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Blanda rubbet och stjälp upp på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på degen och tryck ut den med händerna eller en brödkavel. Se upp så att du inte gör brödet för tunt, då kan det lätt spricka.

mariannebrod5

Ta bort det övre pappret och ruta brödet med en linjal (tack Ludde för lån av verktyg) om du vill. Strö över flingsalt, helst mineralsalt.

mariannebrod6

Baka mitt i ugnen i varmluft på högst 70 grader. Håll ugnsluckan på glänt så att fukten kommer ut och försök att ha tålamod i cirka 2 timmar. Toppa med valfritt pålägg. Juni rekommenderar avokado med några flingor salt.

mariannebrod8

mariannebrod9

Print

Mariannes glutenfria knäcke

  • Av : Food pharmacy
  • Portioner : 1 plåt 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

1 dl sorghum/durra
1 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk kummin
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Instruktioner

Blanda rubbet och stjälp upp på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på degen och tryck ut den med händerna eller en brödkavel. Se upp så att du inte gör brödet för tunt, då kan det lätt spricka.

Ta bort det övre pappret och ruta brödet med en linjal (tack Ludde för lån av verktyg) om du vill. Strö över flingsalt, helst mineralsalt.

Baka mitt i ugnen i varmluft på högst 70 grader. Håll ugnsluckan på glänt så att fukten kommer ut och försök att ha tålamod i cirka 2 timmar. Toppa med valfritt pålägg.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.