Koka soppa på en kvart. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Koka soppa på en kvart.

fav

I dag ska vi laga en av våra favoritsoppor. The one and only linssoppa. Man skulle nästan kunna säga att bloggen är sponsrad av den här soppan. För vi lagar den jämt när vi jobbar. Kanske lite FÖR ofta? Strunt samma. Vi tröttnar liksom inte.

Fördelar med soppan:

Den är tuggig. Fast ändå len. Den är billig. Och nästan raw (minus linserna och löken). Den är superdupernyttig. Och, den tar bara 15 minuter att laga (alltså, inget ljug – medan linserna kokar hinner du hacka resten av ingredienserna).

Det här är ett BASRECEPT, precis som gårdagens basrecept på smoothie. Det går alltså lika bra att byta ut broccolin och blomkålen mot spenat och morötter, eller grönkålen mot tomater, eller röda linser mot gröna eller… Ja, du hajar. Utgå från vad du har i ditt kylskåp.

linassoppa4

Som kompensation för att vi har slängt oss med det snustorra ordet ”basrecept” två dagar på raken, tänker vi härmed döpa soppan till något mycket mer upplyftade.

The 10-minute-simple-but-oh-so-tasty linssoppa
(två personer)

2 dl ekologiska linser
Cirka 7 dl vatten
1 rödlök
3 blomkålsbuketter
3 broccolibuketter
Lite grönkål
Några kikärter
2 vitlöksklyftor
½ cm färsk ingefära
1 tsk lantbuljong
Saften av en ½ citron
Salt och peppar
Hackad persilja

Hacka lök och vitlök. Koka linserna tillsammans med buljong och lök i 10 minuter. Under tiden hackar du de andra grönsakerna. Efter 10 minuter tar du bort kastrullen från plattan och låter linserna svalna några minuter. Sedan häller du i alla grönsakerna och kryddorna och kör runt lite på känn med en mixerstav. Pressa ned en halv citron i soppan och strö lite persilja på toppen. Färdigt!

linassoppa2

linassoppa1När Stig fick nys om vår soppa berättade han att man, efter blötläggning, kan ”tillverka” bönor och linser på plåt med vatten i ugn (70 grader) under 2-3 timmar beroende på bönslag. Riktigt så långt har vi inte kommit än i vår pilgrimsfärd mot ett hälsosammare liv, men det klart vi måste prova. Snart. To be continued, helt enkelt.

 

Print

The 10-minute-simple-but-oh-so-tasty linssoppa

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

2 dl ekologiska linser
Cirka 7 dl vatten
1 rödlök
3 blomkålsbuketter
3 broccolibuketter
Lite grönkål
Några kikärter
2 vitlöksklyftor
½ cm färsk ingefära
1 tsk lantbuljong
1/2 citron (saft) 
Salt och peppar
Hackad persilja

Instruktioner

Hacka lök och vitlök. Koka linserna tillsammans med buljong och lök i 10 minuter. Under tiden hackar du de andra grönsakerna. Efter 10 minuter tar du bort kastrullen från plattan och låter linserna svalna några minuter. Sedan häller du i alla grönsakerna och kryddorna och kör runt lite på känn med en mixerstav. Pressa ned en halv citron i soppan och strö lite persilja på toppen. Färdigt!

Dela

Kommentarer

 1. Mikaela Karlsson skriver:

  hej!
  Soppan låter fantastiskt god och jag ska självklart testa den! Jag undrar bara om ni har en uppskattning på hur många kalorier det är i den? Jag kör nämligen 5-2 dieten och tänkte att den kanske gick att äta en sån dag?

  Tack för en rolig blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, tack! Roligt att du vill testa soppan. Vi räknar inte kalorier och har inte så bra koll på sådant. Spontant skulle vi nog säga att den känns ganska kalorisnål…

 2. Äter ni något till soppan? Jag tycker jag står mig så dåligt på bara soppa…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Mia, linssoppa är väldigt bra eftersom det är så mättande. Prova!

 3. Ellen Fredriksén skriver:

  Hej tjeier 🙂
  Gjorde soppan till lunch i går med en liten variant, egenodlad mangold i stället för grönkål och sen hade jag bara gröna linser på landet, men det fick gå 😉 Så god och älskar verkligen konceptet half & half !!!
  TACK.
  Ellen

  1. Food Pharmacy skriver:

   Underbart, och det är precis så man ska göra – man ska ta man det har och hitta nya kombinationer! Half&half for president!:)

 4. Madelene skriver:

  Hej
  Skönt med snabb och god mat. Tack för inspirationen! Lagade just soppan enligt receptet i boken och fick en lökchock :), sitter fortfarande och svettas. I boken, till skillnad från denna sida, står det inte att vit och rödlöken ska koka med linserna, så jag mixade dem råa, blev en lökchock. Nu vet jag bättre nästa gång. Ha det gott!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aj då, det måste vi kolla upp! Vi kokar oftast löken med linserna men ibland får vi hybris och kör “lökchocken”, ha ha!

 5. Ljuvligt god soppa – tack!
  Hade den till lunch idag och toppade med hampafrö och lite linfröolja för att support omega3 intaget, plus att jag gjorde som ni skrev senast – lade till lite oregano o timjan. Varför inte köra allt på en gång alltså 😉 Blev jättegott!

  Hur som helst, en fråga – när ni skriver 3 buketter broccoli, menar ni typ lika stora buketter som säljs i affären eller…?

  Tack för en fantastisk blogg och bok!

 6. Ljuvligt god soppa – tack!
  Hade den till lunch idag och toppade med hampafrö och lite linfröolja för att support omega3 intaget, plus att jag gjorde som ni skrev senast – lade till lite oregano o timjan. Varför inte köra allt på en gång alltså 😉 Blev jättegott!

  Hur som helst, en fråga – när ni skriver 3 buketter broccoli, menar ni det man ser på bilden ovan eller lika stora buketter som säljs i affären eller…?

  Tack för en fantastisk blogg och bok!

 7. Inga Lill Fjellman skriver:

  Jag gjorde oxå soppan efter receptet i boken och fick en lök chock oxå (-: Men gott (-: men jag undrar när det står att man ska koka linserna enligt anvisningen på påsen så ska man hälla bort vattnet ?Men det kan väl inte stämma för då blir det ju inte mycket till soppa ?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha! Bara nyfiken, vad betyder lökchock? Som i mycket lök? Nä, häll inte av vattnet, behåll! Läste receptet nu och insåg att vi kanske ska förtydliga det i receptet.

 8. Löken blir väldigt stark och kraftig i smaken av att mixas i rå, upptäckte det en gång när jag gjorde aioli som blev fruktansvärt stark (mixade i ca 6 råa klyftor direkt i majonäsen)

  Ett alternativ är att smörsteka/kokosoljesteka löken lite snabbt, den blir inte rå men istället mycket mildare, eller kanske steka hälften och använda hälften rått för att vänja in sig lite i taget.

 9. Wow!
  Jag la till turkiskyogurt och pressade citronen i den istället. Gott att toppa soppan med. Jag krossade även valnötter och hade dessa till.

 10. Testade följa bokens recept igår och det blev en extremt fast gröt som bara smakade rå lök. Jämförde med ert recept här på hemsidan där det ju faktiskt står en mängd vatten (saknas helt i boken!) OCH dessutom att man ska koka löken tillsammans med linserna, vilket inte alls står med i boken.

  Ev testar jag bryta regeln om att värma på och försöker steka plättar av gröten till lunch..

  Tack för en i övrigt välskriven och humoristisk och peppande bok!!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.