Koka soppa på en kvart. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Koka soppa på en kvart.

fav

I dag ska vi laga en av våra favoritsoppor. The one and only linssoppa. Man skulle nästan kunna säga att bloggen är sponsrad av den här soppan. För vi lagar den jämt när vi jobbar. Kanske lite FÖR ofta? Strunt samma. Vi tröttnar liksom inte.

Fördelar med soppan:

Den är tuggig. Fast ändå len. Den är billig. Och nästan raw (minus linserna och löken). Den är superdupernyttig. Och, den tar bara 15 minuter att laga (alltså, inget ljug – medan linserna kokar hinner du hacka resten av ingredienserna).

Det här är ett BASRECEPT, precis som gårdagens basrecept på smoothie. Det går alltså lika bra att byta ut broccolin och blomkålen mot spenat och morötter, eller grönkålen mot tomater, eller röda linser mot gröna eller… Ja, du hajar. Utgå från vad du har i ditt kylskåp.

linassoppa4

Som kompensation för att vi har slängt oss med det snustorra ordet ”basrecept” två dagar på raken, tänker vi härmed döpa soppan till något mycket mer upplyftade.

The 10-minute-simple-but-oh-so-tasty linssoppa
(två personer)

2 dl ekologiska linser
Cirka 7 dl vatten
1 rödlök
3 blomkålsbuketter
3 broccolibuketter
Lite grönkål
Några kikärter
2 vitlöksklyftor
½ cm färsk ingefära
1 tsk lantbuljong
Saften av en ½ citron
Salt och peppar
Hackad persilja

Hacka lök och vitlök. Koka linserna tillsammans med buljong och lök i 10 minuter. Under tiden hackar du de andra grönsakerna. Efter 10 minuter tar du bort kastrullen från plattan och låter linserna svalna några minuter. Sedan häller du i alla grönsakerna och kryddorna och kör runt lite på känn med en mixerstav. Pressa ned en halv citron i soppan och strö lite persilja på toppen. Färdigt!

linassoppa2

linassoppa1När Stig fick nys om vår soppa berättade han att man, efter blötläggning, kan ”tillverka” bönor och linser på plåt med vatten i ugn (70 grader) under 2-3 timmar beroende på bönslag. Riktigt så långt har vi inte kommit än i vår pilgrimsfärd mot ett hälsosammare liv, men det klart vi måste prova. Snart. To be continued, helt enkelt.

 

Print

The 10-minute-simple-but-oh-so-tasty linssoppa

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 2 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

2 dl ekologiska linser
Cirka 7 dl vatten
1 rödlök
3 blomkålsbuketter
3 broccolibuketter
Lite grönkål
Några kikärter
2 vitlöksklyftor
½ cm färsk ingefära
1 tsk lantbuljong
1/2 citron (saft) 
Salt och peppar
Hackad persilja

Instruktioner

Hacka lök och vitlök. Koka linserna tillsammans med buljong och lök i 10 minuter. Under tiden hackar du de andra grönsakerna. Efter 10 minuter tar du bort kastrullen från plattan och låter linserna svalna några minuter. Sedan häller du i alla grönsakerna och kryddorna och kör runt lite på känn med en mixerstav. Pressa ned en halv citron i soppan och strö lite persilja på toppen. Färdigt!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.