Mäh, vilken mjölk ska vi ha i kaffet då? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Mäh, vilken mjölk ska vi ha i kaffet då?

fav

I dag ska vi slå knut på oss själva och göra EGEN mjölk. Jo tack, vi är själva chockade.

milk1

När man gör egen mjölk använder man sig oftast av en nötmjölspåse/silduk, men vi har ett annat förslag. På en hälsomässa förra hösten lurades vi nämligen köpa en liten mackapär som heter ChufaMix. Den ser ut som en hög bunke, är i tre delar, kostar en femhundring och du använder den ihop med din stavmixer. Supersmart och du slipper kladdet.

milk4

milk2

Sa vi förresten att vi ska göra FYRA olika sorters mjölk? Lika bra att överleverera, tänker vi. Och om vi inte ska hålla på till midnatt är det säkrast att sätta igång på momangen.

Mandelmjölk

2 1/2 dl mandlar, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten

Skölj mandlarna väl. Mixa allt i en mixer och sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix). Förvara mjölken i en glasflaska eller i burk med tättslutande lock i kylen upp till tre dagar.

Kokosmjölk

2 1/2 dl kokosflingor, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten

Mixa, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.

milk6

Havremjölk
2 dl havre
1 l vatten
Havssalt

Här krävs ingen silduk utan bara en vanlig hederlig mixer. Mixa och förvara som mandelmjölken.

Paranötsmjölk
2 dl paranötter, blötlagda minst 8 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1 l vatten

Skölj och mixa tills den blir slät och fin, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.

milk8
Fyra nyanser av mjölk: mandel, kokos, havre och paranöt.

Fyra liter mjölk senare konstaterar vi följande:

1) Vi har på tok för mycket mjölk.

2) Om du förväntar dig att mjölken ska smaka som vanlig komjölk, ja då kommer du bli lite snopen.

Men, gillar du mandlar så är mandelmjölken riktigt god. För att inte tala om PARANÖTSMJÖLKEN, kom igen liksom, SÅ gräddig. Kokosmjölken är inte alls lika krämig som den du köper på burk, men smaken är kanon. Och havremjölken, tja den smakar precis som du tänker dig att havremjölk ska smaka. Inte supersexig, men perfekt i gröten eller som bas i chokladmilkshakes.

Om vi kommer att göra egen mjölk regelbundet framöver? Svar negativt. Om vi kommer att göra det med jämna mellanrum när andan faller på? Svar positivt. Framför allt den där himla paranötsmjölken. Så svårt att sluta tänka på den.

Recept: ”Hello green” av Josefine Jäger och ”The extra virgin kitchen” av Susan Jane White.

 

Print

Växtbaserad mjölk

 • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

Mandelmjölk:

2 1/2 dl mandlar, blötlagda minst 8 timmar

1 l vatten

Kokosmjölk:

2 1/2 dl kokosflingor, blötlagda minst 8 timmar

1 l vatten

Havremjölk:

2 dl havre

1 l vatten

Havssalt

Paranötsmjölk:

2 dl paranötter, blötlagda minst 8 timmar

1/2 tsk vaniljpulver

1 l vatten

Instruktioner

Mandelmjölk: Skölj mandlarna väl. Mixa allt i en mixer och sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix). Förvara mjölken i en glasflaska eller i burk med tättslutande lock i kylen upp till tre dagar.

Kokosmjölk Mixa, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.

Havremjölk Här krävs ingen silduk utan bara en vanlig hederlig mixer. Mixa och förvara som mandelmjölken.

Paranötsmjölk Skölj och mixa tills den blir slät och fin, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Alltså WOW vilken fantastiskt fin blogg ni startat! Det är underbart att få läsa om vetenskapliga texter, titta på fina bilder och få fantastiska recept. Keep up the good work!!

 2. Pernilla skriver:

  Hej,

  Undrar vad Stig säger om att dricka kaffe? De finns ju de som säger att det är försurande för kroppen.

  Pernilla

 3. Charlotta skriver:

  Jag undrar också över kaffet, trodde att det var nästintill ett gift?
  Och hur smakar det egentligen med den hemmagjorda nötmjölken i kaffet?

  Ser fram emot tips på det ultimata, snabba mellanmålet som ersätter smörgås och mjölk- främst till barnen!

  Tack för en ögonöppnande blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack för komplimangen! Stig kommer att skriva lite om kaffe längre fram men så länge du dricker i måttliga mängder och INTE mörkrostat så kan du fortsätta dricka kaffe. Vi båda föredrar vanlig komjölk i kaffet och annars sojamjölk men det är förmodligen bara en vanesak. Sist men inte minst, vi har ju själva sammanlagt fyra barn och tanken är att bloggen kommer att handla en hel del om temat barn och mat.

 4. Catarina skriver:

  Hej, nu tar jag upp en gammal tråd, hoppas det är ok.
  Jag har läst lite både på er blogg och andras om att göra egen nötmjölk, mandelmjölk, kokosmjölk m.m. och då ska man ju blötlägga nötterna först. Varför?
  Jag har också läst en del i andra bloggar om att göra nötsmör och mandelsmör, och då står det inte något om blötläggning. Varför behövs det inte då? Har ni någon erfarenhet av det? Det skulle vara intressant att veta.
  Vill också säga att jag gillar er blogg väldigt mycket!

 5. Vill gärna tipsa om en god grej: en tesked kokosmjölk i kaffet. Sedan tar man och stavmixar alltihop. Blir faktiskt härligt skummigt och gott!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vet du vad – kokosmjölk i kaffe har vi provat men aldrig i kombination med stavmixer. Så varmt tack för tips, ska givetvis testas!

 6. Mia R Götselius skriver:

  Hej! Ni pratar om nötmjölkspåse! Vad är detta? Ni har säkert beskrivit detta i Eran blogg men jag har missat det.
  Med vänlig hälsning och tack för en trevlig blogg.
  Mia

  1. Food Pharmacy skriver:

   Finns på nätet, googla! Renée Voltaire säljer bl a en vet vi.

  2. Food Pharmacy skriver:

   Och tack för komplimang, så härligt att du trivs här!

 7. Charlotta skriver:

  Hur är det med laktosfri mjölk? Är det lika dåligt som vanlig mjölk?

 8. Har precis i sommar läst er bok och nu bloggen.???? Mycket intressant, roligt skrivet och inspirerande!! Jag har börjat med gurkmejashoten som jag bjuder min man på och även guldmjölken och professorns grönkålssmoothie. Men jag undrar vilka trick ni eller han har för att orka varje dag plocka fram tusen ingredienser, mått, bunkar. För jag fattade inte att man behövde mixa alla i mixer. Känner att det tar lite för lång tid för att jag ska få in det i tex morgonrutinerna och orka fullfölja. Tips, tack!! Funderar själv om man skulle måtta upp alla torra ingredienser i påsar för en vecka i taget eller nåt.. Hur gör ni?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ang shoten så har vi en färdig kryddblandning som vi tjongar i varje gång (så slipper man joxa med peppar, kanel, gurkmeja och kryddnejlikan iaf). Ang smoothies så tycker vi inte det är så jobbigt. Alltså, vi hackar ju inte ens grönsakerna. Vi lägger dem hela (tvättade) i mixern. Noll ansträngning, typ.:)

 9. Ulriks Andersson skriver:

  Funderar på det jag läste här ovan i ett inlägg … om kaffe. Att man ska undvika mörkrostat kaffe. Det är precis tvärtemot vad jag just läste på nån sida här på nätet. Där stod att ju mer mörkrostat desto mindre surt för kroppen och desto bättre såklart – eftersom vi inte ska stoppa i oss livsmedel som försurar oss.

  Nu blir jag ju lite förvirrad … ska försöka hitta tillbaks till den sidan och kolla igen. Nån som vet nåt om detta?

 10. Jag hittade det! ????
  Så här skriver Löfbergs på sin sida https://www.lofbergs.se/nyheter/tio-myter-om-kaffe/

  “Myt 6: Ljusrostat kaffe är mildare för magen än mörkrostat:

  Det finns flera organiska syror i kaffet, men vid mörkare rostning bryts en del syror ner och kaffet blir därmed mindre ”surt” – kaffets pH blir högre. Mörkrostat eller espresso är alltså bättre för magen än ett ljus- eller mellanrostat.”

  Nån som vet vad som är minst syrabildande i fråga om kaffe?

 11. Malin skriver:

  Om man inte orkar göra egen mjölk är det den ekologiska havredrycken man bör köpa? (nån speciell sort/märke?) Som sagt blir förvirrad av alla varianter som finns som dessutom är sötade och fulla med diverse ingredienser.

 12. Skalar ni nötterna när de ska bli mjölk?

 13. Såg om ChufaMix o tanken slog mig att innan jag går loss på en, så ska jag testa att hälla mixad dryck i pressokanna o se om det funkar. Vill slippa fler prylar i skåpen o helst inte köpa saker jag inte behöver.

 14. Barbro Jävert skriver:

  Hej! Fick lite ny lust med havremjölk igen. Har en höghastighetsmixer. Läste nånstans att folk lägger havregrynen i blöt. Lät dom ligga över natten…och tycker havremjölken blev bättre och finare…testar i kaffet…vet inte om jag kan fortsätta med det…men faktiskt godare än oatlyes måste jag säga…

 15. Hej,

  Nu ser jag att denna tråd inte är skriven i på länge men jag har en fråga om nötmjölk. Jag försöker hitta en god mandel/nöt mjölk till kaffet. har fött haft havremjölk som jag älskar men ska inte inte havre/soja/ris-produkter längre så provar nötmjölk. Dock tycker jag mandelmjölken i butik är väldigt tunn (har provat många) och kaffen blir inte alls så mjölkig som jag vill ha den. Min nästa tanke är då att göra mandel/nötmjölk själv för att se om det blir godare.

  Ni skriver att paranötsmjölken är gräddigare så den ska jag absolut prova göra. MEN, ska inte nötterna/mandlarna rostas innan man blötlägger?

  Tack för superbra blogg!

  Med vänlig hälsning, Sara

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.