Mäh, vilken mjölk ska vi ha i kaffet då?
I dag ska vi slå knut på oss själva och göra EGEN mjölk. Jo tack, vi är själva chockade.
När man gör egen mjölk använder man sig oftast av en nötmjölspåse/silduk, men vi har ett annat förslag. På en hälsomässa förra hösten lurades vi nämligen köpa en liten mackapär som heter ChufaMix. Den ser ut som en hög bunke, är i tre delar, kostar en femhundring och du använder den ihop med din stavmixer. Supersmart och du slipper kladdet.
Sa vi förresten att vi ska göra FYRA olika sorters mjölk? Lika bra att överleverera, tänker vi. Och om vi inte ska hålla på till midnatt är det säkrast att sätta igång på momangen.
Mandelmjölk
2 1/2 dl mandlar, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten
Skölj mandlarna väl. Mixa allt i en mixer och sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix). Förvara mjölken i en glasflaska eller i burk med tättslutande lock i kylen upp till tre dagar.
Kokosmjölk
2 1/2 dl kokosflingor, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten
Mixa, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.
Havremjölk
2 dl havre
1 l vatten
Havssalt
Här krävs ingen silduk utan bara en vanlig hederlig mixer. Mixa och förvara som mandelmjölken.
Paranötsmjölk
2 dl paranötter, blötlagda minst 8 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1 l vatten
Skölj och mixa tills den blir slät och fin, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.
Fyra liter mjölk senare konstaterar vi följande:
1) Vi har på tok för mycket mjölk.
2) Om du förväntar dig att mjölken ska smaka som vanlig komjölk, ja då kommer du bli lite snopen.
Men, gillar du mandlar så är mandelmjölken riktigt god. För att inte tala om PARANÖTSMJÖLKEN, kom igen liksom, SÅ gräddig. Kokosmjölken är inte alls lika krämig som den du köper på burk, men smaken är kanon. Och havremjölken, tja den smakar precis som du tänker dig att havremjölk ska smaka. Inte supersexig, men perfekt i gröten eller som bas i chokladmilkshakes.
Om vi kommer att göra egen mjölk regelbundet framöver? Svar negativt. Om vi kommer att göra det med jämna mellanrum när andan faller på? Svar positivt. Framför allt den där himla paranötsmjölken. Så svårt att sluta tänka på den.
Recept: ”Hello green” av Josefine Jäger och ”The extra virgin kitchen” av Susan Jane White.
Växtbaserad mjölk
Ingredienser
Mandelmjölk:
2 1/2 dl mandlar, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten
Kokosmjölk:
2 1/2 dl kokosflingor, blötlagda minst 8 timmar
1 l vatten
Havremjölk:
2 dl havre
1 l vatten
Havssalt
Paranötsmjölk:
2 dl paranötter, blötlagda minst 8 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1 l vatten
Instruktioner
Mandelmjölk: Skölj mandlarna väl. Mixa allt i en mixer och sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix). Förvara mjölken i en glasflaska eller i burk med tättslutande lock i kylen upp till tre dagar.
Kokosmjölk Mixa, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.
Havremjölk Här krävs ingen silduk utan bara en vanlig hederlig mixer. Mixa och förvara som mandelmjölken.
Paranötsmjölk Skölj och mixa tills den blir slät och fin, sila genom en nötmjölkspåse (om du inte har en ChufaMix) och förvara som mandelmjölken.