Mu eller bu? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Mu eller bu?

Det här med mjölk, alltså. Gott som tusan i kaffet, men synnerligen omtvistat.

Förra måndagen skrev Stig en mycket intressant krönika om mjölk och mejeriprodukter, där han bland annat hänvisade till en ny studie som kopplar mjölk till ökad dödlighet och benbrott. Studien blev snabbt en snackis i sociala medier och har rört upp en hel del känslor i Sverige  – vi är ju trots allt ett av de länder som dricker mest mjölk i hela världen – och även fått en del kritik.

Nu går Axel Carlsson, epidemiolog vid Karolinska Institutet, ut i SVT och försvarar studien. Enligt Axel Carlsson är den mycket välgjord. När det gäller epidemologiska studier, där bland annat livsstil och födointag kopplas till sjukdomsförlopp, måste man alltid ta förväxlingsfaktorer i beräkning, och enligt Axel Carlsson har forskarna i Uppsala tagit ett flertal sk förväxlingsfaktorer i beräkning (som bland annat kaloriintag och ekonomisk status).

Du som läste Stigs krönika minns kanske att den även berörde kopplingen mellan cancer och mjölk. Axel Carlsson hänvisar till några forskare vid Lunds universitet som nyligen publicerat en studie som visar att laktosintoleranta som undviker mjölkprodukter drabbas av cancer i mindre utsträckning än sina familjemedlemmar. Forskarna betonar dock att det inte går att dra slutsatsen att mjölken i sig skulle vara en riskfaktor – andra tänkbara förklaringar skulle kunna vara ett högre kaloriintag bland mjölkdrickarna eller eventuella skyddande effekter hos växtbaserade mjölkdrycker – men enligt Axel Carlsson talar dock denna studie också för att den första studien har rätt.

Här kan du läsa mer om Axel Carlssons uttalande om studien:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-forsvarar-omtvistad-mjolkstudie

Och här läser du hela Stigs krönika:

http://foodpharmacy.se/2014/11/nar-jag-var-liten-trodde-alla-att-smorgas-och-mjolk-var-det-nyttigaste-man-kunde-ata/

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Annelie / blomsterochbakverk.se skriver:

  Så himla glad att jag hittat till er blogg. Riktigt bra och intressanta inlägg – tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kul att höra Annelie!

 2. Marianne Nilsson skriver:

  Hoppas verkligen att dessa rader får stor genomslagskraft. Viktigt. Äntligen genomtänkta synpunkter om mjölk.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Marianne!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.