Tomatsoppa med zucchini (och massa lykopen). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Tomatsoppa med zucchini (och massa lykopen).

fav

I dag ska vi laga en tomatsoppa med zucchini och massa lykopen. Lykopen? Lugn, vi tar det steg för steg i dagens inlägg.

Och just när vi har lärt oss att vi ska vara lite försiktiga med att hetta upp mat i tid och otid, så kastar vi in en liten smällare. Bara så där. Helt utan förvarning.

För så här ligger det nämligen till:

Tomater innehåller en antioxidant som heter lykopen. Och till skillnad från alla andra antioxidanter så ÄLSKAR lykopenet värme. Så till den milda grad att lykopenet frodas och ÖKAR när tomaterna upphettas och kokas, till skillnad från de flesta andra antioxidanterna och näringsämnen som minskar. Paradoxalt? Lite. Äckligt med varma tomater? Inte alls.

tomatsoppa3

I alla fall inte om man gör den här härligt lykopenstinna tomatsoppan. NOM NOM.

Tomatsoppa med zucchini
(4-6 personer)

2 gula lökar
2 zuccini
500 g tomater (med skal och kärnor)
6 dl grönsaksbuljong
3-5 soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika (eller mindre beroende på storleken)
1 knippa gräslök (kan ersättas med vårlök)
2-3 dl vegetarisk grädde (frivilligt)
1-2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
Honung
Cayennepeppar
Salt & peppar
Ev gravad lax, kräftstjärtar eller räkor

Så. Du kokar en buljong och låter den svalna lite. Du ångkokar löken och zucchinin som hastigast. Du mixar lök, zucchini, tomater, buljong, soltorkade tomater, basilika och gräslök till en soppa. Du häller allt i en gryta och smakar av med salt, peppar, cayennepeppar, honung och vegetarisk grädde (om du så önskar). Du värmer den försiktigt tills lykopenet spritter till.

tomatsoppa1

Och då äter du den. Långsamt. Förslagsvis med sked. Och gärna i sällskap av någon du gillar.Vi åt den tillsammans med några kräftstjärtar och Linas mamma. En fin liten paus mitt i veckan.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Tomatsoppa med zucchini

  • Av : Food pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Klimatavtryck
Scale

Ingredienser

2 gula lökar
2 zuccini
500 g tomater (med skal och kärnor)
6 dl grönsaksbuljong
35 soltorkade tomater i olja
1 kruka basilika (eller mindre beroende på storleken)
1 knippa gräslök (kan ersättas med vårlök)
2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
Honung
Cayennepeppar
Salt & peppar
Ev gravad lax, kräftstjärtar eller räkor

Instruktioner

Så. Du kokar en buljong och låter den svalna lite. Du ångkokar löken och zucchinin som hastigast. Du mixar lök, zucchini, tomater, buljong, soltorkade tomater, basilika och gräslök till en soppa. Du häller allt i en gryta och smakar av med salt, peppar, cayennepeppar, honung och vegetarisk grädde (om du så önskar). Du värmer den försiktigt tills lykopenet spritter till.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Gustaf Iziamo skriver:

    Fantastiskt god och enkel soppa, till och med min skeptiska son på 9 år åt upp den. Kan tipsa om att det går alldeles utmärkt att byta ut grädden mot en burk kokosmjölk om en vill göra soppan paleo.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack Gustaf och tack för tipset! Det måste vi givetvis testa!

  2. Pernilla skriver:

    gjorde denna för ett tag sen=) super god=)
    barnen på 5 år och 2 år dissade den helt=( haha men skam den som ger sig right?
    mer recept tack=)
    sååå kul att läsa om allt ni skriver=)
    tack för de=)

    1. Food Pharmacy skriver:

      Tack Pernilla!

  3. Amanda skriver:

    Låter väldans gott!
    Hur gör du när du ångkokar lök och zucchini, i buljongen steget innan?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.