Galet goda saffranssnurror utan ägg, gluten, mejeriprodukter och vitt socker. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Galet goda saffranssnurror utan ägg, gluten, mejeriprodukter och vitt socker.

fav

Det är dagen före Lucia och våra kroppar SKRIKER efter saffran. Så vi googlade helt enkelt lussekatt + glutenfri + mjölkfri + sockerfri och hittade tillslut det här receptet som bara lät för smaskigt för att inte prova.

Snurrorna är sparsamt sötade med agavesirap och kokospalmsocker i stället för vitt socker. Kokospalmsockret skapas genom att man låter saven från kokosblomman sjuda på låg värme några timmar tills den bildar ”sockerkristaller” –  det är med andra ord inte helt raw, men tusen gånger bättre än vitt raffinerat socker.

lussebullar2

Snurrorna ska gräddas i ugnen, MEN vi provade faktiskt att dra ned värmen från föreslagna 200 grader till 120 grader och det gick alldeles perfa. Prova hemskt gärna att sänka temperaturen ytterligare om du har tid att vänta lite längre än vad vi hade.

lussebullar8

Så, nu är vi framme vid receptet.

Saffranssnurror
(6-8 stycken)

Snurrorna:
1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
1 dl valfri mjölk, t ex mandelmjölk
0,5 g saffran
3 msk kokossocker
2 rågade msk kokosolja
2 msk bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 nypa örtsalt

Sätt ugnen på 100-125 grader. Blanda chiafrön med vatten och ställ åt sidan (det ska bli en geléliknande massa). Blanda mjölk, saffran, kokosolja och kokossocker i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills kokossockret och kokosoljan har smält. Blanda alla torra ingredienser och vispa ned dem och chiablandningen i mjölken. Vispa på tills du har en tjock, jämn smet. Addera eventuellt mer mjöl (det gjorde vi). Låt smeten stå och svälla i knappt 10 minuter.

lussebullar4tif

Mandelmassan:
3 msk mandelmjöl
1 msk valfri mjölk (eller vatten)
1 tsk agave sirap
1/2 krm äkta vaniljpulver

Blanda ihop ingredienserna till mandelmassan. Lägg den smetiga degen på ett bakplåtspapper och lägg ett till bakplåtspapper ovanpå degen, så att du kan kavla ut hela härligheten till en jämn platta som är ca 1/2 cm tjock. Ta bort det översta pappret och dutta ut mandelmassan och lite hackad mandel (frivilligt).

Rulla med hjälp av bakplåtspappret ihop degen. Skär den i 6-8 bitar och lägg bitarna i muffinsformar. Peta gärna ut kanterna lite så att bullarna blir ännu tjusigare när de gräddas. Och, finally: grädda i mitten av ugnen tills du känner dig nöjd (beroende på vilken temperatur du har).

lussebullar6tif

Gör gärna dubbel sats förresten, för de tar slut i ett huj. Glad lucia!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Brukar alltid få tuppjuck över kletiga degar, men den här var helt suverän! Ballade inte ur en enda gång. Och farligt goda snurror!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Underbart att slippa tuppjuck!

 2. Britt Fristedt skriver:

  Hej! Skrivfel antar jag när jag öser receptet på Saffranssmurror. Bovetemjölet måste väl vara i dl inte msk som det står. Blir väldigt sugen att göra snurrorna till mitt barnbarn men vill först kolla med er. Tack för e
  n jättebra blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Dubbelkollat nu, blev faktiskt lite osäkra vi också, men det är inte ett skrivfel – det räcker med så lite mjöl i degen! Lycka till!

 3. Låter galet gott detta recept… Kan man ersätta kokossockret med dadlar? Hur många skulle ni säga i så fall?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Inte provat men det kan man bergis!

 4. Min fru äter (förutom vete/råg/korn/havre) f.n. inte bovete. Vad passar bäst att ersätta det med?
  Hon använder (mest) majsmjöl, rårismjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl, mandelmjöl, potatismjöl.
  Något förslag?
  /M

 5. Madeleine skriver:

  Hej jag undrar över hur lång tid man ska grädda snurrorna.
  200 grader ……. min ?
  120 grader ……….min?
  😊 Madde

  1. Food Pharmacy skriver:

   Åh, det var så länge sedan vi gjorde dem nu så vi kommer faktiskt inte ihåg hur länge vi gräddade dem. Berätta gärna hur länge det blev för dig så kan vi lägga in i receptet!

 6. Har ni testat att frysa in?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.