GOD JUL önskar hela gänget på Food Pharmacy! (PS Visste du att öl innehåller gluten? DS) – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

GOD JUL önskar hela gänget på Food Pharmacy! (PS Visste du att öl innehåller gluten? DS)

Jo då, visst är det så. Och eftersom gluten ökar inflammationen i kroppen även hos de som inte är glutenintolleranta kanske det är värt att uppmärksamma denna lilla ”fälla” nu i julhelgen, tänkte vi.

Stig har berättat att grundregeln är att undvika mörka ölsorter. Starköl till exempel innehåller ofta gluten om färgen är brungul, mörkbrun eller svart (mörkt), men även enstaka ljusa öl kan innehålla gluten. Överlag är svenska bryggerier rätt dåliga på glutenfritt, speciellt Pripps och Spendrup. Dock har Spendrup ett lättöl (Spendrup Original 2.1%) som har väldigt låg halt av gluten – under 20 ppm – vilket brukar betecknas som glutenfritt. Vill du ha 3.5% så utmärker sig Falcon Bayers, Pilsner Urquell och Slottskällan Nisse för gluten under 20 ppm. Och, vill du ha starköl så har till exempel Zeunerts 1857 Merke under 20 ppm.

Läs gärna Stigs krönika om gluten här.

Och här är en hel lista på ölsorter som analyserats av Livsmedelsverket.

God jul!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.