Vi lägger in hemmagjord julsill och undrar: var det inte svårare än så här? – Food Pharmacy

Recept

Post image
fav

Vi lägger in hemmagjord julsill och undrar: var det inte svårare än så här?

fav

Å sjutton, det är alltså dan före dan före dopparedan och vi ska lägga in sill. Lika bra att göra det redan i dag så att den hinner stå och dra till sig smakerna i två dagar. Eftersom majoriteten av alla recept på inlagd sill innehåller bisarra mängder strösocker och crème fraiche, mejlade vi vår vän Marianne och frågade om hon kanske hade något bra recept på lager. Och vad tror du att vi fick tillbaka i dag? Jo, några härliga och lagom snabba recept på hemmagjord sill förstås.

I dag ska vi lägga in julsill med klassiska julkryddor som kanel, nejlikor och apelsin, men vi skickar med ett recept på paprikasill också som vi tyvärr inte hunnit provlaga än. Julsillen är gjord på sin egna lag som ju innehåller socker, men det är i alla fall en klar lag utan mejeriprodukter. Och paprikasillen? Jo, den är faktiskt helt fri från socker.

sill6

Än så länge har vi ju inte pratat så mycket om socker här på bloggen (mer än att vi hållit oss borta från det i våra recept), och kanske beror det på att vi tagit för givet att de flesta har koll på att socker är något man verkligen bör hålla sig på minst en armlängds avstånd från. Men, nästa år planerar vi att snöa in mycket mer på hälsoeffekterna av socker och försöka komma underfund med hur vi ska förhålla oss till det överflöd av sött som vi ständigt har omkring oss.

Men först: sill.

Julsill
(4 personer)

Abbas femminuterssill (420 g)
4 hela nejlikor
3 hela kryddpepparkorn
1 kanelstång, krossad
Skalet av 2 apelsiner
3-4 msk korinter
100 g sötmandel (skållad och skalad)
1 rödlök

Häll över sillagen i en kastrull och låt den koka på låg värme tillsammans med nejlikorna, kryddpepparen och den krossade kanelstången i några minuter. Tvätta apelsinerna noga och riv zesten (eller skala apelsinerna och strimla skalet fint). Lägg i en skål med korinterna och häll den varma lagen över. Strimla rödlöken och grovhacka den skållade, skalade mandeln. Skär sillen i lagom stora bitar och lägg alltsammans i lagen.

sill3

sill1

Och här kommer paprikasillen:

Paprikasill
(4 personer)

Abbas femminuterssill (420 g)
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 gula paprikor
1 citron
4 lagerblad
Ättika

Skär parikan i ca 1 cm breda strimlor och skär därefter strimlorna på snedden i cirka 1 cm breda bitar så att du får små ”diamanter”. Koka upp dem i lite vatten så att det precis täcker paprikan och kyl sedan snabbt. Riv citronskal och lägg i paprikalagen med lagerblad, paprika och eventuellt lite ättika. Skölj sillen och lägg över den. Låt gärna stå någon dag före servering.

sill4

Precis när det var dags för provsmakning råkade Mias man Emils bror Viktor (hängde du med?) passera köket. Vi kan förstås ha fel, men det såg ut som att han VERKLIGEN gillade det.

Recept: Abba Seafood via Marianne.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.