En utställning om SOCKER. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

En utställning om SOCKER.

Om du är ledig och befinner dig i Stockholm så kan vi tipsa om utställningen ”SOCKER” på Nordiska Museet på Djurgården.

För bara 150 år sedan var det knappt någon som hade smakat socker i Sverige, och i dag finns det i, tja, typ ALLT och upp till 80% av västvärldens processade livsmedel är sötade. SUCK.

skylt

När rörsockret dök upp i Sverige på 1500-talet ansågs det vara ett sällsynt och dyrbart läkemedel.

barnen

Men sjukast är väl ändå att sockret hyllades av näringsfysiologer så sent som på 50-talet och marknadsfördes som vårt billigaste näringsämne. Vilket resulterade i att svenska folket började äta närmare 50 kg socker per person och år, i tron om att de var hälsosamma.

butik

Det var en estetiskt tilltalande utställning där mycket av krutet lagts på just färg och form, men vi saknade inte helt oväntat en djupdykning i sockrets negativa effekter på kroppen. I dag finns så pass mycket forskning på socker att vi med säkerhet kan säga att det är kasst för kroppen ända ned på cellnivå, och det hade vi gärna fördjupat oss i.

monter

Men, vi är inte här för att gnälla. Det var kul att se en utställning, och sedan tog vi en långpromenad på Djurgården och kläckte en väldigt bra idé till bloggen. Känns som att 2015 kan bli ett MYCKET spännande år.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Cecilia skriver:

  Hej! Tusen tack för en toppenblogg som har fått mig att ändra mina kostvanor! Alltid lika roligt att läsa och pröva recept. Ni har ju meddelat att ni kommer skriva mer om socker framöver, vilket jag ser fram emot. Jag har två önskemål i samband med detta. Det ena är att ni, om ni nämner diabetes, skiljer mellan typ 1 och typ 2 som är helt olika sjukdomar. Jag har ett barn med typ 1, och man hoppar alltid till när man läser nåt om “diabetes” som egentligen handlar om typ 2. Mitt andra önskemål är att ni skriver om agavesirapen. Den finns ju med i en del av era recept, och jag har uppfattat det som att den skulle vara bättre än vanligt socker. På nätet har jag dock hittat ganska många kritiska röster, som menar att agave inte alls är så oraffinerad som den verkar och att den dessutom kan vara SÄMRE för kroppen än vanligt socker pga sitt höga fruktosinnehåll. Skulle vara intressant att veta vad Stig säger?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Cecilia! Vi noterar detta. Trevlig helg!

  2. Food Pharmacy skriver:

   Hej och tack! Vi har varit alldeles för slarviga när det kommer till diabetes typ 1 och typ 2. Vi lovar att göra en djupdykning i detta samt reda ut agavesirapen.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.