fbpx

Food Pharmacy, Recept

Post image

En 99% raw och väldigt vegan jordärtskockssoppa (som gör dina tarmbakterier glada).

I kväll tänker vi äta en värmande och näringsrik soppa gjord på jordärtskockor. En traditionell jordärtskockssoppa innehåller ju ofta grädde och vitt vin, men den här är minst lika god. I originalreceptet var alla grönsakerna kokta, men eftersom vi försöker hålla oss på en armlängds avstånd från höga temperaturer provade vi att mixa grönsakerna råa i stället, och det blev minst lika bra.

Att inte äta en alltför tung måltid på kvällen är ju alltid klokt eftersom kroppen tar lite längre tid på sig att förbruka glykogenet på natten. Egentligen borde man väl göra som Stig och ersätta middagen med en smoothie, men det känns lite överkurs och dessutom vill vi ha något varmt i dag pga vad som pågår utanför fönstret. Därav soppan.

soppa3

Viktig info om jordärtskocka:

Jordärtskocka har en hög halt av, koncentrera dig nu, fruktooligosackarider (oh, låt oss kalla dem för FOS framöver) som forskning visar gynnar tillväxten av de nyttiga tarmbakterierna i tarmen. FOS fungerar helt enkelt som mat för de snälla tarmbakteriena bifidobakterierna (läxförhör på stavningen i morgon) och för vissa lactobaciller, t ex acidofilus. När bifidobakterierna och lactobacillerna ökar i mängd knuffar de undan de ogynnsamma bakterierna i tarmen, vilket är toppen då de har den dåliga smaken att producera massa giftiga ämnen i tarmen om de får härja fritt.

soppa1

Puh, nu över till soppan:

99% raw jordärtskockssoppa
(2 portioner)

300 g jordärtskockor
200 g blomkål

1 päron
2 schalottenlökar
1 msk lantbuljongspulver
5 dl vatten
en skvätt havregrädde (frivilligt)
2-3 msk olivolja
havssalt
kokosflagor eller hampafrön

Skala jordärtskockorna och löken och skär dem, blomkålen och päronet i bitar. Koka upp vatten med lantbuljongen och låt dem puttra en liten stund med löken. Ta av buljongen från plattan och låt den svalna lite innan du häller över den i en blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Vrom vrom. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Häll upp soppan i två stora skålar och toppa med kokosflagor eller hampafrön. Bon appetit!

PS Inte provat att göra soppan med rå lök pga att vi inbillade oss att den kanske skulle bli lite för skarp i smaken då, men prova gärna!

Inspiration till recept: thedailygood.se.

Dela

Kommentarer

 1. Kom hem efter träning och kastade alltsammans i mixern, vips – middag och HUR GOTT?! Tack bästa food pharmacy för att ni finns och bara är bäst på alla sätt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla Maja!

 2. Busfröet skriver:

  Halloj!

  Underbar blogg! Och en massa kul recept jag bara måste testa. Men en fråga först! Havregrädde? Vilket märke använder ni er av? Jag köpte det en gång, och råkade efter jag använt det läsa innehållsförteckningen. Sen ville jag inte köpa det igen. Har ni något tips på någon bra gräddersättning?

  Stor kram från Busiga fröet

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Blomman och tack för fina ord! I ärlighetens namn är det inte ofta vi använder havregrädde (av anledningen du nämner ovan) . Kram

 3. Johannes skriver:

  Tack för ett kanongott recept! Tyvärr fick jag skippa päronet (planerar sällan för matlagning), men det borde vara galet gott i. Det åker inästa gång! Go Vegans! 🙂

 4. Hej hej!
  Soppan låter helt fantastiskt god och är något jag måste prova inom kort:
  Tack för all inspiration och trevlig kväll!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, prova!

 5. Isabel skriver:

  Hej!
  Jag provade precis denna soppa och även morotssoppan med ingefära, men har insett att jag har väldigt svårt för “raw-food”, det växer i munnen på mig tyvärr. För övrigt älskar jag både morötter och jordärtsskocka, men det råa i tillagad mat blir fel för mig…
  Har ni eller någon annan läsare också haft problem med detta, och har ni vant er eller har ni något tips?

  Tack för en superbra och inspirerande blogg!

 6. Vill man äta mer raw får man helt enkelt vänja smaklökarna bara, jag äter raw för hälsan och inte för smaken. Tror det snarare handlar om inställningen 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.