Jordärtskockssoppa med blomkål och päron – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Jordärtskockssoppa med blomkål och päron

fav

I kväll tänker vi äta en värmande och näringsrik soppa gjord på jordärtskockor. En traditionell jordärtskockssoppa innehåller ju ofta grädde och vitt vin, men den här är minst lika god. I originalreceptet var alla grönsakerna kokta, men eftersom vi är som vi är så provade vi att mixa grönsakerna råa i stället, och det blev minst lika bra.

Att inte äta en alltför tung måltid på kvällen är ju alltid klokt eftersom kroppen tar lite längre tid på sig att förbruka glykogenet på natten. Men vi vill tveklöst ha något varmt i dag på grund av vad som pågår utanför fönstret.

Därav soppan.

soppa3

Viktig info om jordärtskocka:

Jordärtskocka har en hög halt av, koncentrera dig nu, fruktooligosackarider (låt oss kalla dem för FOS framöver) som forskning visar kan gynna tillväxten av de nyttiga tarmbakterierna i tarmen. FOS fungerar helt enkelt som mat för de snälla tarmbakteriena bifidobakterierna (läxförhör på stavningen i morgon) och för vissa lactobaciller, t ex acidofilus. När bifidobakterierna och lactobacillerna ökar i mängd knuffar de undan de ogynnsamma bakterierna i tarmen, vilket är toppen då de har den dåliga smaken att producera massa giftiga ämnen i tarmen om de får härja fritt.

soppa1

Nu, över till soppan.

Print

Jordärtskockssoppa med blomkål och päron

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 2 1x
Scale

Ingredienser

300 g jordärtskockor

200 g blomkål

1 päron

2 schalottenlökar

1 msk lantbuljong

5 dl vatten

1 skvätt havregrädde (frivilligt)

23 msk olivolja

havssalt

kokoschips och/eller hampafrön

Instruktioner

Skala jordärtskockorna och löken och skär dem samt blomkålen och päronet i bitar. Koka upp vatten med lantbuljongen och låt puttra en liten stund med löken. Ta av buljongen från plattan och låt den svalna lite innan du häller över den i en blender tillsammans med grönsakerna och olivoljan. Mixa soppan slät. Vrom vrom.

Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar och tillsätt lite havregrädde om du vill ha soppan ännu krämigare. Häll upp soppan i två stora skålar och toppa med kokos eller hampafrön.

Anteckningar

TIPS!

Tips! Inte provat att göra soppan med rå lök pga att vi misstänkte att den kanske skulle bli lite för skarp i smaken, men prova gärna!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.