Vänta lite nu, får man popcornlunga av mikropop? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Vänta lite nu, får man popcornlunga av mikropop?

ÄNTLIGEN fredag och i dag ska vi göra något som vi verkligen älskar nämligen… tadam tadam… popcorn! Det råder ju lite delade meningar om mikropopcornens vara eller icke vara, så pass delade (upptäckte vi när vi började googla) att vi lovar att snarast gå till botten med vad som verkligen gäller. Bland annat stötte vi på begreppet ”popcornlunga” – en lunga som en man i Colorado hävdar att han utvecklat efter att ha andats in enorma mängder syntetisk smör från mikropopcorn under flera års tid (note to self: inte boffa popcorn).

popcorn4

En annan sak som vi upptäckte är att många mikropopcorn tyvärr innehåller palmolja, vilket man ju alltid bör undvika. Palmoljeodlingarna är kraftigt besprutade och odlingarna skövlar stora mängder skog varje år. Inte alls särskilt bra för miljön, och inte speciellt bra för kroppen heller. Palmoljan innehåller stora mängder omega-6 som triggar inflammationen i kroppen (vilket ju i sin tur är en gemensam nämnare för många sjukdomar). Kvoten mellan omega-6 och omega-3 bör ligga på under 5, men i palmoljan är den 46:1.

popcorn3

Så, i dag utesluter vi mikropopcornen helt (tur, för vi har ingen mikro) och poppar vanliga popcorn i en hederlig kastrull. Vad vi använder i stället för smör? Kokosolja så klart! Full av härliga fetter, antiinflammatorisk så att det tjuter om det och så tål den höga temperaturer. Finns med eller utan smak, och bägge varianterna blir awesome (men gillar du kokos så kan vi verkligen rekommendera att prova MED smak).

Popcorn
(en bunke)

Ekologiska popcorn
2 msk kokosolja
Lite havssalt

Smält kokosoljan i en rostfri kastrull och häll i popcorn så att de täcker botten. Lägg på locket och invänta det härliga smattret. Ta av kastrullen så fort ljudet börjar avta, vi vill inte ha några brända små stackare här inte. Salta efter tycke och smak.

popcorn2 kopiera

Happy Friday!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.