Sockerskatt - bu eller bä? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Sockerskatt – bu eller bä?

Sockerskatt? Man studsar nästan på ordet men faktum är att det redan införts i flera länder. I Norge har det funnits sockerskatt sedan 1980-talet och i Finland införde man skatt på godis 2013. Frankrike införde en skatt på sockrade drycker 2011 och i staden Berkeley i Kalifornien införde man så sent som i höstas en skatt på läsk, energidrycker och sötade tedrycker.

Och så sent som förra veckan gick Jamie Oliver ut i Daily Mail och sa att Storbritannien borde börja beskatta läsk. Ja, han sa ju inte bara det förstås. Han sa också att socker är den ”nya tobaken” och att ”det borde beskattas precis som tobak och allt annat som kan förstöra liv.”

Nya tobaken. Vi gillar jämförelsen.

chokladmousse2

Enligt Expressen har frågan diskuterats även i Sverige. Redan 2010 föreslog Folkhälsoinstitutet för regeringen att Sverige borde införa en sockerskatt, och förra året meddelade både Vänsterpartiet och Moderaterna att de stöder Världshälsoorganisationen WHO:s krav på att införa sockerskatt i EU.

Men allvarligt talat, överdriver inte folk en smula? Nja, sett till att WHO har pekat ut den ökade sockerkonsumtionen som det största hälsohotet och orsaken bakom fetmaepidemin i världen, så tycker vi nog inte det. Till skillnad från Svenska Livsmedelsverket rekommenderar WHO att högst 5% av energin bör komma från socker (dvs hälften av vad Livsmedelsverket rekommenderar).

bollar4

Själva älskar vi diskussioner om politisk reglering eller inte, och normalt så förespråkar vi en så liten politisk inblandning som möjligt i människors privatliv. Men (det finns ju alltid ett meeen, liksom), i just det här fallet så får det ju så stora samhällskonsekvenser eftersom vi har ett skattefinansierat sjukvårdssystem i Sverige.

Socker i för hög konsumtion är skadligt och både barn och vuxna blir feta och får en rad följdsjukdomar, vilket gör att individens frihet i det här fallet leder till stora kostnader för samhället. Därför ligger det i allas vårt intresse att samhället aktivt agerar för att begränsa konsumtionen, precis som på samma sätt som med cigaretter. Information och märkning i all ära, men tyvärr visar forskning att de man främst behöver nå ut till (t ex outbildade) även är de som är svårast att nå med informationskampanjer. Människors val styrs ofta av deras plånbok och därför borde det vara ett extremt effektivt verktyg att höja skatten, ordentligt, på till exempel läsk och godis. Och i samma veva kan man ju passa på att sänka skatten för produkter som främjar långsiktig hållbar utveckling av människor och miljö, som till exempel ekologiskt odlade grönsaker.

Så tycker vi. Vad tycker du?

rawcheesecake9

PS Alla sötsakerna i det här inlägget har en sak gemensamt: de är bakade UTAN socker. DS

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Pernilla skriver:

  JA!!!
  Skriver under på allt ni tar upp i inlägget. Kan man reglera tobak kan man reglera socker. Ju förre vi får en sockerskatt desto bättre.

 2. Lisa i LA skriver:

  Jag måste få smälta det här lite, men känns som att jag håller med, men kan det vara så “enkelt”?
  Finns receptet på godsakerna ovan?

  Kram och tack för en fantastisk blogg

 3. Receptet då? tack snälla!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Eva, gå in under kategori Fredagsmys så hittar du alla våra recept.

 4. Jonathan skriver:

  Frågade mig själv och centerpartiet detsamma i höstas, innan jag visste om att er grymma blogg överhuvudtaget existerade. Är för mig smått barockt att det inte är en skatt på socker. Det är ju dessutom så att skräpmat med en drös socker i är billigare än hälsosam mat utan socker. Leder till att de som har det sämst ställt tvingas till dålig mat och sjukdom. En skatteväxling är helt klart på sin plats! Vill man äta skiten får man glatt slanta upp. Erkänner aningen skamset att jag själv är sockertorsk men hoppas på att bli omvänd inom kort. Varit sockerfri i…..32 timmar nu. Oh lord have mercy 😉

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Jonathan och grattis till sockerfriheten! Keep up the good work!

 5. Annika skriver:

  Jättesvårt att hitta information kring detta ämne, jättebra inlägg från er!
  Om jag är livsmedelsproducent så är det väl positivt för affärerna om jag hittar en tillåten billig ingrediens som framkallar ett beroende hos mina kunder, och får dem att välja min vara framför en konkurrents? Vad finns det för substitut för socker som är bra respektive dåligt för hälsan, som livsmedelsproducenter kan använda i stället? Hur mycket socker behövs det för att trigga vårat begär/beroende? Dvs vad kan eventuellt konsekvensen bli av sockerskatt? Var finns fakta om hur det kan gå till, ska man tex också beskatta livsmedel som i övrigt har ett bra näringsinnehåll? Låter dock som en bra idé att införa någon form av sockerskatt för så många livsmedel som möjligt, men bara om man ger gruppen av människor som hellre köper billig än bra mat, ett billigare och bättre alternativ, precis som ni skriver. Varför inte sänka skatten med motsvarande höjning på socker, för alla i Sverige ekologiskt odlade grödor, som ska tjäna som livsmedel för människor och inte framkallar beroende pga för hög sockerhalt?
  Var hittar jag mer info/fakta och diskussion om detta? ???????? vill veta meeer! ????

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.