Spagetti och köttfärssås (utan spagetti och köttfärssås). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Spagetti och köttfärssås (utan spagetti och köttfärssås).

fav

I dag ska vi till barnens stora lycka laga något av en klassiker: spagetti och köttfärssås. Fast utan köttfärssås, då. Och faktiskt utan spagetti också. Man ska inte ljuga, vi vet, men då och då har det faktiskt hänt att vi dragit en grön lögn här hemma vid köksbordet. Lätt hänt om man delar hushåll med små militanta antiveganer.

Vi VET att det kan vara kämpigt, men av både miljö- och hälsoskäl är det inte helt dumt att försöka begränsa intaget av kött en smula (please don’t kill the messengers).  Så, i dag ska vi tillreda tuggiga belugalinser i stället för köttfärs, och koka bönpasta i stället för spagetti. Men annars påminner nog det mesta om din vanliga köttfärssås.

bolognes3

bolognes1

Belugalinser var helt nytt för oss, men de borde man verkligen äta oftare. Pärlemorssvarta små saker, som med sin studsiga tuggighet passar perfekt i vilken sallad eller gryta som helst.

Bolognese på svarta linser
(4-6 portioner)

1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl svarta belugalinser (finns i de flesta vanliga mataffärer)
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk lantbuljong
2 dl havregrädde/havrecrème fraiche (frivilligt)
1 tsk honung (frivilligt)
salt och peppar
basilika eller oregano
1 paket bönpasta

Skala och hacka lök och vitlök och koka upp klabbet med linser, krossade tomater, vatten och buljong. Låt småputtra med locket på glänt i cirka 25 minuter eller tills du tycker att linserna är lagom tuggiga. Passa på att riva moroten medan du väntar. Ta av kastrullen från plattan och låt linserna svalna lite. Häll i den rivna moroten och mixa såsen med en mixerstav tills du är nöjd med konsistensen. Smaksätt med salt, peppar och basilika/oregano, och tillsätt honung och havregrädde/crème fraiche om du känner för det. Späd med mer vatten för lösare sås. Servera med nykokt bönpasta.

bolognes7

Rookie_200x200px-03För dig som är rookie:

Känns det här receptet bra i teorin men lite läskigare i praktiken? Ett hett tips är att använda precis samma kryddning som du använder i din vanliga köttfärssås. Hemma hos dig kanske ni aldrig har basilika i köttfärssåsen men massa spiskummin? Ja, men kör på det då! Ett annat bra knep är att blanda in din vanliga köttfärssås i vår vegetariska till en början, för att sedan successivt minska mängden köttfärssås tills den dagen den plötsligt är helt vegetarisk. Alla vägar bär till Rom, remember?

Inspiration till receptet: “Mera vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.