Spagetti och köttfärssås (utan spagetti och köttfärssås). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Spagetti och köttfärssås (utan spagetti och köttfärssås).

fav

I dag ska vi till barnens stora lycka laga något av en klassiker: spagetti och köttfärssås. Fast utan köttfärssås, då. Och faktiskt utan spagetti också. Man ska inte ljuga, vi vet, men då och då har det faktiskt hänt att vi dragit en grön lögn här hemma vid köksbordet. Lätt hänt om man delar hushåll med små militanta antiveganer.

Vi VET att det kan vara kämpigt, men av både miljö- och hälsoskäl är det inte helt dumt att försöka begränsa intaget av kött en smula (please don’t kill the messengers).  Så, i dag ska vi tillreda tuggiga belugalinser i stället för köttfärs, och koka bönpasta i stället för spagetti. Men annars påminner nog det mesta om din vanliga köttfärssås.

bolognes3

bolognes1

Belugalinser var helt nytt för oss, men de borde man verkligen äta oftare. Pärlemorssvarta små saker, som med sin studsiga tuggighet passar perfekt i vilken sallad eller gryta som helst.

Bolognese på svarta linser
(4-6 portioner)

1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1,5 dl svarta belugalinser (finns i de flesta vanliga mataffärer)
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk lantbuljong
2 dl havregrädde/havrecrème fraiche (frivilligt)
1 tsk honung (frivilligt)
salt och peppar
basilika eller oregano
1 paket bönpasta

Skala och hacka lök och vitlök och koka upp klabbet med linser, krossade tomater, vatten och buljong. Låt småputtra med locket på glänt i cirka 25 minuter eller tills du tycker att linserna är lagom tuggiga. Passa på att riva moroten medan du väntar. Ta av kastrullen från plattan och låt linserna svalna lite. Häll i den rivna moroten och mixa såsen med en mixerstav tills du är nöjd med konsistensen. Smaksätt med salt, peppar och basilika/oregano, och tillsätt honung och havregrädde/crème fraiche om du känner för det. Späd med mer vatten för lösare sås. Servera med nykokt bönpasta.

bolognes7

Rookie_200x200px-03För dig som är rookie:

Känns det här receptet bra i teorin men lite läskigare i praktiken? Ett hett tips är att använda precis samma kryddning som du använder i din vanliga köttfärssås. Hemma hos dig kanske ni aldrig har basilika i köttfärssåsen men massa spiskummin? Ja, men kör på det då! Ett annat bra knep är att blanda in din vanliga köttfärssås i vår vegetariska till en början, för att sedan successivt minska mängden köttfärssås tills den dagen den plötsligt är helt vegetarisk. Alla vägar bär till Rom, remember?

Inspiration till receptet: “Mera vego” av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

 

Dela

Kommentarer

 1. Underbart! Ni är skojiga, glada o tänker precis som jag när det gäller mat. Odramatiskt och enkelt…och babysteps. Älskar det!

 2. Emma Hå - emmahas.se skriver:

  Jag brukar göra min vanliga köttfärssås och sedan ösa i lika stor mängd bönor/linser. Räcker plötsligt dubbelt så länge =)

 3. Vilken bönpasta använder ni?
  Jag har provat en variant och den var så himla SUPERÄCKLIG att jag var tvungen att slänga den.
  Och då är jag ändå ganska öppen för att äta bra grejer som inte alltid är jättegoda.

 4. Pernilla skriver:

  Har också testat bönpastan och tycker den är sådär. Har istället hittat Sempers nya glutenfria Linguine eller Penne som är helt gjorda på ekologiskt fullkornsrismjöl. Dessutom är de gjorda al bronzo vilket tilltalar italienskan i mig 😉 Supergoda! Min son märkte ingen skillnad vilket får ses som ett gott betyg.

 5. Susanne skriver:

  Får jag komma med ett förbättringsförslag? Skippa buljongtärning, liten fyrkant laddad med bland annat smakförstärkare. Vill man gärna ha buljong, så är tex Rene Voltaires lantbuljong ett bättre val,

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aj då, ändrar bums i receptet – för det är ju precis den lantbuljongen som vi brukar använda. Tack för att du var så uppmärksam!

 6. Sofia | Avocado Baby skriver:

  Den överlägset bästa glutenfria pasta jag ätit är rårispastan från Doves Farm. Smakar på pricken som “vanlig” pasta och lurar vem som helst!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset Sofia!

 7. UlrikaLE skriver:

  Ett annat gott alternativ till vanlig pasta är squash-pasta, dvs hyvla/strimla en squash och använd som pasta. Koka någon minut i saltat vatten. Enkelt, jättegott och mättande.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Ulrika, det håller vi med om!

 8. Ska belugalinserna mixas? Min favoritpasta köper jag på ecoist, den är gjord på bovete ovh sötpotatis. Jag dricker oatleys eko havremjölk som ju inte innehåller tillsatser men ej heller några vitaminer.. Har börjat fundera på om jag behöver börja med vitamintabletter typ en om dan. Men tänker att det är en massa skit i dem tabletterna, vet inte. Vad tänker ni om förtjockningsmedel, stabilisering, emulgeringsmedel.. såna grejer som finns i tex havre fraiche??

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Elina! Ja, du kan mixa linserna men inget måste. Vi var på ecoist igår och lustigt nog upptäckte vi just den pastan du skriver om. Den ska testas i recept. Tack för påminnelsen. Vi är inga fans av brustabeletter och liknande utan föredrar Holistics vitamintabletter om du ska köpa några. Angående förtjockningsmedel, stabilisering, emulgeringsmedel tänker vi att vi undviker det så gott det går.

 9. Hej!

  Ska pröva denna på förskolan jag arbetar på! Dock är belugalinser inte något vår grossist anser ska ingå i sortimentet än i alla fall! Jag har både röda och gröna linser, funkar det med dem?
  Ps, köpte er bok och min antigrönsaksman har numera med sej en kebenekaise varje dag till jobbet 😉

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha, underbart! “Köttfärssåsen” går absolut att göra på t ex röda linser (vår erfarenhet är att röda linser är lättare att ge till barnen än gröna som är snäppet mer hard core). Se till att de inte kokar sönder bara, de blir snabbare mjuka än t e belugalinser så ta dom lite tidigare kanske? Prova dig fram och stort lycka till!

Comments are closed.

Kommentera

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.