Supersallad med BLÖTLAGT bovete (och vi som trodde att man var tvungen att KOKA det). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Supersallad med BLÖTLAGT bovete (och vi som trodde att man var tvungen att KOKA det).

fav

I dag ska vi blötlägga bovete (kanske framgick av rubriken?). Vi är SÅ entusiastiska över detta. Som de glada amatörer vi är har vi nämligen kokat bovetet fram tills nu. Helt i onödan, visade det sig.

Namnet bovete är ju lite lätt missvisande för oss som inte äter gluten, men no worries – bovete är helt fritt från både vete och gluten. Bovete är nämligen en ört och inte ett sädesslag. Så nu vet du det. Dessutom är bovetet rikt på tiamin, fosfor och magnesium samt innehåller åtta essentiella aminosyror. När du blötlägger det startar du en process i grynet som gör att den skyddande hinnan släpper och fröet börjar frisätta levande enzymer i tron om att det ska börja växa och gro. Det är med andra ord ett otroligt bra sätt att öka näringen, om man nu går igång på sådant.

bovetesallad2

En snudd på optimal sallad att äta precis som den är eller i sällskap av en bit makrill eller torsk.

Mariannes bovetesallad
(4 portioner)

½ liten rödlök
3 msk äppelcidervinäger
½ kg grönkål
¼ kg blötlagt bovete (legat i vatten cirka 24 timmar)
¼ kg körsbärstomater
¼ gurka
1 röd paprika
6 msk rapsolja
salt och peppar

Skölj bovetet i varmt vatten, blötlägg det i ett dygn (tänk på att bovetet sväller en hel del) och skölj det sedan noga. Riv ned grönkålen, ångkokt eller rå, i små bitar och tillsätt hackad lök, körsbärstomater i klyftor, tärnad gurka, paprika i fina bitar, rapsolja och vinäger. Blanda och strö över det blötlagda bovetet. Salta och peppra efter smak.

bovetesallad3

Om du fick feeling och vill vara ännu mer bror duktig kan du ju så klart ge dig på att grodda bovetet hela vägen nästa gång. Då gör du så här: häll upp bovetet i en skål, täck ordentligt med vatten och låt stå över natten. På morgonen sköljer du av bovetet noga med en sil och lägger tillbaka det i skålen. Låt stå ett par timmar, skölj igen och håll på så i två till tre dygn och skölj av bovetet minst två-tre gånger per dag (då går groddandet snabbare). Simsalabim, efter två till tre dygn har du fått groddat bovete!

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Vilken kanonbra blogg ni har! Tänkte kolla om ni kanske kan skriva lite om IBS och om Stig kanske har någon förklaring till det? Räcker det att utesluta komjölk, gluten och socker? Vore uppskattat 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Madde och tack! Vi lägger detta på to-do-listan…

 2. Emma Hå - emmahas.se skriver:

  Jag tolkar det här inlägget som att bovetet blir nyttigare ju längre det blötläggs, och att det egentligen inte finns någon egentligen gräns där det är blötlagt, sedan oätbart och sedan poff så är det groddat. Har jag rätt då? =)

  //Emma Hå

  1. Food Pharmacy skriver:

   Förstår inte riktigt hur du menar men när bovetet har fått en grodd kan du vara säker på att näringsinnehållet ökat mycket oavsett frö!

 3. …och när bovetet är blötlagt och klart så glömmer man det i två dar… i en glasburk i kylen tillsammans med en god dressing. Galet gott:)

 4. Marika Davidson skriver:

  Man kan göra en riktig god frukost/mellanmål av blötlagt bovete , några torkade dadlar och en nypa vaniljpulver genom att mixa ihop detta till en raw gröt . Toppa med frukt och lite hasselnötter och ev lite cashew-grädde . Blir sååå smarrigt . Detta är mitt bästa tips . Tack för en toppenblogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kanontips ju!

 5. Johanna skriver:

  Hej! Jag läste på Saltå Kvarns hemsida att bovetets gröna delar innehåller ett ämnen som heter faogpyrin och som kan irritera slemhinnorna i ögat. Så jag tolkade det som att en inte ska grodda bovete.

 6. Jag har också läst att bovete innehåller ett ämne man kan reagera på i form av utslag. Man ska tydligen skålla bovetet för att bli av med detta. Vattnet färgas då rött vilket är ämnet som vissa reagerar på. Jag fick utslag då jag gjorde bovetegröt och googlade efter detta på anledningen, det var så jag fick svar på frågan.

 7. Ida Persson skriver:

  Hej hej
  Jag älskar allt som ni skriver om och har blivit helt besatt av tarmfloran ;
  Råkade köpa färdig-rostat bovete, kan man grodda det?

  Tack för alla fantastiska recept o inspiration!

  Vänligen Ida

 8. veronica skriver:

  utskriftsformsformat på era recept hade inte varit dumt. jobbigt att klippa och kristra vilket blir att msn helt enkelt inte använder sig utav dem

  1. Julia Axelsson skriver:

   Tack för tipset!

 9. Marie-Louice Börjesson skriver:

  Hej.
  Om man inte tål Boveteflingor …
  Okay, det var dumt. Vet ni annat som är lika nyttigt?

 10. Gunilla Söderlong skriver:

  Vill lägga till en sak. Har jobbat på Levande föda institutet och där groddade vi bovete, ( svart bovete) och efter några dagar så klippte vi gräset och pressade ur saften. Underbar drink som innehåller även Lecitin som gör att kolesterolet, som normalt är flytande först vid 149 gr.) blir flytande redan vid 1 plusgrad. Ni förstår vad det innebär. Inga hjärt och kärlsjukdomar osv. Hälsning Gunilla.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.