Supersallad med BLÖTLAGT bovete (och vi som trodde att man var tvungen att KOKA det). – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Supersallad med BLÖTLAGT bovete (och vi som trodde att man var tvungen att KOKA det).

fav

I dag ska vi blötlägga bovete (kanske framgick av rubriken?). Vi är SÅ entusiastiska över detta. Som de glada amatörer vi är har vi nämligen kokat bovetet fram tills nu. Helt i onödan, visade det sig.

Namnet bovete är ju lite lätt missvisande för oss som inte äter gluten, men no worries – bovete är helt fritt från både vete och gluten. Bovete är nämligen en ört och inte ett sädesslag. Så nu vet du det. Dessutom är bovetet rikt på tiamin, fosfor och magnesium samt innehåller åtta essentiella aminosyror. När du blötlägger det startar du en process i grynet som gör att den skyddande hinnan släpper och fröet börjar frisätta levande enzymer i tron om att det ska börja växa och gro. Det är med andra ord ett otroligt bra sätt att öka näringen, om man nu går igång på sådant.

bovetesallad2

En snudd på optimal sallad att äta precis som den är eller i sällskap av en bit makrill eller torsk.

Mariannes bovetesallad
(4 portioner)

½ liten rödlök
3 msk äppelcidervinäger
½ kg grönkål
¼ kg blötlagt bovete (legat i vatten cirka 24 timmar)
¼ kg körsbärstomater
¼ gurka
1 röd paprika
6 msk rapsolja
salt och peppar

Skölj bovetet i varmt vatten, blötlägg det i ett dygn (tänk på att bovetet sväller en hel del) och skölj det sedan noga. Riv ned grönkålen, ångkokt eller rå, i små bitar och tillsätt hackad lök, körsbärstomater i klyftor, tärnad gurka, paprika i fina bitar, rapsolja och vinäger. Blanda och strö över det blötlagda bovetet. Salta och peppra efter smak.

bovetesallad3

Om du fick feeling och vill vara ännu mer bror duktig kan du ju så klart ge dig på att grodda bovetet hela vägen nästa gång. Då gör du så här: häll upp bovetet i en skål, täck ordentligt med vatten och låt stå över natten. På morgonen sköljer du av bovetet noga med en sil och lägger tillbaka det i skålen. Låt stå ett par timmar, skölj igen och håll på så i två till tre dygn och skölj av bovetet minst två-tre gånger per dag (då går groddandet snabbare). Simsalabim, efter två till tre dygn har du fått groddat bovete!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.