Charmen med tarmen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Charmen med tarmen.

Vi gillar ju Benny Andersson. Och vi gillar Alice Bah. Men när forskaren och författaren Guila Enders plötsligt slog sig ned i Skavlans soffa i fredags, tappade vi hakan. Guila är nämligen inte bara världens mest välformulerade charmprick, hon har dessutom haft den goda smaken att snöa in fullständigt på tarmarna. Vi älskar ju folk som snöar in. Och när de, som i det här fallet, snöar in på tarmarna, ja då är gåshuden ett faktum.

Redan i förordet av  sin bok “Charmen med tarmen” sätter Guila huvudet på spiken:

”Under mina studier upptäckte jag hur styvmoderligt det här området blir behandlat inom medicinen. Den utgör två tredjedelar av immunsystemet, hämtar energi från småfrallor eller tofukorv och producerar mer än tjugo egna hormoner. Många läkare lär sig mycket lite om det under sin utbildning. När jag i maj 2013 var på konferensen ”Microbiome and Health” (tarmbakterier och hälsa) i Lissabon var antalet deltagare lätt räknande”.

Vi har än så länge bara hunnit halvvägs in i boken, men nog verkar den lovande. Och på samma sätt som vi med vår blogg försöker förmedla forskning på ett lätt och charmigt sätt, är Guilas mål med boken att avdramatisera det hela så att kunskapen blir mer tillgänglig och sprida det som forskare skriver i sina forskningsrapporter och diskuterar bakom stänga konferensdörrar – samtidigt som människor söker svar. Guila sammanfattar:

“Hur magen och tarmarna fungerar har långt större betydelse för hur vi mår än vi tidigare trott. Många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran.”

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Jag tittade också på Skavlan och skrek typ rätt ut då jag fick höra att det finns en bok som heter charmen med tarmen. 🙂 måste ha den! Maken ska få köpa till min födelsedag tror jag. Om Giulia uttrycker sig lika bra i (översatt) skrift som i tal så borde det bli både lättläst och superintressant, tycker jag. 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter som en bra födelsedagspresent!

 2. gunilla ullenius skriver:

  Härlig tjej och bra bok som jag läst. En annan läsvärd bok jag vill tipsa om är “insulin -den felande länken ” av Agneta schnittger. Trevlig helg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Gunilla och tack för tipset!

 3. Magnus skriver:

  Boken låter intressant! Jag vill tipsa alla om boken “Bättre mage” av Louise Sjöbäck som helt ändrade min syn på mina magproblem, läkare och läkemedelsindustrin och som dessutom erbjöd vägar ut ur problemen. Läs!

 4. Ulrika skriver:

  Har börjat läsa boken. Härligt med en faktabok som är både lättläst och är humoristisk.
  Är det någon som har tips på någon bok om hur man blir frisk från divertikulit???

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.