Charmen med tarmen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Charmen med tarmen.

Vi gillar ju Benny Andersson. Och vi gillar Alice Bah. Men när forskaren och författaren Guila Enders plötsligt slog sig ned i Skavlans soffa i fredags, tappade vi hakan. Guila är nämligen inte bara världens mest välformulerade charmprick, hon har dessutom haft den goda smaken att snöa in fullständigt på tarmarna. Vi älskar ju folk som snöar in. Och när de, som i det här fallet, snöar in på tarmarna, ja då är gåshuden ett faktum.

Redan i förordet av  sin bok “Charmen med tarmen” sätter Guila huvudet på spiken:

”Under mina studier upptäckte jag hur styvmoderligt det här området blir behandlat inom medicinen. Den utgör två tredjedelar av immunsystemet, hämtar energi från småfrallor eller tofukorv och producerar mer än tjugo egna hormoner. Många läkare lär sig mycket lite om det under sin utbildning. När jag i maj 2013 var på konferensen ”Microbiome and Health” (tarmbakterier och hälsa) i Lissabon var antalet deltagare lätt räknande”.

Vi har än så länge bara hunnit halvvägs in i boken, men nog verkar den lovande. Och på samma sätt som vi med vår blogg försöker förmedla forskning på ett lätt och charmigt sätt, är Guilas mål med boken att avdramatisera det hela så att kunskapen blir mer tillgänglig och sprida det som forskare skriver i sina forskningsrapporter och diskuterar bakom stänga konferensdörrar – samtidigt som människor söker svar. Guila sammanfattar:

“Hur magen och tarmarna fungerar har långt större betydelse för hur vi mår än vi tidigare trott. Många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran.”

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.