#godisstopp – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

#godisstopp

Vi blir genuint glada av initiativet till godisstopp som GT:s journalist Frida Boisen eller, rättare sagt, hennes barn drog igång i lördags. Idén är väldigt enkel: i en månad uppmanas vi att 1) inte äta godis och 2) sprida bilder och recept på nyttiga alternativ till skumbananer och lakristbåtar med avsändaren #godisstopp. Nope, det är ingen rocket science men det är tillräckligt kul för att att vi ska haka på. Och att de här härliga ungarna har en mamma som har möjlighet att upplysa och engagera ett helt land i denna viktiga fråga, det är ju direkt lysande.

Kanske att vi går igång extra mycket på det för att det här är en fråga som vi som småbarnsföräldrar ständigt brottas med. Å ena sidan: vem vill vara en neggig torr förälder som alltid tar fram clementiner i stället för godis? Men, å andra sidan: med den kunskap vi har i dag om hur extremt farligt socker faktiskt är så måste vi göra något radikalt. Det är därför vi trakasserar dig varje fredag med våra nyttiga alternativ till fredagsmys – för att vi vill visa dig och oss och våra barn att det faktiskt går att mysa utan massa onödigt socker.

Är du fortfarande inte övertygad om hur farligt socker är för dina barn så kan vi varmt rekommendera Ann Fernholms (du vet geniet vi tipsade om i fredags) bok ”Det sötaste vi har”. Den handlar om just socker och växande kroppar, och visar på ett vetenskapligt och tydligt sätt hur söt skräpmat bidrar till en mängd av de sjukdomar som ökar bland barn över hela världen – astma, allergier, glutenintolerans, typ 1-diabetes, depression, fetma, ADHD, autism och för tidig pubertet. Så innerligt läsvärd och så vansinnigt skrämmande.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Cecilia skriver:

    Som förälder till ett barn med diabetes typ 1 är det mycket frustrerande att sjukdomen ständigt blandas ihop med typ 2, som är en helt annan sjukdom. Vi har lärt oss att typ 1 inte orsakas av samma saker som typ 2 (t ex kostvanor), även om orsakerna inte är helt klarlagda. Därför undrar jag, skriver Fernholm verkligen om typ 1? Jag har inte hunnit skaffa boken, men på ettsötareblod.se skriver Fernholm om typ 2, vilket låter mycket mer rimligt.

    1. Food Pharmacy skriver:

      Hej Cecilia, vi förstår att det måste vara mycket frustrerande! I ett sötare blod skriver Ann om metabolt syndrom och typ 2 diabetes men i den här boken skriver Ann faktiskt om typ 1 – diabetes. Vi kopierade sjukdomarna som nämns i baksidetexten på “Det sötaste vi har” och då reagerade jag också på just typ 1 -diabetes.

  2. Cecilia, Ann har själv skrivit om detta på sin blogg: http://ettsotareblod.se/typ-1-diabates-kan-livsstilen-paverka/

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.