Varför kan inte våra barnbarn få njuta av varm choklad och hemmabakade kanelbullar? Sjögräskakor och rismjölk är ju inte jättekul. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Varför kan inte våra barnbarn få njuta av varm choklad och hemmabakade kanelbullar? Sjögräskakor och rismjölk är ju inte jättekul.

I veckan dök det upp ett mejl i infomejlen som vi tänkte att vi skulle dela med oss av i dag.

Varför kan inte våra barnbarn få njuta av varm choklad och hemmabakade kanelbullar? Sjögräskakor och rismjölk är ju inte jättekul.

Med vänlig hälsning,
Gunilla

Den här frågan tror vi att rätt många har ställt sig. Varför måste man göra det så komplicerat? Varför kan man inte bara fortsätta som man alltid har gjort, det måste väl ändå vara det naturliga? Hur farligt kan det vara att äta en kanelbulle då och då?

Vi svarade i alla fall så här:

Hej Gunilla,

Intressant fråga det här! Jag själv resonerar att smak är något vi lär oss. Jag arbetade på international preschool när jag studerade. Det intressanta där var att barnen hade med sig egen lunchmatsäck varje dag. Barnen från USA hade alltid med sig donuts och liknande som efterrätter och när de asiatiska barnen fick smaka på detta “goda” spottade de ut det. Helt enkelt eftersom ingen lärt dem att äta det. Vi tycker att det är bättre att lära våra barn (när vi ändå har chansen) att njuta av sådant som gör dem friska och starka än av saker som gör dem sjuka och svaga.

Alla gör som de vill och vi vill bara visa på möjligheten för de som är intresserade.
Ha en fin dag!
Lina

Självklart utsätts våra barn för både bullar och godis så gott som varje vecka, inte minst på kalas och när de är hemma hos kompisar, men just därför försöker vi i alla fall ta kontroll över mysstunderna hemma. Och sedan vi upptäckte hur mycket gott man faktiskt kan baka utan massa raffinerat socker så känns det faktiskt varken särskilt komplicerat eller som att vi uppoffrar något längre.

Jo, vi fick ju svar från Gunilla också. I hennes första mejl lät hon ju lite anti, men roligt nog visade hon sig vara helt öppen för att möta vårt resonemang trots att hon instinktivt kände att det var så jobbigt. Go Gunilla!

Håller med dig i sak Lina, bara svårt  att ta in och lära sig. Det är så många som tror/tycker/vet så mycket att man som lekman blir helt snurrig, och då är det lättare och mindre ångestframkallande att falla tillbaks i det som funnits i så många år. Trodde att människan skulle utvecklas till att tåla det som utvecklingen gett oss. Men så verkar inte vara fallet.

Lycka till, ni gör ett fantastiskt jobb.

Med vänlig hälsning,
Gunilla

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Åh, Gunilla är ju jag (alltså inte på riktigt, men i själ och hjärta)! Varför är människan så korkat funtad att vi älskar en massa mat som är så himla dålig för oss, och varför är det så svårt att lära sig ersätta skräpet med ny mat som uppenbarligen är jättejättebra för kroppen? Det är ju så himla opraktiskt!
    Just nu jobbar jag med lite listig pedagogik för mig själv. Jag utesluter inte, för det låter så tradigt och jag vet att nån del av mig helt trotsigt kommer att bli jättesugen på allt jag bestämmer mig för att förbjuda. Istället tillför jag en massa nya saker, som är bra för mig, och tänker att på sikt så tar det här nya, goda, nyttiga så mycket plats att det där gamla (goda) onyttiga inte längre får plats. Eller åtminstone så liten plats att det inte spelar så stor roll längre. Funkar kanske inte helgjutet hela tiden, men herregud, det tog mig 40plus år att lägga mig till med alla dåliga vanor, då får jag nog ge det några år att lägga mig till med bättre vanor. Varje litet steg måste liksom vara bättre än inget alls. Man måste vara snäll och peppande även mot sig själv.

  2. Monika Andersson skriver:

    Go Gunilla! Och så skönt att ni tar upp frågan för vi är många med en liten Gunilla i oss som ibland tycker synd om barnen som det egentligen inte är ett dugg synd om för att de får lära sig vettiga matvanor!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.