Hej LRF Mjölk - dags att söka ny PR-konsult? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Hej LRF Mjölk – dags att söka ny PR-konsult?

Förra veckan hände en väldigt konstig, snudd på mystisk, sak:

Arla och LRF Mjölk kritiserade Livsmedelsverkets nya råd att begränsa intaget av mjölkprodukter till 2-5 dl per dag. I sin kritik menar de att det är helt oacceptabelt att säga att vi ska begränsa mjölkdrickandet utan att redovisa för hur vi ska få i oss tillräckligt med kalcium i fortsättningen – och därmed undvika näringsbrist (snabbkurs för dig som inte är insatt: näringsbrist i form av kalciumbrist leder till benskörhet).

Vi instämmer, det ÄR väldigt viktigt att Livsmedelsverket redovisar hur vi ska undvika näringsbrist. Men med tanke på att Sverige är det land som konsumerar mest mjölkprodukter i hela världen och samtidigt är ett av de länder som har högst benskörhet i hela världen, så kan vi kan inte låta bli att undra om det verkligen är så klokt av just Arla och LRF Mjölk att komma med den här kritiken? Och, när Helena Lindmark Månsson (expert på nutrition vid LRF Mjölk) dessutom svarar att de är “oroliga över att de nya råden inte bygger på stabil vetenskaplig grund”, lägger hon ju upp för smash för alla som under åren ifrågasatt varför Livsmedelsverket rekommenderar ett så högt intag av mjölkprodukter.

Så, med ambitionen att lösa det här lilla mysteriet har vi satt ihop några frågor till LRF Mjölk:

1 Tror ni fortfarande att mjölk är den bästa för att förebygga kalciumbrist?
2 Lärde ni er inte en läxa när ni stämde Oatly i höstas?*
3 Har ni verkligen råd med en ny storm?
4 Ni har aldrig funderat på att byta PR-byrå?

Om vi vore ni skulle vi nog snarare välja att ligga lite lågt för att inte riskera att väcka en björn som sover. Eller förresten, den kanske redan har vaknat? (i går kom nämligen den här svenska studien där mjölk kopplas till ökad dödlighet)

* För dig som inte har örnkoll på vad som hände i höstas: Oatly släppte sina nya förpackningar med veganska budskap som t ex “It looks like milk but isn’t milk. It is made for humans (not baby cows) och “No milk. No soy. No craziness” -> LRF Mjölk lackade och stämde Oatly  -> flertalet forskare vaknade till liv och ifrågasatte Livsmedelsverkets okritiska hållning till svenskarnas höga intag av mjölkprodukter trots flera varnande studier -> ännu fler människor började ifrågasätta vår höga mjölkkonsumtion i Sverige -> Oatly slog nytt försäljningsrekord.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej!

  Jag funderar över laktosen och laktosfria mejerier. När det tillsätts laktas-enzym spjälkas laktosen till fria galaktos- och glukosmolekyler, eller hur? Och i studien togs det upp att det var galaktosen i mejerierna som var de skadliga och därför var laktosfria produkter bättre. Men om laktosen spjälkas från mjölken får man fria galaktosmolekyler, borde det inte vara lika farligt som sammansatt laktos? Alltså, laktosfria produkter borde innehålla lika mkt galaktos som icke laktosfritt för lika stora mängder borde frisättas i magen? Eller har jag uppfattat detta fel?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra och intressant fråga Jenifer och vi blir också nyfikna på detta Vi bollar vidare frågan och hoppas hitta ett bra svar!

 2. Anna-Carin skriver:

  Tack för en superbra blogg! En fråga vad gäller för laktosfri mjölk är det samma dvs att man bör utesluta/dra ner eller är den bättre?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna-Carin, på grund av produktionskrav är så gott som alla kor dräktiga när de mjölkas vilket innebär att mjölken (oavsett om den är laktosfri eller inte) innehåller stora mängder hormoner. Vi (Mia och Lina) dricker fortfarande en skvätt mjölk i kaffet ibland men har framförallt av ovanstående skäl uteslutit att dricka mjölk i övrigt.

 3. Mitte - Beautycomesclean.se skriver:

  Ha ha ha. Go girls! 🙂

 4. Frågan är ju dock om man byter ut något tvivelaktigt mot något annat tvivelaktigt när man börjar hinka i sig havre istället för mjölk? Den löjlgit uppenbara lösningen är naturligtvis att dricka vatten!?

  Bra blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej “egen” och tack för din kommentar! Vatten borde ju alltid vara det naturliga valet när man är törstig…

 5. Anna-Carin skriver:

  Tack för svar! En följdfråga, gäller det även yoghurt matlagningsgrädde ost etc? Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna-Carin, hormoner följer fett vilket gör att grädde, smör etc har högre halt hormoner än mjölk. Yoghurt är ju lite speciellt så de vågar vi inte svara på utan hoppas att Stig kan ta upp inom kort.

 6. Hej,
  tack för en superinspirerande blogg!
  Toppen om vi får en krönika om yogurth – mina tjejer älskar naturellyogurth och äter gärna det med bär o müsli framför bröd.
  Vill gärna veta mer sett utifrån hans perspektiv.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Jill och tack! Det är många som frågar om mjölkprodukter så det kanske är dags för en krönika om det snart…

 7. Enligt Ayurveda finns det tre anledningar för mjölkintolerans (även laktosintolerans): (1) En p g a vår denaturerade kost försvagad matsmältning, (2) mjölkens kvalitetsförluster genom pastörisering och homogenisering (genom vilket bildas “skadliga matsmältningsgifter”) samt “onaturlig djurhållning” och (3) fel kombination med annan mat: Mjölk och mjölkprodukter får enligt Ayurveda aldrig kombineras med salt och/eller surt (även bär och frukt).

  Hittar inget i mina ayurvediska böcker om hormonerna i mjölken (om de inte inkluderas i “onaturlig djurhållning”) och undrar om dessa graviditetshormoner i sig kan vålla så stor skada hos oss med tanke på att våra bebisar ju dricker sin ev gravida mammas graviditetshormoner utan att ta skada …

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.