Kosttillskott - en investering för samhället? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Kosttillskott – en investering för samhället?

Du som tittar in här regelbundet kan väl knappast ha undgått att vi har en liten hang up på framtidens skenande sjukvårdskostnader. Kanske udda grej att gå och älta, men har man väl förstått hur mycket sjukvårdskostnaderna drar i väg pga livsstilsrelaterade sjukdomar (såsom metabolt syndrom, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och cancer) så är det lite svårt att inte haka upp sig. Kort sagt: det finns inget samhälle som med hjälp av skattemedel kommer att klara att finansiera den sjukvård som kommer att krävas inom en överskådlig framtid.

Därför är det väldigt viktigt att våra politiker ser över hur vi kan skapa förutsättningar för en fungerande friskvård. Och därför blev vi också glada när Ulla Robertsson, chefredaktör på Näringsmedicinsk Tidskrift, nu i mars bidrog till debatten med en intressant artikel i GP där hon menar att kosttillskott har potential för stora kostnadsbesparingar.

“Tyvärr”, skriver Ulla, “finns det en tendens att använda ordet kosttillskott på ett slarvigt sätt som innebär att säkra och väldokumenterade vitaminer och mineraler dras över samma kam som billiga proteinpulver och tvivelaktiga bantningspreparat. Det är viktigt att media tar sitt ansvar att slutar rapportera på ett onyanserat sätt om kosttillskott. Till exempel visar en rapport från oberoende branschorganisationen Council for Responsible Nutrition att över 800 000 medicinska incidenter skulle kunna undvikas 2013–2020 om alla amerikaner över 55 år med hjärt-kärlsjukdom tog folsyra, B6 och B12 i förebyggande syfte. I flera av studierna som ligger till grund för rapporten användes samma dos av vitamin B6 som nu fått säljstopp i Västerås”.

Ulla Robertsson understryker att hon inte vill påskina att Sverige inte behöver ett regelverk som kontrollerar kosttillskottsmarknaden, tvärtom, men att vi i nuläget luras tro att det pågår en skadlig överkonsumtion av näringsämnen i vårt land. Även Mayo Clinic, USA:s högst rankade sjukvårdsorganisation, har förstått behandlingsmöjligheterna med individanpassade kosttillskott och har nyligen startat forskning inom området.

Vi på Food Pharmacy tycker att artikeln är ett viktigt bidrag till debatten och att det är dags att Sverige lyfter blicken och ser vad som sker i omvärlden.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Sofia skriver:

  Spännande detta!! Vad äter ni själva för kosttillskott?
  Vad äter Stig Bengmark för kosttillskott?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, Stig äter Krillolja, D-vitamin och probiotika!

 2. Fredrik Bergsbo skriver:

  Hej!
  Har just ramlat på er sida och den är mycket uppfriskande. Bra jobb och jag ska absolut fortsätta följa er.
  Jag fastnade för inviduellt anpassat kosttillskott. Har ni några enheter dit jag kan vända mig. Har länge önskat att göra en restart. Jag läser och experimenterar men önskar att få sitta ner och ta fram ett special anpassat program.
  Ha en fantastisk dag
  Fredrik

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.