Recept

Post image

Laxpaté direkt från grönsakslandet.

I höstas såg vi en fransknorsk dokumentär om hur man odlar lax i Norge, och sedan dess har vi valt djuphavstorskar och makrillar framför lax när vi köpt fisk. Med andra ord blev vi motsatsen till knäckta (läs: hoppade jämfota) när vi sprang över det här receptet på laxpaté utan lax. Det innehåller 0% fiskfoder från Östersjön och massa frön, nötter och grönsaker i stället. Man kan ju undra vad det är som gör att det smakar lax? Nåväl, det gör det i alla fall.

laxpate1

Solrosfrön är väldigt näringsrika och innehåller mycket B-vitamin, E-vitamin och mineraler som fosfor, järn, kalcium, magnesium och zink. Dessvärre innehåller de lite för mycket Omega-6 i förhållande till Omega-3 vilket inte är lika bra, så målet är att modifiera receptet med tiden. Men fram tills dess kör vi på ursprungsreceptet och äter lagom mycket bara.

Laxpaté utan lax

1,5 dl solrosfrön
1,5 dl mandlar
2 msk vatten
1 morot
2 salladslökar
1 msk tamari
2 tsk äppelcidervinäger
en skvätt juice från en citron
1/2 knippe dill
lite mineralsalt

Blötlägg fröna och nötterna i 4-8 timmar. Släng ned allt i mixern. Brum brum brum. Brum brum. Färdigt! Forma till en paté/puck/boll och ät med massa mörkgröna blad. Så. Himla. Gott.

laxpate5

 

Rookie_200x200px-03Raw food for rookies!

Raw food låter ju väldigt komplicerat, men när det gick upp för oss hur mycket tid man sparar när man slipper koka och steka föll mycket på plats. I det här receptet behöver du ju inte ens hacka något! Att slänga ned råvaror i mixern och trycka på start, det klarar alla.

 

Recept: ”Mitt nya Raw food kök” av Erica Palmcrantz Aziz

 

 

SparaSpara

Dela

Kommentarer

 1. Med risk för att kommentera det självklara, men visst skall morot, salladslök, tamari etc etc. självklart också mixar 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Sara, absolut! Mixa allt och lycka till!

 2. Karin skriver:

  Alla dess rätter får det att vattnas i munnen – och därför undrar jag när ni börjar med matlagningskurser? Jag skulle behöva en kick för att komma igång och hitta nya sätt att förhålla mig till matlagning och komma ur gamla betingade reflexer. Dessutom dyker tusen frågor och funderingar upp varje gång jag provar era eller andra rawfoodrecept.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, du Karin. Bra fråga!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.