Liten te-guide för dig som är sugen på att prova något annat än Earl Grey. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Liten te-guide för dig som är sugen på att prova något annat än Earl Grey.

Vi har alltid pimplat te och därför var det extra kul att läsa i Stigs senaste krönika om hur nyttigt det är. Dock var det mindre kul att läsa att det måste vara lös-te eftersom tepåsarna ofta läcker plastrester. Man ska inte svära men vad in i h… – vi som har hela lådan full av just pås-teer.

Påse eller inte, här följer en guide över våra tre favoriter just nu:

skippafrukost4

Yerba Mate

Innan vi lärde känna Stig hade vi aldrig hört talas om yerba mate, men nu vet vi att det är ett sydamerikanskt gräs (!) och Argentinas nationaldryck. Det fina med yerba mate är att det innehåller koffein och är centralstimulerande (du blir pigg) fast utan biverkningarna (hjärtklappning, risig mage, sömnproblem etc). Dessutom är det extremt rikt på antioxidanter, antiinflammatoriskt som tusan och hungerdämpande (bra om du t ex vill skippa frukosten). Nackdelen är att det smakar lite “unket” så om du hittar ett smaksatt yerba mate är det att föredra. Eller så kan du blanda det med något annat örtte, det brukar vi göra. Yerba mate finns i de flesta tebutiker och hälsokostaffärer.

skippafrukost3

Kamomillte

Hoppsan vilken pås-te-fest det blev i dag då, lovar bättring. Vill ändå passa på att slå ett slag för kamomillte som, i bjärt kontrast till yerba mate, är väldigt lugnande och avstressande och perfekt att dricka på kvällen medan du klappar en hund eller nått (också rogivande). Finns i massa olika smakkombinationer, testa dig fram till vilken du gillar bäst. Kamomillte hittar du i din vanliga mataffär.

te1

Ingefärste

Vårt absoluta favoritte, alla kategorier. Och då är det inte ens ett regelrätt te utan ett “fusion” som det ju så fint heter. Har du provat? Honung, ingefära och citron är ju klassikern, men man kommer långt på bara ingefära och citron. Honungen höjer blodsockret så det sparar vi till när det känns som att en förkylning är på g. Kom bara ihåg att vattnet inte får vara för varmt – då kan honungen förlora en del av sina goda egenskaper. Det gäller förresten för allt te: vattnet ska aldrig vara kokhett. Vi brukar koka upp vatten och späda ut det med kallt vatten eller så låter vi det stå och svalna en stund innan vi lägger i teet.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.