Mediciner borde vara sista utvägen, eller? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Mediciner borde vara sista utvägen, eller?

En dag kom farfar Björn, 72 år, hem från sitt läkarbesök och berättade för farmor Lotta att han hade förhöjt blodtryck. Inget farligt, hade läkaren sagt, han låg bara snäppet över gränsen, men ändå. Ändå. Gudskelov hade läkaren skrivit ut blodtryckssänkande medicin till honom (det ska nämnas att farfar Björn kan bli lite orolig, så det var ju tur att oron stillades omedelbart av ett recept).

Farmor Lotta däremot, som var utbildad sjuksköterska, blev tvärilsk. I alla år hade hon försökt få farfar Björn att börja motionera och äta mindre skräpmat, och att han nu hade förhöjt blodtryck såg hon som ett direkt resultat av hans slarv. Så, medan farfar Björn gick till Apoteket för att hämta ut sitt recept, gick farmor Lotta med bestämda steg till läkaren och ställde frågan rakt ut:

Är det inte bättre att farfar Björn börjar motionera, dra ned på socker och går ned i vikt innan ni ens börjar diskutera mediciner?

Jo då, svarade läkaren, det kan han ju förstås göra om han inte vill äta mediciner. Blodtrycket låg fortfarande på en nivå som enkelt gick att justera med små förändringar i kosten och daglig motion.

Sagt och gjort, farfar Björn drog ned på socker och började motionera, och i samma veva passade han på att sluta med sin kolesterolsänkande medicin också eftersom han hoppades att hans ansträngningar även skulle kunna leda till bättre kolesterolvärden (som också låg på gränsen). Och voilá, redan på första återbesöket var alla hans blodvärden bättre! Snart ska farfar Björn på sin andra kontroll och vi väntar med spänning på vad som hänt med hans blodtryck och kolesterolvärden då.

Det här var en berättelse från vårt liv. Inte så säkra på att den vinner nobelpriset i litteratur, men däremot är vi rätt säkra på att ni har massor av likande historier från era liv. Det finns tillfällen då mediciner verkligen behövs, men ibland känns det som att vi alltför ofta försöker döva symptomen istället för att lösa roten till problemet. I stället för att slentrianmässigt ta en huvudvärkstablett nästa gång du får ont i huvudet, så kanske du ska se huvudvärken som en signal? Kan det vara något i ditt liv som du bör förändra för att slippa huvudvärk? Dela gärna med er av era erfarenheter – i bästa fall kan det vara en varningsklocka och hjälp för andra som befinner sig i liknande situationer.

Och btw, farfar Björn hälsar att senaste blodtrycket var 125/77!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.