Den giftiga sanningen om kanel. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Den giftiga sanningen om kanel.

Efter förra veckans krönika hörde många av sig och frågade om kanel. Är det verkligen så nyttigt som det påstås, finns det inte olika sorters kanel och hur är det med giftet kumarin? Well, vi lovade er att gå till botten med det en gång för alla. Och i går kväll ringde en bestört Stig och bad oss sammanfatta följande:

Äkta kanel är precis så nyttigt och hälsosamt som vi har redogjort för här på bloggen. Men, tyvärr är nästan all mald kanel som säljs i dagligvaruhandeln INTE kanel utan sk kassiakanel, en billigare kanelsmakande närbesläktad art som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin. Kumarin är levertoxiskt och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Den malda kassiakanelen som säljs i Sverige har visat sig innehålla kumarin i halter om 2 – 3 mg/g (vilket är en betydligt högre halt än halten kumarin i äkta kanel).

Vi suckar och konstaterar att vi än en gång petat i våra barn alldeles för stora mängder av något som vi trodde var nyttigt och som nu visat sig vara skadligt. Och sucken fastnar i vrångstrupen när vi tänker på Livsmedelsverket. För märkligaste av allt är väl ändå att Livsmedelsverket godkänner att den giftiga kassiakanelen får säljas under namnet kanel, utan att informera om att den inte är äkta och utan att kräva en varningstext om kumarin?

Så, medan vi tar kontakt med Livsmedelsverket vill vi och Stig uppmana er att sprida till alla ni känner att i fortsättningen bara köpa äkta kanel. Äkta kanel kallas ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum.

Evira, som är finska livsmedelsverket, skriver att regelbundet intag av kassiakanel inte är att rekommendera. Särskilt små barn borde inte dagligen äta flera produkter som innehåller kassiakanel.

 

PS: Följ oss gärna gärna på FacebookInstagram & Bloglovin’ och handla vår bok här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.