Den giftiga sanningen om kanel. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Den giftiga sanningen om kanel.

Efter förra veckans krönika hörde många av sig och frågade om kanel. Är det verkligen så nyttigt som det påstås, finns det inte olika sorters kanel och hur är det med giftet kumarin? Well, vi lovade er att gå till botten med det en gång för alla. Och i går kväll ringde en bestört Stig och bad oss sammanfatta följande:

Äkta kanel är precis så nyttigt och hälsosamt som vi har redogjort för här på bloggen. Men, tyvärr är nästan all mald kanel som säljs i dagligvaruhandeln INTE kanel utan sk kassiakanel, en billigare kanelsmakande närbesläktad art som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin. Kumarin är levertoxiskt och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har fastställt att det dagliga intaget av kumarin bör vara högst 0,1 mg/kg kroppsvikt och dygn. Den malda kassiakanelen som säljs i Sverige har visat sig innehålla kumarin i halter om 2 – 3 mg/g (vilket är en betydligt högre halt än halten kumarin i äkta kanel).

Vi suckar och konstaterar att vi än en gång petat i våra barn alldeles för stora mängder av något som vi trodde var nyttigt och som nu visat sig vara skadligt. Och sucken fastnar i vrångstrupen när vi tänker på Livsmedelsverket. För märkligaste av allt är väl ändå att Livsmedelsverket godkänner att den giftiga kassiakanelen får säljas under namnet kanel, utan att informera om att den inte är äkta och utan att kräva en varningstext om kumarin?

Så, medan vi tar kontakt med Livsmedelsverket vill vi och Stig uppmana er att sprida till alla ni känner att i fortsättningen bara köpa äkta kanel. Äkta kanel kallas ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum.

Evira, som är finska livsmedelsverket, skriver att regelbundet intag av kassiakanel inte är att rekommendera. Särskilt små barn borde inte dagligen äta flera produkter som innehåller kassiakanel.

 

PS: Följ oss gärna gärna på FacebookInstagram & Bloglovin’ och handla vår bok här.

Kickstarta hösten!

MISSA INTE VÅR POPULÄRA FASTEHÄRMANDE 5-DAGARS KUR 4-8 SEPTEMBER

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej!
  Vilken jättebra information. Jag har undvikit kanel men precis börjat äta kanel igen pga så många hälsobloggar har det i recept. Men var hittar man äkta kanel? Jag har både Kockens och Santa Maria där det står ingredienser: kanel men som säkerligen innehåller kassiakanel som ni skriver..

  1. Kerstin skriver:

   Lidl säljer Ceylonkanel, kostar bara en tia. Ceylonkanel är inte lika stark så man måste använda mer.

 2. Annika skriver:

  Tack. Jag var ju en som hörde av sig. Men en fråga kvartstår: finns det några märken som säljer ceylonkanel, eller är allt i burk och påse kassiakanel?

  Sen såg jag att Metro också skrev om det idag och att en expert där säger att det inte är frågan om någon falsk kanel: även kassiakanelen är alltså en äkta kanel, men med mycket högre halter kumarin.

  Och så då den där forskningen som indikerade att utan kumarinen så får man inte heller samma blodsockerreglerande effekt. Vilka (andra) effekter har ceylonkanel? Det blir man ju också nyfiken på.:)

  Detta att något är giftigt i stora mängder innebär ju inte att vi inte tål det i små mängder. Även vatten är dödligt om man dricker för stora mängder…

 3. Annika skriver:

  Ha, hittade snabbt svar på min egen fråga: Urtekram har både ceylonkanel och kassiakanel i sitt sortiment, till exempel. Vad skönt att slippa jaga runt! 🙂

 4. Hej
  Intressant men det står att kanelen innehåller 2000-3500 mg (2-3,5 kg) kumarin per kg kanel. Kanske skall det vara mikrogram…..

 5. Morgan skriver:

  Intressant att det finns två slags kanel. Frågan har debatterats en hel del i bageribranschen. Kanelbullar och kanelvetelängder har varit på tapeten. Överkonsumtion av dessa bakverk bör lätt kunna undvikas.

  Vanliga konsumenter, som använder kanel på dagens filmjölk, kanske ändå kan ta det med ro. Om man leker färdigt med siffrorna, kommer man lätt till vettiga slutsatser. Mer än 2 g kanel strör man knappast på sin fil per dag. Låt oss anta att dagens kassiakanel i snitt innehåller 3.000 mg per kg kanel (~ 0,3 %). Det ger ett intag på 6 mg kumarin per dag.

  Hur står det sig i jämförelse med uppsatt rekommenderat maxintag av ämnet kumarin? EFSA har interimistiskt fastställt att det dagliga intaget av kumarin inte bör överstiga 0,1 mg per kg kroppsvikt. För en vuxen person på 60 – 90 kg betyder det ett rekommenderat maxintag på 6 – 9 mg kumarin per dag. För yngre människor på 20 – 30 kg svarar det mot max 2 – 3 mg kumarin per dag.

  Alltså, med en normal vettig konsumtion av vanlig kanel drabbas man (oavsiktligt) av det levetoxiska ämnet kumarin. Mängden ligger på samma nivå som EFSA föreskriver som börvärde. Så egentligen förefaller det vara en storm i ett vattenglas, och en övning i skräckinjagande information. Jag försöker bara sätta proportioner på debatten.

  Självklart skulle jag rekommendera alla att gå över till den renare Ceylon-kanelen, som dessvärre är lite dyrare i inköp. Det är säkert därför som bagerinäringen fortsatt använder Kassia-kanel i sina bakverk. Egentligen en branschfråga och indirekt ett konsumentkrav.

 6. Cathy skriver:

  Powerfruits.se säljer mald, äkta kanel i påse på 200 gr. Superduper!

 7. Catherine skriver:

  Är cinnamomum burmanii från Indonesien giftigt eller ok?

 8. Kenenth BG skriver:

  Santa Maria använder Cinnamomum Burmanii enligt deras egen hemsida är det en äkta variant eller något annat?

 9. Kanel från Indonesien och heter Cinnamomum Burmanii hur vet jag om den är “riktig”?

 10. Patrik skriver:

  Alla nämnda kanelsorter är riktig kanel, olika kanelsläktingar. Däremot innehåller de olika mängd kumarin. Namnet “Äkta kanel”, är en direktöversättning från dess latinska namn, men den är varken mer eller mindre “riktig” än övriga kanelsläktingar, de är olika bara.

 11. Linnea skriver:

  En bestört Stig vem?? Vart tog källkritiken vägen?

 12. Snälla. Det finns ingen falsk eller äkta kanel. Båda sorterna är kanel men olila sorter bara. Kanel oavsett sort har i stora mängder i alla tider varit ohälsosamt för t.ex. levern. Inget nytt.

  Hittade en av många länkar så ni kan läsa själva:

  http://touch.metro.se/nyheter/nej-du-forgiftar-inte-dina-barn-nar-du-ger-dem-kanelbullar/EVHocr!CNjvRMvsiCAU/

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Iza, tack vi har läst metros artikel. Vi är själva storkonsumenter av kanel men vi har stor förståelse för att det finns många därute som inte berörs av denna information.

 13. Hej 🙂 jätte bra å veta såman inte över doserar ! har läst en artikel för ett tag sen och det var tror jag en vetenskaplig studie , dom gjorde blind test . Det var kanel med Kumarin som hade hälso effekter men dom skrev oxså hur mycket man fick äta , den äkta kanelen hade inte effekt för den innehöll inte kumarin kanske lite kommer inte i håg exakt ! men det var i varjefall kumarin i ett viss mägnd som hade hälso effekt men fick inte överskrida viss mägnder för då kunde det få skador på levern . ok kul höra om någon mer har läst om detta Mvh Ann

 14. Kerstin Lundgren Skedvi skriver:

  Var finns den riktiga kanelen att köpa? Kerstin Lundgren. 😕

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Kerstin, som du förhoppningsvis sett har det kommit in flera tips om var du hittar äkta kanel.

 15. Marcus (ingenjör) skriver:

  Låt oss ta ett exempel.

  Vi har ett barn som väger 40kg.
  Om informationen som ni angett ovan stämmer så kan detta barn under en vecka (ingen äter kanel varje dag) äta 10-14g och ändå hålla sig under de rekommenderade gränserna.

  Fyi. detta motsvarar 2msk I VECKAN!!!

  För en människa i min storlek (80kg), skulle siffran bli 20-28g
  Alltså 4msk I VECKAN!!
  En vanlig kanelburk/kar skulle alltså inte räcka en månad för en ensam individ.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Marcus och tack för ditt räkneexempel. Vi utgick från våra egna barn och familjer eftersom det känns mest naturligt. Vi älskar kanel och har det när vi gör godis, glass, smoothies, på gröten, muslin etc. Utöver att vi själva (under 80 kg) konsumerar mer än 4 msk per vecka kan vi ta ett av våra barn som exempel. Han är 5 år, älskar kanel och väger ca 20 kg. På morgonen gör han sin smoothie på bär och banan och har lätt i 1 msk kanel. Det blir 7 msk i veckan och då har vi inte tagit med kvällsgröten, glassen, rawbollarna och allt annat han får i sig på en vecka. Vi förstår att 4 msk kan låta mycket för någon som inte äter så mycket kanel. Då kan du lyckligtvis bortse från detta inlägg eftersom det inte påverkar dig.

 16. Caroline skriver:

  Såg att det efterlystes var det fanns äkta kanel, och då kan jag rekommendera:
  http://grongava.se/
  Det är tillfälligt slut just nu, men kommer snart in i sortimentet igen 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för tipset Caroline!

 17. Maria skriver:

  Powerfruits.se har förutom massvis av ekologiska produkter även Ekologisk Cinnamomum Zeylanicum!!

  Kan varmt rekommenderas.

  http://www.powerfruits.se/kanel-mald-200gr-eko-/589-0

 18. Anneli skriver:

  Tack för informationen! Ska hädanefter lägga lite mer pengar på att få tag i riktig kanel!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det ska vi också Anneli!

 19. Tobbe skriver:

  Har själv smakat på den “sk” riktiga kanelen och den smakar ju inte ens kanel! Dessutom tål den inte värme och funkar inte att göra kanelbullar på! Kanske kan den användas som kosttillskott för alla er som tror att ni kommer må bättre av att hälla i er en burk kanel om dagen men som krydda (vilket är vad den säljs som på Ica) är den värdelös.

 20. Finns det källa på det här?..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Det ska funka att klicka på länken!

 21. Matti skriver:

  Bra att det dyker upp nya nätbutiker som säljer äkta kanel…

  http://www.mammasnaturkok.se/produkt/ekologisk-kanel-mald/

 22. Henrik skriver:

  All kanel av släktet Cinnamomum är äkta. Ceylonkanel heter “Cinnamomum verum” och Kassiakanel heter “Cinnamomum cassiae”.

 23. Ekobutiken på Östermalm i Stockholm säljer Kanel m namn: “Zimtstangen” från Ceylon är den äkta?

 24. Ursäkta, men vem fan låter sin femåring dosera kanel själv så att det blir ca 7 msk i veckan?!

 25. Hanas skriver:

  KRAV-märkt äkta kanel går att hitta i Gröna Bladets webbutik: http://gronabladet.tictail.com/product/%C3%A4kta-kanel-krav-m%C3%A4rkt-i-stor-burk. 400 g för 80 kr.

 26. Christian skriver:

  Kanelen på powerfruits.se den ekologisk äkta Ceylonkanel skriver iaf de själva innehåller kumarin och de säger att Max 1tsk/Dag.

 27. Susanne skriver:

  Kanelen från märket Goureco som säljs i många mataffärer numera är äkta kanel. Dessutom ekologisk 🙂 Deras kryddblandning Morning Wellness är underbar att ha på muslin eller att göra mjölkbaserat te med honung i 🙂

 28. Urtekram har äkta kanel, Ceylon.

 29. Håkan skriver:

  Hur många av ovan speccialister säljer ospecade kanelsorter som Ceylonkanel. Brukar ju vara kotym hos många säljare att påstå att varan är bättre än den är i verkligheten är…

 30. Helmer skriver:

  Har fått mail från en kontakt i USA där det rekommenderats att kanel /ingen särskild sort/ blandad med honung skulle vara ett nyttigt smörgåspålägg. Jag har inte prövat själv.
  Efter att ha läst ovansående avstår jag mer än gärna.

 31. […] den med bäst effekt är kanelen som kommer från Sri Lanka, den kallas för Ceylon-Kanel. Här kan ni läsa mer om […]

 32. Synd bara att ceylonkanel inte är lika gott!

 33. Annika Westlund skriver:

  Hmm – finns det ngn sort som är både god och mer nyttig tro? Själv kokar jag Chaité med kanelstång i. Undrar om det kommer ut mkt gifter i teet då.. Mvh / Annika W

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra fråga! Vi älskar Ceylonkanelen men det kanske är en vanesak!

 34. Hej! är det nån som vet om Saigon kanel

 35. Crister skriver:

  Urtekram. Finns på Coop med flera ställen.
  Säljer äkta ekologisk Ceylonkanel. Inte dyrt heller.

 36. Diabetespappan skriver:

  Sluta tramsa om kanel. Inget fel på den Santa Maria har i sin burk. Alltid finns det någon som är överkänslig och kanske ska undvika kanel. Det gäller även mycket annat som t.ex artificiella sötningsmedel som vissa tomtar påstår ger en cancer. Använd huvudet. Bakom denna hysteri med i detta fallet kanel, handlar i grund och botten om att något därute vill att man ska köpa just den typ av kanel man själv tillverkar. Fortsätt strö på kanel för 99.9% av er kommer bara uppleva de positiva effekterna.

 37. Man bör köpa ekologisk kanel. Oekologiska kryddor besprutas och bestrålas. Strålningen gör att “det nyttiga” försvinner. Så köp ekologiskt 😉

 38. Josef Boberg skriver:

  Värdefull information, verkligen… // Josef https://josefboberg.wordpress.com/

 39. Spicemaster ekologisk kanel Cinnamomum Zeylanicum / Verum finns på nästan vilken coop eller ica som helst.

  Annars kan man beställa den på http://www.spicemaster.se/kanelmald. Pris ca 30 kr för en burk på 45g.

 40. Ekologisk Ceylonkanel finns i påsar på Blueberry!

 41. Pia Nyberg skriver:

  Välkommen att handla Urtekrams kanel här: http://piaswebshop.se/produkt-kategori/kanel/

 42. Dan, nu hade du nog lite otur när du tänkte.
  2000 mg (milligram) = 2 g (gram), inte 2 kg (kilogram). Alltså, 2000-3500 mg per kg blir 2-3,5 g per kg, inte 2-3,5 kg per kg.

 43. Kristin skriver:

  Hittade just ceylonkanel på Lidl, yeah!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Wow, hurra!

 44. Hej!
  Jag läste för några år sedan att kanel sänker kolesterolhalten i blodet. Då jag nu har hög kolesterolhalt började jag vräka på en dryg tesked kanel varje morgon på flingorna. Det hände inget med kolesterolhalten men jag började höra ljud som jag inte har förnummit tidigare. Tillexempel en pipande signal som armbandsuret ger ifrån sig varje hel timme och ljudet som låter vid varje först lagda hjärter i windows-spelet “Hjärter” och andra småljud. Sedan läste jag förra året att kanel inte var bra för levern så jag slutade med det. Nu hör jag inte de ljuden längre och funderar på att vräka på ceylonkanel istället men det kanske inte är själva kanelen som är bra för hörseln utan det kanske är levergiftet som har den positiva effekten för hörseln. Har någon haft samma erfarenhet?
  Ha det så bra!

 45. Stig Hastrup skriver:

  Jag handlar Ceylonkanel på Borgeby kryddgård. Senast 22 paket,då mängden passade med lagom billig frakt. Det är med kanel som olika ljus och mörk choklad. Har man först vänjat sig till den fina smaken av äkta kanel tyckar man den “vanliga” är för söt och obehaglig. Ceylon kanel är hälsosam men kassaia kanel är i bästa fall inte giftig. Kanske ordet Kass kommer därifrån?

  Eländet beror ju som ofta krigen mellan England och Frankrike. England satt på Ceylon och därom kringliggande fäboder, och förbjöd Froggies tillgång till kanelen därifrån.Då fick Frankrike hitta på en annan lösning.

 46. Hej!
  Jag har fått ett svar från en tillverkare varför man använder kassiakanelen framför Ceylon kanelen och det handlar helt enkelt om att kassiakanelen tål att upphettas det gör inte Ceylon kanelen dessutom så reglerar man kumarinhalten så att den är betydligt lägre än vad många tror,då man behandlar kanelen i processen. Sant eller falskt?

 47. Tycker Förare Winblad skriver kunnigt och balanserat i ämnet. https://taffel.se/blog/det-finns-ingen-akta-kanel

 48. Följdfråga på det: Vad händer om man hettar upp äkta kanel då?

  Jag har i många år köpt älta kanel från Urtekram, men aldrig märkt att det sker något konstigt när man hettar upp den.
  Hade den i pumpapajen så sent som i torsdags 200 grader i ugnen, det blev jättegott

 49. Kjell Furberg skriver:

  Det blir lätt rörigt med alla växtnamn – både svenska och vetenskapliga. Som botanist kan jag berätta om de nu gällande namnen, dvs. de svenska och vetenskapliga namn som nu rekommenderas av bl.a. botaniker på Göteborgs botaniska trädgård som är ansvarig för vår nationella kulturväxtdatabas SKUD, som finns under SLU:s hemsida (Sveriges Lantbruksuniversitet).
  Se i övrigt SKUD: http://www.skud.info
  Jag skriver här de nu gällande namnen, med äldre synonyma namn inom parentes.
  1. äkta kanel (ceylonkanel), Cinnamonum vernum (Cinnamonum zeylanicum)
  2. kassiakanel (kanel), Cinnamonum aromaticum

 50. Steen skriver:

  Lidl har nu bytt etikett på sin kanel där det nu bara står Kanel och kanelen ser mörkare ut än den med gamla etiketten där det stod Ceylonkanel. Dock står det i innehållsförteckningen att det innehåller Ceylonkanel. Har de spätt ut kanelen med cassiakanel?

 51. Kerstin skriver:

  Jag har köpt Lidl kanel under en längre tid. Men idag skulle jag som vanligt äta min gröt med kanel och höll på att sätta i halsen. Det var starkt o fränt, brännande. Det står numera bara Kanel på burken, inte Ceylonkanel men på innehållsförteckningen står ceylonkanel, tillverjad i Tyskland. Jag är säker på att det INTE är ceylonkanel 🙁
  Kommer att kontakta Lidl.
  Eftersom jag inte ätit den starkare ”vanliga” kaneken på fkera år så var skillnaden enorm och rent av hemsk.

 52. Sebastian skriver:

  Köpte 1kg Ceylanicum kanel för ~230 kr från Amazon. Tänkte bara skriva det här då priserna för det här i Sverige är sjukt höga.

 53. Margareta skriver:

  Jag köper färsk och underbart aromatiskt doftande ceylonkanel från en affär som heter Lanka och ligger på Ringvägen i Stockholm. Igår betalade jag 90 kr för 250 g.
  https://www.lankate.se/

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.