Tre riktiga bovar på frukostbordet (och tre förslag på vad du kan byta ut dom mot). – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Tre riktiga bovar på frukostbordet (och tre förslag på vad du kan byta ut dom mot).

En del är ju av åsikten att man inte ska äta frukost, men för er som aldrig skulle komma på tanken att hoppa över den har vi listat tre bovar som tyvärr är vanligt förekommande på svenskarnas frukostbord. På morgonen måste det gå fort, men den goda nyheten är att det är enklare än du tror att byta ut Sickan, Dynamit-Harry och Vanheden mot riktiga näringsraketer.

sjukstuga3

Bov nummer 1: Fruktyoghurt

Varför? Fruktyoghurt innehåller på tok för mycket socker. En förpackning på 170 gram kan innehålla nästan 30 gram socker, vilket motsvarar 3 medelstora kakor. Om du gör en hemmagjord smoothie i stället kan du proppa dig och ditt barn fulla med vitaminer och antioxidanter.

Byt ut till: Lägg en banan, frysta bär och en skvätt havremjölk i mixern så har du krämig smoothie på tjugo sekunder. Lägg i en skål och toppa med valfritt unn (t ex linfrön, kokosflingor, kanel eller raw kakao).

vabbruari4

Bov nummer 2: Fruktjuice

Varför? Även om juice inte innehåller tillsatt socker så innehåller den väldigt mycket naturligt socker. Om man börjar räkna på det så motsvarar sockermängden i 2 ½ dl apelsinjuice cirka åtta sockerbitar – det är till och med mer än i en Coca-Cola! Pressar du själv finns åtminstone fruktens vitaminer kvar, men om du dessutom passar på att byta ut frukten mot grönsaker får du i dig mindre socker och kalorier och mer antioxidanter och näring.

Byt ut till: Om du har en juicer hemma rekommenderar vi dig såklart att juica själv och då helst grönsaker (hinner du inte stå och juica på morgonen så gör det innan du går och lägger dig). För kinkiga barn (och vuxna) löser du problemet med att juica i ett äpple eller en apelsin för att göra smaken mer fruktig. Har du provat morot + apelsin + ingefära? En hit! Annars är ju vatten, med eller utan tepåse, ett väldans bra alternativ. Tråkigt? Det glömmer du snabbt.

frukostbovar

Bov nummer 3: Pålägg som korv och skinka

Varför? Vi äter på tok för mycket kött och larmen om hur dåligt det är för vår hälsa blir allt fler. Allra sämst är processat kött så ska du skrota något så är det processat kött som korv, skinka och bacon som ryker först. Genom att byta ut skinkan mot grönsaker får du i dig massa näring, vitaminer och antioxidanter i stället.

Byt ut till: Grönsaker som gurka, tomat, paprika och avokado. Har du provat att skiva avokado på din smörgås och pudra lite örtsalt över? Beroendeframkallande!

 

 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Malin skriver:

  Hej! Gillar verkligen er blogg, den skapar inspiration och kunskap! Läser alltid inläggen först av de bloggar jag följer på bloglovin

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Malin! Kul att höra!

 2. Inger Lindelöw skriver:

  Hej!
  Tack för en fantastiskt bra / tänkvärd och läsvärd blogg!
  Ger mig nya kunskaper och bekräftar det jag redan tror på!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Härligt Inger!

 3. Anna Åkerlund skriver:

  Hej och tack för er blogg! Följt er sedan dag 1.
  Jag skulle bli jätteglad om ni hade tips på bra mat och lite nyttig info kring barnmat för snart en ettåring. Er syn på välling, ekologisk barnmat etc..
  Med vänlig hälsning,

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Anna och tack för bra förslag! Det måste vi göra ett inlägg på!

 4. Hej och tack för jätte fin blogg och poddar! Lyssnar precis på poddarna och började därför söka olika inlägg om frukost på bloggen. Min frukost består av naturell yogurt med banan och frysta blåbär samt kanel, och ett kokt ägg. Är det här en bra frukost, jag har inte hittat något inlägg om frukost och ägg (har kanske inte sökt tillräckligt) 🙂

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.