En sydfransk bouillabaisse med raw rouille från Stockholms närförort – Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

En sydfransk bouillabaisse med raw rouille från Stockholms närförort

fav

I dag tänker vi göra något vi inte gör särskilt ofta längre, nämligen att KOKA grönsaker. Som plåster på såren gör vi en raw antiinflammatorisk superrouille som inte går av för hackor. I de flesta recept på boullabaise uppmanas man steka löken, fänkålen och morötterna, men se där gick vår gräns. Marseilles alla krögare får hålla för öronen nu, men vi slängde helt sonika ner allt i en kastrull, kokade upp och lät sjuda i 10 minuter. Klart.

DSCF2058

En klassisk bouillabaisse innehåller lök, tomat, fänkål, olivolja, apelsin, saffran och örter (och vitt vin, fisk och skaldjur, men det hoppade vi över den här gången). En klassisk bouillabaise får alltid sällis av en klick rouille, så även i dag (fast med en twist).

Vegan bouillabaisse
(en stor kastrull)

1 lök
1/2 purjolök
1 fänkål
4 vitlöksklyftor
1 morot
5 tomater
en näve sockerärtor
1 msk torkad basilika
1 msk torkad timjan
1 lagerblad
2 msk finhackad persilja
saften från 1/2 apelsin
1 paket saffran
1 dl olivolja
grönsaksbuljong
salt & peppar

Hacka löken, tomaterna och persiljan, dela sockerärtorna och skiva moroten och fänkålen. Släng ned allt i en kastrull, låt koka upp och sedan sjuda snällt tills grönsakerna intagit rätt konsistens (cirka 10 minuter).

DSCF4102

Raw rouille

1 potatis
2-3 vitlöksklyftor

1 röd paprika
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 kryddmått cayennepeppar
knappt 1 dl olivolja

salt & peppar

Lägg allt i en mixer (potatisen ska alltså vara rå) och kör tills du har en konsistens du kan leva med. Stöna högt när du provsmakar, det är den värd.

DSCF4142

YES YES YES så gott.

Inspiration till recept: “Vego – vegansk mat för alla tillfällen” av Mattias Kristiansson

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.