Dagens tankenöt: Vad föreställer bilden här ovan? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Dagens tankenöt: Vad föreställer bilden här ovan?

1) En klassisk söndagsfrukost
2) En önskelista på frukost från våra femåringar
3) Frukosten för patienter som vårdas på Karolinska Sjukhuset

Nu finns det risk att du tänker att vi är lite jobbiga. Kan man inte ens få vara sjuk ifred, utan att behöva tänka på vad som är nyttigt? Självklart kan man få det. Faktum är att du inte borde behöva tänka på det alls. Men däremot borde det vara sjukhusets skyldighet att tänka det, och att servera mat som bidrar till kroppens läkningsprocess i stället för att… att… äsch, låt oss ta en närmare titt på listan igen:

DSCF4329

Oboy? Vit fralla? Fruktyoghurt? Processat kött? Kanske inte så skadligt under en kortare period, men för oss handlar det om något så oändligt mycket större än så, nämligen SIGNALVÄRDET. Vi återkommer ju ofta till att den livsstil som vi har i dag leder till skenande sjukvårdskostnader som inget samhälle kommer att kunna bära om vi inte stoppar utvecklingen. Men om inte ens samhällets institutioner som sjukhus och skolor sätter ribban högt när det kommer till näringsinnehållet på maten som serveras, hur ska man då kunna förvänta sig att folk fixar det hemma?

Så, rätt svar på frågan är med andra ord 3) patientfrukosten på KI. Ovanstående lapp fick Lina för några veckor sedan när hon tillbringade en natt på KI tillsammans med sin femårige son. Vilken tur förresten att Carl inte kan läsa än. För då hade han beställt Oboy, fruktyoghurt och ljus macka och överstigit RDI av socker per dag för barn redan 07:30 på morgonen.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. elisabeth skriver:

  Själv låg jag en vecka på neuro/strokeavdelningen på SÖS i februari. Många av patienterna där har diabetes, och kosten enligt deras lista för dem “ska baseras på kolhydrater”. Både de överviktiga och de med diabetes fick fikabulle 2ggr/dag, efterrätt till både lunch och frukost, vitt bröd, sötad yoghurt med söta flingor och saft (!) till varje måltid. När jag frågade efter vatten till maten blev det genast lite besvärligt, för vattenkannor stod inte framme, bara olika sorters söta måltidsdrycker.

 2. Morsan skriver:

  Jag gjorde en privat op på Akademikliniken. Vis av tidigare erfarenhet höll jag en strikt kost före op, absolut inget bröd, pasta eller annat som skulle ligga och tröga sig i operationströtta tarmar. Det gör vansinnigt ont innan maskineriet är igång igen.
  På Akademikliniken var det inga problem att få en omelett och grönsaker till frukost, de kom också med ananasjuice (innehåller Bromelin). Aningen skillnad…

 3. Ulrika skriver:

  TACK att ni tar upp detta. Heeeelt sjukt. Ett modernt, smart land som Sverige, hur kan de komma undan med detta? Debattartikel, please.

 4. Det är sanslöst. En släkting genomgick en stor operation av tjocktarmen (cancer) för några år sedan. Den första måltiden hon erbjöds efter operationen (efter att ha varit fastande i två veckor dessutom) var en stor portion raggmunk och fläsk – med massor av lingonsylt förstås. Man tror knappt att det är sant!

 5. Stig-Magnus Thorsén skriver:

  Låg på en avdelning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där de flesta var diabetiker. Vi klagade på samma mat som visas på lappen ovan och fick till svar att “diabetiker kan äta vad som helst, det har sjukhusledningen sagt”.

 6. Emma Hå - emmahas.se skriver:

  Jag tycker det är skamligt att inte ens sjukhusen där sjuka personer vårdas, dvs de som är i ALLRA störst behov av BRA näring och riktig mat, inte ens kan få färsk frukt till frukost. Det kan man ju tom få på McDonalds! Jag blir illamående och mörkrädd av det här…

 7. Annika skriver:

  Helt sjukt, på riktigt. Och jag tror tyvärr att hela förklaringen ligger i kostnader. Snabba kolhydrater är billiga att servera. Billigaste budet vinner. Alltså blir det så här.

  Har hört några som ser sin sjukhusvistelse som ett utmärkt tillfälle att köra periodisk fasta. En kopp te på morgonen, sen pillar man ut det som är ätbart ur lunch och middag. Och anhöriga kanske kommer med någon slags förstärkning i form av nötter eller liknande. En väninna tog med en liten kylväska med kokta ägg för att överleva…

  Men det är ju så himla sorgligt att det ska behöva vara så. Att sjukhus serverar sjukdomsdrivande mat. Och att allt fler patienter ratar maten, så att den istället behöver slängas.

 8. UlrikaLE skriver:

  När min som fick diabetes för ett år sedan och låg inlagd fick han sötad yoghurt och cornflakes, mjukt bröd utan hela korn och juice till frukost. Till lunch tre yttepytte potatisar, kycklinggryta med sammanlagt tre lillfingerstora kycklingbitar resten sås, lite riven morot och inlagda persikor till efterrätt (den åt jag). Måltidsdryck – vatten fick vi be om…
  Han var 20 och tränade styreträning. Förutom att det vara katastrofal diabetesmat blev han heller inte mätt. Så när vi kom hem och han åt mer och bättre mat stämde ju inte den inställda insulindosen… Tur han har en mamma som har koll och vågade gå lite efter eget huvud 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Ulrika och tack för att du delar intressanta erfarenheter.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.