Cancerläkaren David Stenholtz: Det finns ett starkt samband mellan kost och cancer. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Cancerläkaren David Stenholtz: Det finns ett starkt samband mellan kost och cancer.

På långfredagen tog vi en kaffe med David Stenholtz, specialistläkare i onkologi, och vräkte ur oss alla frågor vi hade om kostens påverkan på cancer. Lite udda kanske att träffas på en röd dag, men det var faktiskt den enda dagen som David hade en lucka. Utöver att jobba heltid som onkolog och behandla cancerpatienter är David nämligen grundare till och ordförande i initiativet “Läkare för Framtiden”. Så, ingen tid att förlora.

– Intresset för kost och framför allt för sambandet mellan kost och hälsa är väldigt stort i dag – hur är starkt är egentligen sambandet?

– Det är otvivelaktigt så att vi hade kunnat eliminera en rad sjukdomar bara genom kosten. Jag tänker då på övervikt, diabetes typ 2, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdom. Cancer skulle vi inte kunna eliminera helt men man ska veta att 50-90% av all cancer (beroende på art) är kopplad till vår livsstil. Att ändra sin kost i hälsosam riktning har sannolikt en mycket stor inverkan på risken att insjukna i cancer – generellt anses det i dag att mer än 30 % av all cancer direkt orsakas av ohälsosamma livsmedel. Därtill kommer indirekta orsaker av vår kost som övervikt och därtill hörande minskande förmåga till fysisk aktivitet. Lägger vi dessutom till alkoholhaltiga drycker till ekvationen stiger andelen cancer som kan förebyggas med kost till långt mer än hälften.

– Ok, då har vi med andra ord väldigt mycket att vinna på att tänka på vad vi stoppar i munnen?

– Ja, otvivelaktigt är det så. Sannolikt kan även en optimerad kost med maximalt innehåll av cancerförebyggande ämnen minska risken för den cancer som anses ha andra orsaker som miljögifter, strålning, rökning och ärftlighet. Vidare finns många studier som talar för att den som drabbats av cancer förbättrar sin prognos genom hälsosammare kostval liksom att den som botats från cancer har minskad risk att återinsjukna.

– Ger du kostråd till dina patienter?

– Min tid som läkare är helt öronmärkt för att tala om den behandling patienten står inför. Därefter finns det inte mycket tid kvar. Men för de patienter som är intresserade ger jag självklart råd om kost.

– Vilka råd ger du då?

– Världscancerfonden rekommenderar den som vill minska sin risk för cancer att äta en kost huvudsakligen från växtriket. Jag instämmer helt i detta. Alla ämnen i vår kost med påvisad cancerskyddande effekt återfinns i hela ätbara växter. Vidare återfinns de ämnen med påvisad cancerframkallande effekt i animaliska produkter. Jag brukar dela ut en broschyr som “Kompetenscentrum för hälsa” tagit fram om vad man bör utesluta och dra ned på.  Jag rekommenderar de som vill gå ett steg längre att även utesluta mjölkprodukter som ju innehåller en tillväxtfaktor, IGF-1, som har en stark koppling till cancer.

David berättar att en liter mjölk tredubblar östrogenhalten hos barn. Vi noterar att David har sojamjölk i sitt kaffe.

– Men David, om nu nästan vart tredje cancerfall hade kunnat undvikas av en god kost… Varför omfattas då inte behandling av cancer av att ge patienterna kostråd?

– Det där är en väldigt bra fråga. Jag tror att det beror på okunskap men också fördomar om att man inskränker på människors livskvalitet. Det finns en allmän föreställning om att livet är härligt när vi kan unna oss goda saker och att vi tar bort matglädjen när vi börjar äta mer hälsosamt.  Jag ser det tvärtom – efter att jag själv lade om min kost till att bli vegan har snarare min livskvalitet och matglädje ökat.

– Om du bara får säga en sak, som man av hälsoskäl bör utesluta från sin kost, vad är då det?

– Processat kött – charkvaror – eftersom det ger mest skada på kroppen och har starka kopplingar till sjukdomar.

– Och om du bara får ge ett tips på vad man ska äta mer av?

– Jag är väldigt intresserad av s.k. fytonutrienter. Fytonutrienter är näring från växtriket som har hälsobringade effekter eftersom de bromsar olika sjukdomsprocesser i kroppen. Grönsakernas olika färger innehåller olika fytonutrienter och det intressanta är att 1+1 inte =2 i deras värld. Eftersom olika fytonutrienter förstärker varandras egenskaper kan det i stället leda till att 1+1=3. Därför är en bra regel att en måltid ska innehålla växtrikets alla färger (läs mer om den sk regnbågsmaten här). Då förser du kroppen med en bred matta av sjukdomshämmande processer.

– Avslutningsvis, hur äter du själv?

– Sedan några år tillbaka är jag vegan och äter växtbaserad föda. Innan jag lärde mig mer om kost trodde jag att min kropp behövde animaliska produkter för att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen, men nu vet jag att växtriket kan förse min kropp med alla näringsämnen.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.