Mjölk ger inte starka ben. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Mjölk ger inte starka ben.

Här ovan ser du två glas med två olika innehåll. Glas 1: mjölk. Glas 2: grönkål. Så, vilket glas tror du är den bästa kalciumkällan?

Ja, rubriken ger ju förstås en hint om vart vi vill komma. Men är man är i färd med att sticka hål på en gammal myt så är det lika bra att vara övertydlig. Så här ligger det nämligen till:

Mjölk ger inte starka ben. Tvärtom, mjölkdrickande ökar risken för benbrott.

Japp, du läste rätt. En svensk studie som publicerades i British Medical Journal i oktober 2014 visar faktiskt en ökad risk för benfrakturer hos de som drack mest mjölk. Forskarna följde 61 433 kvinnor och 45 339 män under 20,1 år respektive 11,2 år, och för varje dagligt glas mjölk ökade risken för kvinnorna med 2% för alla frakturer och med 9% för höftledsfrakturer.

Dessutom visade resultaten från studien att de kvinnor som drack mer än tre glas mjölk per dag hade 93% ökad risk för förtida död jämfört med dem som drack mindre än ett glas mjölk per dag. För varje glas mjölk ökade risken för förtida död med 15% hos kvinnorna och 3% hos männen. Holy macaroni, 93%!

Så, nästa gång vi vill ha i oss kalcium skippar vi mjölken och slänger ner några nävar grönkål i vår smoothie i stället.

(Det gör vi däremot inte i vårt kaffe. Någon måtta får det vara.)

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Sofia skriver:

  Tycker detta är väldigt intressant. Tycker även att ayurveda är ganska spännande, de menar att om man värmer upp (kokar) mjölken så “ändrar den karaktär” och blir nyttig och närande. Hur ser forskningen och Stig på detta, ligger det någon “sanning” i det alls?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Sofia och tack! När du upphettar livsmedel bildas AGE och ALE som är skadliga. Det bästa är att inta i rå form. Läs gärna professorns krönika om AGE och ALE.

 2. Erika skriver:

  Hur är det med yoghurt?

 3. Zenitha Karlsson skriver:

  Undrar också hur det är med yoghurt. Jag älskar turkisk youghurt men i övrigt håller jag mig till havremjölk.

 4. Orris skriver:

  Ja. (Punkt)
  Och med detta i bakhuvudet så har vi en politik som stödjer mjölkbönder. Som att stödja huvudvärk för att Astra skall få sälja läkemedel. Lägg ner mjölkproduktionen och låt mjölkbönderna bli ekologiska havreodlare gärna med samma bidrag, om det skulle behövas, så lyfter vi folkhälsan på sikt…

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.