Mjölk ger inte starka ben. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Mjölk ger inte starka ben.

Här ovan ser du två glas med två olika innehåll. Glas 1: mjölk. Glas 2: grönkål. Så, vilket glas tror du är den bästa kalciumkällan?

Ja, rubriken ger ju förstås en hint om vart vi vill komma. Men är man är i färd med att sticka hål på en gammal myt så är det lika bra att vara övertydlig. Så här ligger det nämligen till:

Mjölk ger inte starka ben. Tvärtom, mjölkdrickande ökar risken för benbrott.

Japp, du läste rätt. En svensk studie som publicerades i British Medical Journal i oktober 2014 visar faktiskt en ökad risk för benfrakturer hos de som drack mest mjölk. Forskarna följde 61 433 kvinnor och 45 339 män under 20,1 år respektive 11,2 år, och för varje dagligt glas mjölk ökade risken för kvinnorna med 2% för alla frakturer och med 9% för höftledsfrakturer.

Dessutom visade resultaten från studien att de kvinnor som drack mer än tre glas mjölk per dag hade 93% ökad risk för förtida död jämfört med dem som drack mindre än ett glas mjölk per dag. För varje glas mjölk ökade risken för förtida död med 15% hos kvinnorna och 3% hos männen. Holy macaroni, 93%!

Så, nästa gång vi vill ha i oss kalcium skippar vi mjölken och slänger ner några nävar grönkål i vår smoothie i stället.

(Det gör vi däremot inte i vårt kaffe. Någon måtta får det vara.)

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.