Råd till alla nyblivna föräldrar: lyssna inte alltid på Livsmedelsverket. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Råd till alla nyblivna föräldrar: lyssna inte alltid på Livsmedelsverket.

För två veckor sedan fick vår formgivare Anna en fantastisk liten Sam. En hel månad för tidigt men Anna rapporterar att han är en riktig liten kämpe och att alla mår bra!

När Sam fortfarande låg i magen frågade Anna oss om vad vi trodde om Livsmedelsverkets rekommendation om att introducera gluten under amningen. Deras rekommendationer är ju att föräldrar absolut bör ge små barn mjölmat för att minska risken för glutenintolerans, så dessa råd följde vi lydigt när våra barn var små (vi vågade inte annat).

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa:

”Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant. Senast vid sex månader, och tidigast från fyra månader, bör du därför börja ge barnet lite mat med gluten… Du kan till exempel låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan… Efter sex månader kan du långsamt öka mängden.”

Det som ställer till det lite bara är den senaste tidens forskning som vi ramlade över hos Kostdoktorn. Den visar nämligen: raka motsatsen. Redan i höstas publicerades två avgörande studier i New England Journal of Medicine – världens högst ansedda vetenskapliga tidskrift – där man för första gången har testat om råden fungerar. Vad studierna visade? Att ju l-ä-n-g-r-e man väntar med att introducera gluten, desto bättre (det är  viktigt att poängtera att studierna genomfördes på barn med hög risk för att utveckla glutenintolerans, men ändå). New England Journal of Medicin kommenterar studierna med att det nu blir svårt för någon att fortsätta ge råd om tidig gluten – det verkar helt enkelt fel. Rådet att introducera gluten under amning verkar också felaktigt – inte heller detta ser man några tecken till nytta av.

Så, mot bakgrund av senaste forskning Anna (och alla andra nyblivna småbarnsföräldrar där ute), kan vi tipsa om att snegla på Kostdoktorns rekommendationer till nyblivna föräldrar i stället. I väntan på att Livsmedelsverket ska uppdatera sina, alltså.

Studierna:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1404172
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1400697

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.