Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm: Socker ett större hot mot din hälsa än vad du tror. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm: Socker ett större hot mot din hälsa än vad du tror.

Sedan vi började blogga om mat och hälsa har vi kommit i kontakt med en hel del intressanta människor, bland annat Ann Fernholm. För dig som inte redan vet vem hon är kan vi berätta att hon är vetenskapsjournalist och författare till böckerna ”Ett sötare blod” och ”Det sötaste vi har”. Dessutom driver hon bloggen ettsotareblod.se samt är grundare till ”Kostfonden” som samlar in pengar till vetenskapliga studier på kostens effekter på hälsan. I veckan pepprade vi henne med alla frågor vi hade om sockrets påverkan på kroppen. Anns främsta råd till oss är att slänga ut allt vardagssocker.

– Vilka sjukdomar är kopplade till farlig bukfetma och till typ 2-diabetes?

– Alla våra stora folksjukdomar och lite till: hjärt-kärlsjukdom, demens, cancer, psykisk ohälsa, astma, tidig pubertet, polycystiskt ovariessyndrom (PCOS, problem med ägglossningen) och fibromyalgi. Läskigt nog är graviditetsdiabetes hos mamman kopplat till en ökad risk för autism hos barnet. Även adhd är kopplat till övervikt hos barn. Varför vet ingen.

– Hur hänger detta samband ihop?

– Det är en lång historia. Men tittar man in i kroppens molekylära maskineri hänger allt ihop med att personer med bukfetma och typ 2-diabetes har ett högt blodsocker och en hög nivå av insulin i blodet. Högt blodsocker skadar blodkärlen och driver den inflammation som orsakar åderförkalkning. Insulin fungerar som ett tillväxthormon i kroppen och triggar igång kroppens tillväxtsystem. Det förklarar varför barn till kvinnor med övervikt är större när de föds, varför barn växer tidigare under livet, går in i puberteten tidigare och varför allt fler får cancer som vuxna. Kroppens tillväxtsystem påverkar också produktionen av manligt könshormon från äggstockarna, vilket är en orsakar problem med ägglossningen. När det gäller demens är det en del forskare som nu vill kalla alzheimer för typ 3-diabetes. Det finns starka kopplingar mellan att ha problem med blodsocker och att få en lite dimmigare hjärna. Man ser att hjärnan reagerar sämre på insulin vid demens. Insulin är viktigt för minnet.

– I din bok ”Ett sötare blod” kan man läsa om att vårt blod blivit allt sötare. Varför har det blivit det?

– Egentligen är allt Napoleons fel. När han skulle erövra Europa införde han en handelsblockad mot Storbritannien. Det ledde till att tyskarna inte längre fick tillgång till alla lyxvaror som kom från främmande länder, bland annat te, kaffe och socker. De lyckades då rena fram socker från sockerbetor, som ju till skillnad från sockerrör växer på nordliga breddgrader. Tekniken spred sig snabbt över Nordeuropa och priset på socker sjönk dramatiskt. Från mitten av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet ökade vi vår sockerförbrukning från runt 4 kg per person och år till över 40 kg. Efter det har vi tagit fram nya former av socker, som glukos-fruktossirap och invertsockersirap. I dag förbrukar vi över 50 kg socker per person och år. När vi äter stora doser socker påverkas levern och det kan i verkar i längden kunna leda till att levern blir förfettad. I dag har 1 av 10 amerikanska barn fettlever, något som tidigare i princip bara drabbade alkoholister. När levern blir förfettad reagerar den sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin och blodsockret stiger. Dessutom äter vi allt mer snabba kolhydrater. Konsumtionen av pasta och vitt bröd har ökat dramatiskt under 1900-talet. Stärkelserik mat höjer effektivt blodsockret, framförallt om vi har förstört vår blodsockerreglering genom att äta mycket socker. Sist men inte minst har vi blivit rekommenderade att äta fettsnål mat. Fett sänker matens glykemiska index och dämpar blodsockersvängningar, så när vi äter mindre fett får vi ett högre blodsocker.

– Om du får rekommendera oss att välja bort en sak från kosten vad skulle det vara och varför?

– Ut med allt vardagssocker. Socker verkar vara en mycket viktig orsak till att vi utvecklar farlig bukfetma och typ 2-diabetes. Kroppen klarar en liten dos, men i dag äter vi alldeles för mycket. Vi behöver återgå till den tid när socker fungerade som en krydda. Idag har det blivit till en grundbeståndsdel i vår mat.

– Om du får rekommendera oss att äta mer av något ur hälsosynpunkt, vad skulle det vara och varför?

– Det där tycker jag är svårt. Om vi gör en utblick bland urfolk och hälsosamma folk i världen, har de ätit extremt olika och ändå haft en väldigt bra hälsa. Inuiters hjärtan har mått fint på fisk, säl, ren och björn. Kanske ska man rekommendera mer säl? Fransmännen har friskast hjärtan i Europa, så kanske ska vi äta mer fet ost som dem? Folk i norra Kaukasus finns på våra yoghurtförpackningar. Där påstår Arla att yoghurt ger ett långt liv. Folket i Hunzadalen i norra Himalaya har prisats för sin hälsa. En del menar att de kan tacka aprikoskärnor för det. På Okinawa, en ö i Japan, har man flest hundraåringar i hela världen. Där äter de mycket vegetabilier, lite fett och inget socker. Massajer har haft en fin kärlhälsa på mjölk, blod och kött. Så kanske ska vi äta mer blod? Ibland kan jag tänka att hälsohetsen börjar gå för långt. Inuiter och massajer har mått finfint utan att äta ett enda grönkålsblad. Det jag vill uppmuntra är att vi ska njuta av den mat vi äter och sluta räkna kalorier. När vi drar ner på socker och andra kolhydrater (framförallt de snabba) fungerar mättnadssystemet bättre. Personligen behöver jag inte längre räkna kalorier. Det sköter sig liksom av sig självt och det är en enorm befrielse. Det är underbart och känna sig mätt och nöjd utan att samtidigt få dåligt samvete.

I dag har Ann en debattartikel i Aftonbladet där hon ifrågasätter Swedish Nutrition Foundation:s (SNF) rapport om socker. Läs här.

Dela

Kommentarer

 1. Morsan skriver:

  Tack för er blogg, den har inspirerat stort i vår “omläggning” av livsstil. Samtidigt väcks många frågor. Våra barn, 4 och 6 år, äter med glädje en stor skål grönkålschips som vi torkat sakta runt 60 grader. Att få i rå grönkål, även i smoothies är trixigare, är det bättre att få i barnen grönkålen trots den upphettningen än att de inte får i sig grönkålen alls? Vad skulle Stig säga om det. Och juicer, vi skulle aldrig kunna tugga i oss tre råa rödbetor, fyra äpplen, ingefära och två citroner till frukost, men det går bra när vi kallspressar juice av det och dricker som frukost. Hälsa Stig att vi sett samtliga föreläsningar vi kommit över och att han har “flyttat in” hos en barnfamilj och givit oss en helt ny syn på tillvaron.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Morsan! Vi hälsar Stig och håller med.

 2. Isabelle skriver:

  Gäller det allt socker, inklusive frukt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Isabelle, en bra början kan vara att utesluta vitt raffinerat socker. Frukt innehåller ju en massa nyttigheter så det kan du gott äta men med måtta eftersom frukt faktiskt också innehåller socker.

 3. Isabella skriver:

  Men borde vi inte sluta tänka för mycket på hur allt har varit under jordens existens/människans existens. Vi måste nog inse att människan har behövt göra på olika sätt för att överleva men att detta nödvändigtvis inte behöver vara kopplat till det absolut bästa för hälsan. Jag tycker att vi behöver se till den kost som människor blir mest hjälpta av när de redan fått kroniska sjukdomar. Jag tycker att det mesta tyder på att vi behöver en läkande kost om kroppen ska kunna läka från sjukdomar. Det är frukt och grönsaker mest i sin råa form som är kopplat till läkning av kroppen. Eller är det så att sjuka människor läker sina kroppar med hjälp av mjölk, ost, blod och kött?? Nja, inget tyder väl på det? Utan alla köttätare, och mjölkätare och vad det nu kan heta blir friskare då de tar bort det ur kosten och istället intar levande föda och i form av frukt och grönt …..
  Människan är mest lik primaterna om man ser till naturen, primaterna äter inte upphettad mat och får sin näring från frukter primärt. Frukt är även för människan den mest perfekta födan, den är redo att äta precis som den är, den behöver inte tillagas, och inte kryddas för att vi ska tycka att den är tilltalande. Tänk att all annan mat vi äter måste tillagas, kryddas och annat för att vi ska tycka att det är gott……en tankeställare tycker jag.

 4. Bengt D Nilsson skriver:

  Bloggen “Låt maten vara din medicin” har skrivit: “Hur fruktos kan skada din lever”
  http://matmedicin.blogspot.se/2015/04/hur-fruktos-kan-skada-din-lever.html

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Bengt för tipset!

 5. Oj har många kommentarer på ovan från Isabella. För det första kan man inte sätta mjölk och ost jämte blod och kött. Ost och mjölk är processat, varpå proteinerna blir förstörda och orsakar immunreaktion i våra kroppar. Kött är inte det.

  Vad är det som inte tyder på att man kan äta sig frisk på kött? Var har du sådana källor?
  Själv har jag ätit mig frisk på bland annat kött. Och fisk, ägg, grönsaker. Knappast rå frukt.
  Vart har du läst att råa frukter och grönsaker ensamt är kopplat till läkning

  Kött innehåller otroligt många näringsämnen varav många inte kan hittas någon annanstans. De innehåller dessutom alla de essentiella aminosyrorna och bra fetter som inte kan hittas i växtriket. Våra celler behöver omättade fetter, men de behöver också mättade fetter. I stora mängder dessutom, bland annat överlever inte cellerna utan mättade fetter i cellmembranen.
  Tillagning gör att vissa av de här ämnena blir lättare för kroppen att ta upp. Lättare tillagning, man vill inte att AGE och ALE produkter ska bildas.

  Jag har ätit mig fri från ledgångsreumatism och det gjorde jag inte med rå frukts hjälp kan jag säga! Grönsaker är otroligt näringsrika, men det är animaliska produkter så som kött, fisk, ägg och benbuljonger också. Vi behöver de båda! Det ena utesluter inte det andra. Dagens framavlade sockerfrukter kan man vara utan däremot.
  Tillbaka till animaliska produkter, näringen som finns i benmärg till exempel är fantastisk. Men jag skulle knappast äta den rå. Och utan den tänker jag inte vara, den kommer att hålla både mina leder och min hud kvar i ungdomen tills dess att jag trillar av pinnen. Råa eller lätt tillagade grönsaker är super, men det räcker inte, vi behöver animalisk föda både för näringsämnen och proteiner.

  Har man dock problem med tyroidhormoner eller autoimmunitet kan vissa grönsaker behöva tillagas för att inte skapa reaktion och kaos i kroppen. Exempelvis tillagar man för att bli av med lektiner. Råa grönsaker är kanske inte heller det bästa för den som har problem med magen, och obalans i sin tarmflora. Rått är helt enkelt inte alltid det bästa.

  Man måste se till var individ och vart de befinner sig i dagsläget. Hur står det till med kroppen, hur tar vi den tillbaka till ursprungliga vitalitet. Tar bort allt som kloggar igen systemet och bildar obalans i hormonerna.
  Vi kan dock komma överens om att socker, spannmål och syntetiska skit är just det… skit 🙂

  /M

 6. Eftersom du, Maria läser bloggen food pharmacy så lär du veta om samarbetet med professorn och forskaren Stig Bengmark, som absolut inte förespråkar intag av kött eller fisk. Han har enbart sagt att människan inte behöver varken fisk som för det mesta i dag innehåller toxiska ämnen, eller kött för protein eller annat, och som behöver hettas upp till höga temperaturer så att akrylamid bildas..(dessutom säger han att animaliskt protein är starkt inflammationstriggande)!

  Det finns gott om bevis på människor som äter helt plantbaserad kost, och främst raw, som har blivit helt friska från riktigt allvarliga bekymmer, och som numera lever helt bekymmerslöst och friska med energin på topp. OM det vore så att människan behövde animaliskt protein- så hade ju dessa 100- tusentals personer runt om i världen blivit sjuka eller inte överlevt, men så är ju knappast fallet! 🙂 Jag rekommenderar dig att ta dig en titt på internet!

  Allting handlar faktiskt om att kosten ska vara hållbar i längden, och inte bara hålla dig frisk under en kort period. Äter man en kost baserat på högt intag av animaliska produkter (kött) så kommer det dyka upp andra hälsoproblem i framtiden. Dessutom måste vi tänka på vår planet, – Om alla människor hade haft möjligheten och också försökt läka sig genom att äta kött , så hade vi inte haft något jordklot kvar att stå på! (med tanke på hur djuruppfödning i stor skala förstör vår planet)

  Jag tror på en kost som främjar både människans hälsa i längden och planeten vi lever på!

 7. Isabella skriver:

  Jag föredrar att inte bara stirra mig blind på siffror och vetenskap utan vänder mig mot människors egna erfarenheter….
  Hela nätet är packat med fruktälskare som reverserat mängder med åkommor och sjukdomar. Mängder med exempel finns på youtube, Fullyrawkristina, Freelee the banana girl, Liferegenerator, Dr Robert Morse, Dr Douglas Graham, Rawvana, Jiliciousjourney, mindfuldiabeticrobby, plantbasedathlete, rawsomehealthy, jacobheitmann, naturligtraw för att nämna några. Ta bara en titt på dessa inspirerande människor så förstår man vad levande föda gör med kroppen.

  En ren kropp på insidan är vad vi behöver för långsiktig hälsa, frukt rensar kroppen…
  Kött är egentligen bara död vävnad från djur, det har ingen läkande effekt, endast maskerande av symptom. Dessutom extremt försurande och inflammationsdrivande för kroppen. Dock riktigt bra på att överstimulera våra körtlar med alla sina hormoner…….så att vi tillfälligt mår bra.
  Den som tror att vägen till sann hälsa går via kött, mjölk och blod är enligt mig lost in translation.

 8. Så inspirerande svar både från köttkvarnen och från frukt o grönsaksivrare.

  Jag får så mycket intressant information att ta med mig när jag söker min väg mot hälsa och hållbarhet.

  Tack alla!

 9. Blev felstavat av min dator där.

  Så inspirerande svar både från köttivrare och från frukt o grönsaksivrare.

  Jag får så mycket intressant information att ta med mig när jag söker min väg mot hälsa och hållbarhet.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.