Veckans snackis! 15% av pojkarna i USA får ADHD-diagnos. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Veckans snackis! 15% av pojkarna i USA får ADHD-diagnos.

Det har varit en hel del snack om adhd  i veckan. Häromdagen rapporterade SVT att 15% av alla pojkar i USA får diagnosen, och att 80% av världens adhd-medicin framställs och konsumeras i USA. Kritiska läkare och forskare menar att det sker en övermedicinering och att det egentliga antalet adhd-diagnoser ligger runt ca 5%.

Vi kan så klart inte låta bli att påminna om Stigs senaste krönika om hur tarmfloran har ett samband med ditt välmående och troligtvis även med adhd. Kemiska tillsatser som främst finns i farbriksframställd mat påverkar tarmfloran mycket negativt, och föga förvånande är fabriksframställd mat vardagsmat för många i just USA. Det som är extra bekymrande är att även mediciner bryter ner vår tarmflora. Så, om en person som redan har en skadad tarmflora börjar äta stark adhd-medicin, kommer tarmfloran bara skadas ännu mer och den onda spiralen är ett faktum.

Men, allt handlar naturligtvis inte om våra matvanor och givetvis finns det andra viktiga aspekter att ta in när det kommer till adhd. Som t ex de sociala strukturerna i samhället och hur vi som föräldrar, lärare och andra vuxna i barns närvaro hanterar våra barn. Psykiatrikern Peter Breggin är en av förgrundsgestalterna i kampanjen ”Sluta droga våra barn”, och han menar att adhd inte ens kan kallas för en psykiatrisk diagnos utan att det är en lista över beteenden som orsakar problem i för lärare och föräldrar. “Det är inget fel på våra barn. Vi har accepterat en falsk diagnos, vi har ett samhälle som är allt mindre tillåtande när det gäller framförallt pojkars naturliga beteende. Problemet är att vi brister som föräldrar och vi undervisar dem inte tillräckligt väl. Idag ska alla vara strömlinjeformade.”

Två slutklämmar:

1) Vi kommer med spänning att följa den studie om sambandet mellan tarmfloran och ADHD som startar på Karolinska Institutet i höst (med Stigs superprobiotika, yay!).

2) Med all respekt för alla som blir medicinerade kan vi inte låta bli att än en gång ödmjukt undra om inte medicinering trots allt borde vara en sista utväg?

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Annika skriver:

  Det här är så himla spännande. Har en dotter som fick sin ADHD-diagnos i samband med djup depression, precis lagom tills hon steg in i vuxenvärlden. Ingen medicinering, men en diagnos likafullt. Vilket vi tycker är rätt skönt, framför allt tycker hon det – det är på nåt sätt lättare att hantera något konkret än något vagt och namnlöst. Själv fick jag i ungefär samma veva fibromyalgidiagnos. Och jag har funderat så mycket på allt detta. Vad är det som händer i kropp och själ som gör att de slutar funka som de borde? Ju mer jag läser, desto mer tror jag på hela den här tesen med inflammatoriskt och att allt byggs på, små delar som tillsammans bryter ner kroppen tills den inte riktigt vet hur den ska fungera längre. Och eftersom kropp och själ hänger ihop, så påverkas allt.
  Men jag har också tänkt mycket på hur vi som samhälle hela tiden strävar efter att med alla medel för alla att passa in i normalmallen. Med mediciner och kirurgi och anpassning ska alla kunna jobba på samma sätt, plugga på samma sätt. Så fort någon sticker ut blir det besvärligt, det finns inga redskap att istället ta tillvara all den annorlunda energi och resurs som finns hos den som har adhd, eller är morgontrött men kvällspigg, eller som jag med fullt fungerande kontorskapacitet men en kropp som vrålvärker vissa dagar. Så himla svårt vi har att anpassa efter individens förmåga, efter hur individen kan prestera på bästa sätt. Det finns entusiastiska pedagoger, kreativa chefer, men oftast är det bara svårt och besvärligt att nån ska få komma en timme senare, lära sig på annat sätt, jobba i annan fas än alla andra. Så vi skriver ut tabletter, vi skär bort fullt fungerande magsäckar, vi tvingar in folk i normalmallen tills de går sönder på riktigt.
  Jag tror att om vi hade bättre redskap, bättre förståelse för olikheterna och hur vi kan jobba MED dem istället för MOT dem, så skulle världen vara mycket friskare och dessutom mycket mer produktiv och kreativ.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för att du delar med dig Annika!

 2. Tråkigt att ni ger er in i debatten om ADHD som diagnos. Ett slag i magen för alla oss kämpande föräldrar som försöker få hjälp till våra barn i samhället. Att medicinera framställs ofta i media som det enda man gör vid ADHD. Det KAN vara en pusselbit. Andra pusselbitar är anpassningar av barnets vardag vilket måste göras oavsett medicin eller inte , kost är en annan pusselbit som jag håller med om undervärderas.
  Och vilken diagnos är inte falsk? Alla diagnoser är konstruerade av människan.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Emma, det primära för oss är inte att diskutera huruvida ADHD är en diagnos eller inte. Vi är intresserade av det faktum att fler barn uppvisar ett eller flera av de beteendemönster som karaktäriserar ADHD.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Och denna länk!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Emma för denna länk!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.