fbpx

Intervju

Post image

Docent Catharina Lavebratt: Barn och ungdomar med ADHD och ASD har ofta förhöjda markörer för inflammation i blodet.

Förra veckan fick vi möjlighet att prata lite med Catharina Lavebratt, docent i medicinsk genetik vid KI, som leder studien om sambandet mellan tarmfloran och ADHD som sätter igång på på KI i höst. Ett mycket intressant samtal, och extra kul var det förstås att höra varför de har valt ut just Stigs synbiotika (probiotika+fibrer) som preparat till studien.

– Så, vem är du och vad har du för professionell erfarenhet av ADHD?

– Jag är docent i medicinsk genetik vid KI sedan 13 år, och har de senaste sju åren försökt bidra till kunskapen om miljömässiga och ärftliga faktorer bakom psykisk ohälsa hos vuxna. Min professionella erfarenhet av ADHD är minimal. Erfarenheten om ADHD bidrar andra i projektet med, framförallt MaiBritt Giacobini som i egenskap av specialistläkare i barnpsykiatri möter många barn och ungdomar med ADHD.

– Kan du kort berätta om studien ni drar igång i höst?

– Barn och ungdomar med ADHD och/eller autismspektrumstörning (ASD) har ofta mag/tarm-problem och förhöjda inflammatoriska markörer i blodet. Mag/tarm-symptom förvärrar ofta de psykiska symptomen. Tarmens bakterieflora, mikrobiotan, är viktigt för balansen i tarmen. En dåligt fungerande tarmflora kan ge upphov till inflammation. Syftet med denna studie är att undersöka 1) om antibiotikabehandling första åren efter födseln (då tarmen är omogen och mer påverkbar) påverkar risken för psykisk sjukdom i barndomen, 2) om tarmfloran är inflammatorisk och bakterieprodukter finns i blodet hos barn och ungdomar med ADHD och 3) om psykiska symptom och mag/tarm-problem hos barn och ungdomar med ADHD förbättras av behandling med probiotika känt för att ha antiinflammatoriska effekter.

– Vanligtvis när man läser om ADHD handlar det om huruvida föräldrar ska ge starka mediciner som  Ritalin till sina barn eller inte. När det nu ska forskas i samband mellan tarmbakterier och ADHD känns det lite väl enkelt eftersom dåliga tarmbakterier till stor del kan regleras med kost. Kan det vara så enkelt att dåliga tarmbakterier kan vara en av orsakerna ADHD?

– Det finns flera samverkande orsaker till ADHD och deras betydelse varierar sannolikt mellan individer. Det biologiska arvet (generna) är en känd bidragande faktor till ADHD. Det kom dock nyligen ut en finsk studie där nyfödda som behandlats med probiotika under de första 6 månaderna uppvisade minskad förekomst av ADHD upp till åldern 13 år (Pärtty A et al). Det kan vara så att tarmfloran kan vara skyddande även vid genetisk sårbarhet för ADHD. För de som utvecklar ADHD kan problem med magen förvärra de psykiska symptomen. Det vore jättebra om kost/probiotika skulle kunna användas som en tilläggsbehandling till andra läkemedel.

– Varför valde ni just Super synbiotics synbiotika som preparat för forskningen?

– Pga dess goda antiinflammatoriska egenskaper.

– Är det något annat du tycker skulle vara intressant att berätta i anslutning till ovan och som du tror att gemene man inte känner till?

– Lite extra bakgrund: Tarmen, och även bakterierna i sig, kommunicerar med det centrala nervsystemet och påverkar därigenom kroppslig stress och beteende. Unga, och speciellt små barn, är extra känsliga för påfrestningar på tarmfloran, av t.ex. antibiotika. En dåligt fungerande mikrobiota, som ofta har många gram-negativa bakterier, orsakar inflammation i tarmen, vilket kan resultera i läckage av bakterieprodukter till blodet, vilket i sin tur ger upphov till inflammation. Flera egenskaper hos mikrobiotan bidrar till inflammation.  Till exempel kan de gram-negativa bakterierna endotoxin (LPS) som starkt aktiverar immunsystemet, och en dålig mikrobiota ge förändring i gallsyra-omsättningen vilket bidrar till inflammation. Dessutom kan jäsningsprodukten propionat från tarmen via blodet passera till hjärnan och vid höga nivåer bidra till inflammation i hjärnan.

Dela

Kommentarer

 1. Susan skriver:

  Äntligen!!! Jättekul att några forskare i Sverige intresserar sig för kopplingen hjärnan-tarmproblematiken. (NPF-magochtarmproblem). Vettiga frågeställningar till studien.
  /Mamma med två barn, den ena med ADHD, den andra med drag av NP.

 2. En fråga som inte rör ämnet, men vad brukar ni dricka för te? Jag trodde tex att grönt te med citron var jättebra men det visade sig vara jättemycket socker i det. Så snälla ge mig alla tips på bra teen, utan socker!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vi dricker mycket grönt te i alla dess former.

 3. Gustaf Iziamo skriver:

  Bästa foodpharmacy, tack för det jobb ni lägger ner. Oerhört spännande läsning. Det är svårt att inte bli nyfiken på var Stig Bengmarks ”synbiotika” finns att få tag på? Är detta något som säljs, eller är det stört omöjligt att få tag på?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Gustaf – det värmer! Vi vill väldigt gärna själva äta Stigs synbiotika och håller för närvarande på att undersöker hur vi och ni kan få tillgång till den. Håll tummarna!

 4. Ninna skriver:

  Spännande! Hur kommer urvalet till studien att se ut?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Ninna, bra fråga! Vi ska intervjua Catharina igen och tar med frågan då.

 5. Karin skriver:

  Jag har samma fråga som Gustaf samt en följdfråga – finns det något motsvarande för djur?

 6. Mamman skriver:

  Jag väntade andra barn.. under gravidet var det jobbigt med förstoppande,trots jag har druckit vatten mycket.. kan det påverka???

 7. Solen skriver:

  Fantastisk bra att det äntligen börjar hända något runt detta med tarmen, dess flora och hur det påverkar kroppen.
  Ser fram emot resultatet av forskningen.

 8. Eva Johansson skriver:

  Ofta vill ju barn hålla sig till samma mat och variationer blir svårt. Hur kan det påverka tarmfloran. Allt socker som finns insmyget i nästan all mat vilken betydelse har detta för uppbyggnad av en bra tarmflora. Kan socker trigga ADHD tiil mer intensivt utåtagerande.

 9. Marie Andersson skriver:

  Tack för nya forskningsrön!
  En annan fick mycket antibiotika som liten, kan visserligen även till viss del vara ärftligt… Fick diagnosen ADD (+ annat smått och gott) vid 39års ålder.

  Blev intresserad av probiotika. Antar att det bara är att söka på google, men Ni får gärna skriva mer om det, tack.

  Mvh. M

 10. Charlotte skriver:

  Jag är också mycket intresserad av att få testa Stigs synbiotika. Så tar tacksamt emot info om detta.

 11. Elisabet skriver:

  Det här är så intressant och jag vill följa forskningen. Jag har alltid haft det på känn… Förälder till ett barn med ADHD.

 12. Maria skriver:

  Mycket intressant.
  Ni har förmodligen redan tänkt på detta: hur ser det ut för barn som fötts med kejsarsnitt? De får ju inte samma bakterieflora överförd i samband med förlossningen som barn som föds vaginalt. Kan man se fler barn med ADHD i den här gruppen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Maria, det är något vi själva klurat en del på eftersom ett av våra barn är fött med kejsarsnitt. Vi har varit extra noga med att ge honom probiotika. Vi kommer att gräva djupare i det här eftersom födsel genom kejsarsnitten hela tiden ökar.

 13. Gittan skriver:

  Spännande det här!
  Adhd- tarmfloran
  Bipolaritet – sköldkörtelhormoner
  Hyser gott hopp om att forskningen löser detta snart!!

 14. Ulrika skriver:

  Spännande! Som mamma till två barn med adhd uppskattar jag det balanserade förhållningssättet, att kost och probiotika kan vara viktiga komplement till läkemedel. Läkemedel är ibland nödvändigt men det skulle behövas en helhetssyn inom BUP. Väntar spänt på foskningsresultaten!

 15. Mimmi skriver:

  Min sons äggallergi ”försvinner” när han äter Concerta. Mkt underligt men så är det. Om han missat Concerta och får i sig ägg den dagen så får han en allergisk rwaktion. Mkt intressant tyckte jag och mailade några forskare inom området. Frågade om sambandet och om någon tidigare uppgett samma. INGEN svarade…av okänd anledning. ☺

 16. Sven Hamp skriver:

  Allt fler forskningsresultat pekar ju åt det här hållet, efter vad som rapporteras i populärvetenskapliga sammanhang. När det gäller tarmfloran är ju den inte konstant utan förändrar sig efter den omgivning individen lever i. Vissa forskare ser tarmfloran som ett eget organ. I så fall skulle det vara kroppens största. En typ av bakterier, som tycks hålla människan vid god hälsa är sådana, som finns i jorden. Ju längre från kontakt med jordbakterier individen lever, desto sämre är den individens hälsotillstånd. Födan man intar bär ju alltid med sig bakterier. Grönsakernas positiva påverkan på människans hälsa skulle alltså till en del bero på bakterierna, som oundvikligen följer med från jorden, där de odlas.

 17. Camilla skriver:

  Vill också ha synbiotikan :-).

 18. Wilmabus skriver:

  När jag var gravid med min första dotter fick jag äta antibiotika hela graviditeten pga upprepade UVI. Min dotter är 28 år idag och har IBS och ätit antidepressiva sedan hon var 16 år. Har ofta tänkt på om det kan ha något samband med min medicinering under graviditeten:(

 19. Anne Hagman skriver:

  Läs boken Charmen med tarmen skriven av forskaren Giulia Enders <3
  den är både rolig och lärorik och avdramatiserar vad vi har svårt att prata om

 20. Barbro skriver:

  Har haft problem med magen hela mitt liv (60+). Trög , gjort nr 2 någon gång/vecka. Har en tid tillbaka ätit omega 7 och gjort 2 an varje dag, ibland flera gånger / dag. Är det en slump eller något som är känt att det gör nytta? Jag har prövat mycket men aldrig skött magen som nu.

 21. Lena Lindström skriver:

  Oj så spännande. Har själv en 15 årig son med aspergers med total komjölks allergi som vi tyärr inte märke av förens vid 5års ålder. Innan dess var han nästan alltid lös i magen.
  Men även nu har han problem med magen med mycket illaluktande gaser (inflammation?)och obalans. Skulle verkligen vilja prova det här på honom.
  Är också nyfiken på vart man kan köpa det och även på hur studiens testpersoner kommer tas fram?

 22. Angel skriver:

  ALLA obalanser i kroppen beror på
  1. KOST
  2. Levnadsförhållanden, aktivitet
  3. Levnadsförhållanden, samhälle & omgivning
  – i den ordningen! <3

 23. Karin skriver:

  Läser om trög mage..,hade även det själv tidigare..men när börjat med en päron varje kväll, så det första varje morgon är och tömma magen. Vilket känns bra hoppar jag över päron på kvällen då blir det trög mage…så för mig är päron den bästa Medecinska hjälp …

 24. Hejsan! Jag har en son på 6 år med autism och ADHD och detta med kostreglering låter verkligen toppen. Men vad gör vi som har extremt matkräsna barn? Jag önskar verkligen att jag kunde reglera hans kost mer, men han skulle matvägra. Vet att fler i min situation har det likadant.

 25. Otroligt intressant! Jag har en son som idag är 6 år som föddes i vecka 29. Han uppvisar alla symtom å lite till på Neuropsykiatriskt funktionshinder ( odiagnostiserad ännu). Han har upp till 3 års ålder haft enorma problem med magen. Ständiga diarrer och sura uppstötningar. Vid 7-8 mån ålder började vi ge honom Sempers magdroppar. De sura uppstötningarna försvann och magen blev lite bättre. Varje gång vi försökte ta bort dropparna återkom besvären. Först vid 3 1/2 års ålder funkade det. Sjukvården sa att det berodde på omognad i tarmen.Jag vill oxå minnas att det var i den åldern hans problem eskalerade ( aktivitetsnivån höjdes från hög till extrem mm mm)man brukar ju säga att prematurt födda barn är en överreprenterad grupp bland barn med neuropsykiatriska funktionshinder kontra de faktum att deras magar utsätts för sondmatning från start trots att de i praktiken inte ens är födda ( magplågeri) ser jag så fram emot resultaten ni får fram!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack Cajsa för att du delar med dig!

 26. Spännande ingång att studera ADHD/AST och tarm! Jag har en son med ADHD,inte prematurbarn, han hade också omogen mage enligt BVC såsom Cajsa ovan skriver. Jag trodde han var ett kolikbarn, intolerant mot viss mat, uteslöt mjölk, gluten osv men att utesluta det gjorde ingen större skillnad. Hade fnasiga och röda kinder. Sov mycket korta stunder, oroligt. Hade nästan oavbrutet olika infektioner (förkylningar) som liten.
  DOCK! Jag upplevde överaktivitet redan i slutet av graviditeten!

 27. Vad intressant, jag har nyss börjat ta Probi mage alltså Lactobacillus från Apoteket eftersom har fått diagnosen Alopecia areta ( fläckvis håravfall ) som är i grunden ett autoimmun sjukdom och tydligen har alla dessa sjukdomar en direkt koppling till tarmfloran. Även Alopeci föreningen har skrivit om detta så jag skulle gärna vilja också få info. vart man köper Stig benmarks eller kanske är ingen skillnad vilket fabrikat man har???

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Mojgan, du kommer kunna köpa Stig Bengmarks synbiotika via denna bloggen efter årsskiftet nästa år.

 28. […] Mycket forskning tyder på att tarmfloran kan påverka uppkomsten av ADHD och autism hos barn. I höst startar en mycket intressant svensk studie vid Karolinska Institutet. Studiens syfte är att undersöka 1) Om antibiotikabehandling första åren efter födseln påverkar risken för psykisk sjukdom i barndomen, 2) Om tarmfloran är inflammatorisk och bakterieprodukter finns i blodet hos barn och ungdomar med ADHD och 3) Om psykiska symptom och mag/tarm-problem hos barn och ungdomar med ADHD förbättras av behandling med probiotika känt för att ha antiinflammatoriska effekter. Denna studie kommer jag att följa! Fantastiska bloggen Food Pharmacy har skrivit mer om studien här : ”Docent Catharina Lavebratt: Barn och ungdomar med ADHD och ASD har ofta förhöjda markörer för…. […]

 29. Vilken intressant läsning!
  Jag har en 9 årig son med lätt ADHD.
  Han var tvungen att äta antibiotika under fr 6-9 års ålder förebyggande för urinvägsproblem.
  Min intuition har länge sagt mig att ”undra om det är någon obalans i grabbens mage” 😉
  Jag skulle vilja stärka hans mag/tarmflora, men då han är mycket kräsen med ny mat, är det svårt för oss att intoducera nyheter på tallrikarna.
  Har ni några tips om vad och hur vi kan få vårt barn sugen på att smaka nyttigheter som skulle stärka mage/ tarm?
  Vår 14 åring äter det mesta och har inte några av dessa symtom.
  Jag vill gärna läsa mer och följa denna forskning.

 30. Therese Nesse skriver:

  Vi har en datter på 7 med Adhd. Vi har enn så lenge valgt å ikke medisinere henne.

  Hun hadde en del ørebetennelser de første årene behandlet med antibiotika, deretter et sykehusopphold med en hel uke med antibiotika når hun var 4 år.

  Rett etterpå fikk hun colostrium difficile bakterien med måneder med diare. Når hun var 5 år kom raseriet og adhd symptomene.

  1. Februar i år (2016) startet vi melke- og glutenfritt kosthold + daglig inntak av probiotika kapsler – nå snart 4 månder senere er vi blitt en familie som fungerer normalt, raseriet er nesten borte og avføringen blitt normal. Fremdeles konsentrasjonsvansker – men praktisk talt et nytt barn.

  Jeg er veldig interessert i å høre hva resultatet på denne studien blir. Vet dere hvor lenge den skal vare?

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.