Men vänta lite nu, kan allergi också ha ett samband med tarmen? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Men vänta lite nu, kan allergi också ha ett samband med tarmen?

Vår käre professor Stig har ju som bekant ett återkommande uttryck när det kommer till hälsa, nämligen “glöm inte att mata dina husdjur”. Och då syftar han inte på vår lilla hund Pyret, utan på våra goda bakterier i tarmen.

Att det finns en starkt samband mellan en frisk tarmflora och ett starkt immunförsvar har vi ju förstått vid det här laget (80% av immunförsvaret sitter i tarmen, remember?), men när vi tittade på Vetenskapens Värld förra veckan så lärde en grupp brittiska forskare oss faktiskt något nytt.

Nämligen: att allergiker har en fattigare bakterieflora än andra.

Enligt de brittiska forskarna är det bristen på naturliga och goda bakterier i tarmen som får immunsystemet att reagera på ämnen som egentligen inte alls är farliga för människan, som tex björkpollen. Så intressant ju, speciellt med tanke på att vi i västvärlden börjar få en allt fattigare tarmflora. Kan detta kanske förklara den explosionsartade ökningen av allergier i västvärlden under det senaste halvseklet?

Nåväl, vi kan varmt rekommendera dig att titta på avsnittet. Det ligger uppe på SvtPlay tom torsdag 7 maj!

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Johanna skriver:

  Tackar så hjärtligt för tipset!
  Ska se detta avsnitt på SVT play innan “Unga bönder” börjar 🙂

  Hur gick med den tomatöverbakade torsken efter att ni modifierat receptet?

  Tack för en superbra blogg.

 2. Tony C. skriver:

  Har sett denna dokumentär, hoppas att folk får upp ögonen för detta hur viktigt det är med vår mikrobiota, framför allt inom vården!! Det pratas hela tiden om hur oerhört viktigt det är att ha rent omkring oss, helst så sterilt som möjligt, men är det verkligen rätt väg??
  Vi behöver verkligen ut och vara mer nära naturen, annars blir vi sjuka!

  Tack för en kanonblogg, försöker sprida den så mycket det går!
  Keep it up!!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Tony och tack för intressanta tankar kring vården. Varför får man inte automatiskt probiotika utskrivet om man nu måste behandlas med antibiotika? Det borde vara en självklarhet!

 3. Edvarf skriver:

  Hej! Missa inte den här berättelsen om allergi. http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

  Jag vet inget om vetenskapen i det mer än egen erfarenhet och det du kan läsa. Skulle gärna höra era tankar om det!

  Vad jag vet är att jag förra sommaren i värsta gräspollentiden gick från superallergisk till inte alls över natten. Genom att sluta dricka min frus underbara flädersaft. På grund av citronsyran i den…

  Tack för en grym blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack, detta måste vi läsa!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.