Ny rapport: Stroke ökar bland unga. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Ny rapport: Stroke ökar bland unga.

Var sjuttonde minut får någon i Sverige en stroke och det är den tredje vanligaste dödsorsaken. Förra veckan rapporterade dessutom DN att allt fler unga människor drabbas av stroke. Sedan mitten av 1990-talet har tydligen antalet drabbade män i åldrarna 35–44 år ökat med 18% och för kvinnor i samma åldersgrupp är ökningen 16%, enligt en kommande rapport från Folkhälsomyndigheten.

– Ökningen i den här åldern är oroande. Det får ofta förödande konsekvenser för de drabbade och deras anhöriga. De har ofta barn och familjer som påverkas, säger Inger Helmerson vid Folkhälsomyndigheten till SVT Rapport.

– Det är oklart vad ökningen beror på, fortsätter hon.

Vi kan ju såklart inte låta bli att, ödmjukt, dra paralleller till den dåliga kosten som vi ju vet bidrar till ökningen av våra kroniska och livsstilsrelaterade sjukdomar. Det är givetvis inte svaret på allt men faktum är: 15-20% av vuxna över 30 år lider av metabolt syndrom idag vilket är förstadium till typ 2 diabetes vilket kraftigt ökar risken för stroke men också för hjärtinfarkt, cancer och demens (för att nämna några av våra livsstilsrelaterade sjukdomar).

I dag skriver vi under med fel hand för allas rätt till god rehabilitering efter en stroke. Visa ditt stöd du också på hjarnfonden.se.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.