GB: Man kan egentligen se på tillsatser som en kvalitetsstämpel. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

GB: Man kan egentligen se på tillsatser som en kvalitetsstämpel.

Äkta Vara har tittat närmare på innehållet i årets glassnyheter från landets största glasstillverkare, men tyvärr hittade de nästan inga traditionella glassingredienser som ägg, vanilj, socker och grädde. Nix pix, vi snackar billiga substitut och rader av tillsatser. Tillåt oss sammanfatta:

a) Alla glassar i undersökning innehöll mellan fem och nio tillsatser.

b) Merparten av glassarna innehöll emulgerings- och stabiliseringsmedel.

c) Bara två av glassarna innehöll grädde som bas.

d) I övrigt bestod baserna mest av olika blandningar av exempelvis skummjölk, skummjölkskoncentrat, olika mjölkpulver samt vasslepulver.

e) Vad gäller smaksättningen innehöll alla glassar utom en aromämnen.

f) Istället för socker används glukossirap, majssirap, fruktossirap, druvsocker, mjölksocker samt glukos-fruktossirap.

Lite märkligt kan tyckas att de stora glasstillverkarna inte kommit längre. Och ännu skummare att GB Glace tycker att tillsatserna är till för att ge “en säker glass med hög kvalitet”. När deras marknadschef, Dominika Hagborg, mötte Björn Bernhards från Äkta Vara i TV4 Nyhetsmorgon konstaterade hon att: ”Man kan egentligen se på tillsatser som en kvalitetsstämpel”.

Varpå Björn Bernhards från Äkta Vara svarade: “Men varför lyfter inte GB fram dem i sin marknadsföring i stället? Det kunde ju stå “nu med nio tillsatser” på förpackningen?”

Och vi själva sitter här på vår kant och funderar på hur motsatsen, en osäker pinnglass, ser ut?

 

Källa:
Äkta Vara: http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=148979
TV4 Nyhetsmorgon: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/glasstest-i-nyhetsmorgon-3179518

Bild:
Food Pharmacys hemmagjorda snickersglass

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

  1. Jag håller med om att det finns mycket onödiga tillsatser i industritillverkad mat men värt att komma ihåg i sådana här sammanhang är att man själv ofta använder stabiliseringsmedel och glukossirap när en tillverkar glass hemma. T.ex. brukar jag reda av min glassmet med stärkelse (gelatin/veg.alternativ eller sjudna äggulor kan också användas för samma ändamål) och ha i lite glukos för att få en krämigare, mindre isig glass.

  2. Annika skriver:

    Hej!

    Med tanke på vad mycket skräp det finns i en hel del glass blir man extra glad när man upptäcker ställen som gör glass, på riktigt. Traskade in på min italienska kvarterskaffebar Morellino för att ta en morgonkaffe och upptäckte att dom också börjat med glass. På BARA riktiga ingredienser. Med 70% frukt i fruktglassen. Lätt att gilla!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.