Dagens outfit! Kall potatis. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Dagens outfit! Kall potatis.

Det är midsommarhelg och färskpotatisen är hetare än någonsin. Med undantag för på vårt midsommarbord, där den serveras kall. Varför? Jo, Stig har nämligen lärt oss att fibern i kokt potatis återbildas när den kallnar (två lite tjusigare ord för detta är tungvrickarna retrogradation eller rekristallisering) vilket gör att fibrerna når hela vägen ned till grovtarmen i stället för att tas upp som socker redan i tunntarmen. Mums för de goda tarmbakterierna, vilken lycka!

Brillor: Celine. Simfot: vintage. Kalla potäter: Ekologisk färskpotatis från ICA Maxi i Kungälv.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Therése skriver:

  Intressant!
  Visste jag inte om potatis. Hade dock hört att den får lägre GI när den är kall. Kul att veta varför:-)

  http://eko-lovat.blogspot.se/

 2. dessutom behåller fibrerna sin retrograderade form även då de värms upp på nytt. och dessutom sker ännu en retrogradation då de åter kyls vilket ger ännu större del resistent stärkelse. dessutom är ju kokt kall eller uppvärmd bra mycket godare än rå 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja! Lite trolleri över det hela!

 3. Jessica skriver:

  Måste potatisen vara kylskåpskall eller funkar det med ljummen? Eller vet ni hur kall den måste vara?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.