Ny forskning på kost och tarmflora – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Ny forskning på kost och tarmflora

Vår nya vän vetenskapsjournalisten Ann Fernholm gjort oss uppmärksamma på vikten av lågkolhydratkost. Överkonsumtion av snabba kolhydrater gör oss fetare och sjukare, typ 2-diabetes ökar liksom andelen som blivit av med sin typ 2-diabetes genom att gå över till lågkolhydratkost. Människor över hela världen prisar LCHF, inte minst för att de lyckats att gå ned i vikt trots att de fortsatt äta stora mängder kött och sås, och lågkolhydratkost har tveklöst varit ett mycket effektiv redskap i att bekämpa vår nya folksjukdom: fetma.

Däremot visar det sig nu att de som följer lågkolhydratkost som domineras av animaliska livsmedel får sämre tarmflora redan efter några dagar. Detta enligt en forskarrapport som publicerats i tidskriften Alimentary Pharmacology and Therapurics. Forskarna har sammanställt ett flertal studier som värderar sambandet mellan kost och tarmflora, och att äta en typisk västerländsk kost med mycket kött och snabba kolhydrater leder till en ökning av sjukdomsalstrande bakterier och bakterier som ökar inflammationen i tarmen. Men, att öka mängden animaliska livsmedel i kosten inom ramen för LCHF-kosten leder också redan efter några dagar till en ökning av de bakterier som uppvisat samband mellan sjukdom och ökad inflammation.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Julia skriver:

  Men beror det inte också lite på vilken typ av animaliska produkter man väljer? Jag tänker att om man väljer danskt kött som fylls med antibiotika och får fel mat innan slakt, så förstör vi mycket av tarmfloran när vi sen äter det. Väljer vi däremot svenskt naturbeteskött så får vi bättre förutsättningar, för att det är inte lika förgiftat och dödar inte halva tarmfloran på sin resa från svalg till ändtarm.

  I USA (där jag antar att denna studie är gjord) är ju majs subventionerat av staten, vilket gör att många uppfödare ger sina djur majs (trots att detta inte är den föda djuren skall ha för att må bra)… då blir det ju liksom…. inte bra?

  Det är skillnad på animalier och animalier helt enkelt. Inte lågkolhydratskostens fel utan PEBKAC (Problem Exists Between Keyboard And Chair).

 2. Maria skriver:

  Hej,
  jag äter liberal LCHF och har efter 20 år äntligen fått bukt med min mage, något som otaliga läkarbesök, provtagningar och undersökningar inte gjort.

  Blir ganska bekymrad över dagens inlägg eftersom det är just detta jag gjort, ökat mängden animaliska livsmedel, både fisk och kött. Vad är rimligt intag? Och gäller det alla typer av animaliska livsmedel? Kan man kompensera ökningen av de oönskade bakterierna? Ni får gärna utveckla resonemanget.

 3. Hej! Tack för en jättefin blogg! Vilken intressant studie! Har ni någon länk till den så man kan läsa den i sin helhet? Keep up the good work!
  Med vänlig hälsning,
  Sara

 4. Hej hörni!

  Var köper ni Yerba te?

 5. Therese skriver:

  Hej!
  Det jag kommer o tänka på gällande det här inlägget är ju det att så många som faktiskt blir så mycket friskare med Lchf! Jag känner många o pratar med många på forum på internet o de som verkligen äter Lchf utan massa “fusk” har ju tex inte haft en förkylning på flera år? Jag har själv samma erfarenhet, äter Lchf med mkt kött, blir aldrig förkyld längre, det var jag alltid minst 2 gånger per år förut, oftast 3-4 gånger.. Får aldrig ont i halsen o är mkt piggare, mina munsår har slutat komma flera gånger per år o jag tror jag blev magsjuk förra veckan men är osäker.. För det enda jag märkte av var att jag blev lite dålig i magen en förmiddag o sen var det över… Så hur kan den påstådda sämre tarmfloran, pga mitt köttätande, då göra mej o fler friska? Vore väldigt intressant att få ett svar på detta. Tack för en bra blogg förresten!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Therese, bra frågor! Vi skulle gärna också få svar på det och planerar att gräva djupare i detta.

 6. Hej och tack gör ett Interessant inlägg! Jag har en fråga: är det verkligen en LCHF-diet de har med i rapporten? Vid en snabb genomläsning förefaller det för mig snarare vara en LCHP-diet som åsyftas. Skicka gärna hänvisning till den del av rapporten där den negativa utvecklingen av tarmfloran påvisas för en LCHF-diet. Tack på förhand!

  Mvh
  Odd

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.