Bieffekten av att inte välja eko. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Bieffekten av att inte välja eko.

I kväll kl 21.00 kommer vi att knöla ner oss i varsin pyjamas och sitta som klistrade framför dokumentären “Bieffekten” som sänds på SVT1. Precis som titeln skvallrar om handlar den om utrotningshotade bin. Vi har inte sett den än men det har däremot vår vän Pernilla som lärt oss allt vi kan om bin och låter hälsa att den är klart sevärd.

Bin, tänker du nu, är det inte bara skönt om de försvinner? Det kan man ju tro men nä, inte riktigt.

Det är nämligen tack vare det lilla biet som vi har mat på bordet. Inte bara honung, utan faktiskt 76 procent av allt vi äter inom EU. Tre fjärdedelar av all vår mat har alltså kommit till tack vare binas pollinering och utan den skulle vi få klara oss på en rätt trist diet som till största delen skulle bestå av ris, majs och olika sädesslag – växter som pollineras med vinden (och kött skulle troligen bli en dyr bristvara eftersom även djuren äter växter).

Nu visar en ny svensk studie (publicerad i tidsskriften Natures nätupplaga) dessutom att ett av jordbrukets vanligaste bekämpningsmedel, neonikotinoider, slår så hårt mot både vildbin och humlor att de svenska rapsfälten där fröna har bearbetats med neonikotinoider bara har hälften så många vilda bin som åkrarna utan insektsmedlet, och humlekolonier vid fälten ska vi inte ens tala om – de växer inte till alls.

Inom EU finns sedan december 2013 ett tillfälligt förbud mot neonikotinoiderna när de används för blommande växter, och forskarna bakom den svenska studien hoppas att studien kommer att få EU att helt förbjuda användningen av bekämpningsmedlet. Men, neonikotinoider är en miljardaffär för både kemiindustrin och det storskaliga jordbruket runtom i världen och nu har kemiföretaget bakom bekämpningsmedlet stämt EU med buller och bång och vill att förbudet hävs.

On top on allt menar Ingemar Fries, en av forskarna bakom studien och professor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala, att kemikalien kan vara ännu mer skadlig än vad man hittills insett. 5 procent av kemikalierna tas upp i växten och över 90 procent läcker ut i ekosystemet i jorden och vattnet.

Ännu en anledning att välja eko, med andra ord. Om det nu finns någon år 2015 som fortfarande är skeptisk?

 

För dig som är intresserad av att veta mer om hotet mot bin och insekter kan vi tipsa om:
Dokumentären ”Bieffekten” som sänds ikväll på SVT1 klockan 21.00.
Trailer Bieffekten: https://vimeo.com/96015881
Svt Nyheter http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/humlor-och-bin-slas-ut-av-jordbruksmedel
DN http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vanligt-insektsmedel-skadar-humlor-och-solitarbin/
Newsvoice http://newsvoice.se/2014/05/28/bekampningsmedel-for-gmo-mat-skadar-allvarligt-halsa-och-ekosystem/
Svd: http://www.svd.se/bin-ar-nodvandiga-for-var-overlevnad

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.