Veganer och vegetarianer – hur sjutton får de i sig proteiner? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Veganer och vegetarianer – hur sjutton får de i sig proteiner?

Vegantrenden är hetare än någonsin och så gott som dagligen kan vi läsa om hur Bill Clintons, Beyonces och grannens hälsa har förbättrats sedan att de gått över till vegankost. Men, tänker du som fortfarande köper Arlas proteinberikade mjölk, hur sjutton tillgodoser de sina kroppar med behovet av proteiner?

Bra fråga, vi undrade prick detsamma. Vi tar det från början:

Proteiner är livsviktiga för kroppen. Man brukar kalla dem för kroppens byggstenar eftersom de används till att reparera och bygga nya celler och vävnader i kroppen. Proteiner i sin tur är uppbyggda av sk aminosyror. Totalt finns det ett tjugotal aminosyror och utav dessa är åtta av dem livsviktiga och kallas för essentiella, för att de inte kan produceras i kroppen utan måste tillföras med kosten.

De flesta har förstått att protein finns i kött, mjölk, ägg och fisk, men för oss var det en nyhet att även gröna bladgrönsaker innehåller stora mängder protein i form av aminosyror. Faktum är att ett dagligt intag av olika sorters gröna bladgrönsaker uppfyller kroppens hela behov av essentiella aminosyror. Först blev vi väldigt förvånade men när vi tänker efter så är ju inte så konstigt – bladgrönsaker innehåller ju faktiskt tillräckligt med protein för att bygga muskelmassa hos stora betesdjur. Nej, vad som snarare är konstigt är hur vi kan ha missat detta? Hur kan vi inte ha snappat upp att gröna bladgrönsaker är en utmärkt proteinkälla? Och varför har så många med oss trott att animaliska proteiner är det enda som duger?

Förklaringen är ganska enkel:

Historiskt har vi ätit den delen av grönsaken som är proteinfattig. I stället för att t ex äta den näringsrika blasten har vi kalasat på moroten eller rödbetan, och genom att placera alla växtens delar (rötter, stjälk, blomma, skott, gröna blad etc) i kategorin “grönsaker” har vi tagit för givet att hela grönsaken har samma egenskaper. Människan har ätit roten och dragit slutsatsen att resten av växten är lika proteinfattig. Vilket alltså är en missuppfattning.

Så, svaret på vår fråga blir således att en vegan och vegetarian inte borde ha några som helst problem att tillgodose kroppen med dess behov av protein. Inte så länge de  frossar i bladgrönt i alla fall. Bon appétit!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.