Dagens outfit! Tandkräm utan fluor. – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Dagens outfit! Tandkräm utan fluor.

I kväll går vi till sängs med en nyinköpt tandkräm från Kingfisher. Sedan Stig gjorde oss uppmärksamma på att fluor kanske inte är helt hundra att borsta tänderna med dag ut och dag in, utvidgade vi vårt tandkrämsskafferi med en fluorfri variant (nu låter det nästan som att vi delar tandkräm men så är icke fallet, vi unnade oss faktiskt varsin). Det verkar finnas massa orsaker till varför fluor inte är bra, men bland annat har Stig förklarat att fluor och jod konkurrerar i kroppen om “utrymme i cellen” och att fluoret driver ut joden som är mycket viktigt för att cellerna ska fungera.

Tandkräm: Kingfisher Mint från Gryningen. Tandborste: vintage. Nalle: Luddes privata. Godnattsaga: “Doktor Proktors pruttpulver” av Jo Nesbø.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Charlotte skriver:

  Hej! Jag blir nyfiken på hur pass mycket flour man tar upp av kroppen när man bara sköljer tex floursköljning och sedan spottar ut det precis som med flourtandkröm kontra livsmedel som man sväljer som innehåller mycket flour, t ex grönt te (som väl ändå är nyttigt). Skulle vara intressant att få höra mer tankar kring detta!
  Tack för fin blogg!

 2. Mildred Jonson skriver:

  Skulle vilja läsa mer om “upptäckten” med fluor visavi jod som Stig gjort oss uppmärksamma på.

  Med vänliga hälsningar
  Mildred

 3. Sofia skriver:

  Men ni vet väl att fluor spelar en avgörande roll för en bra tandhälsa? I SBUs relativt färska kartläggning och granskning av systematiska översikter inom barn- och ungdomstandvården framkom att tandborstning med fluortandkräm är den enda (!) vetenskapligt belagda metoden mot karies hos barn och ungdomar (detsamma gäller för vuxna).

 4. Annika skriver:

  Vore intressant att höra mer hur ni tänker kring skydd mot karies om ni tar bort fluoren. Har jobbat sida vid sida med tandläkare och forskare i många år, så jag läser på och hör vad de säger, och såvitt jag förstått så har forskningen visat att fluor är det absolut effektivaste sättet att skydda mot karies – som är en svår sjukdom som kan orsaka både tandförluster och i värsta fall dödsfall. Och i de mängder som finns i tandkräm är eventuella gifteffekter på kroppen så små, att nyttan vida överstiger risken. Men samtidigt vet jag att det finns en oro även inom tandvården för nya rön om fluorets effekt på resten av kroppen. Ingenting är enkelt, och väldigt få sanningar är eviga – ny forskning får oss ofta att ifrågasätta gamla sanningar, precis som det ska vara. Men så länge jag äter kolhydrater, och så länge vetenskapen inte kan ge mig bättre alternativ, så vågar inte jag avstå fluortandkräm.

 5. Ett annat sätt att skydda sig mot karies är att inte äta kolhydrater. Bakterier i munnen omvandlar kolhydrater till en syra som börjar fräta på tänderna. De flesta människor klarar sig mycket bra utan kolhydrater.

 6. Karin Öckert skriver:

  Som holistisk tandläkare har även jag uppmärksammat de ovan nämnda biverkningarna av fluor. Men vi måste i debatten skilja på fluoridering av vatten, mjölk eller andra livsmedel och användningen av fluortandkräm.

  När jag var ung privatpraktiserande tandläkare i början på 60-talet ombads jag hjälpa till med skolbarnens tandvård eftersom folktandvården inte hann med alla. Bland förstaklassarna hade i princip alla karies på tuggytorna på sexorna. I sjuan eller åttan var det dags för lagning av sjuornas tuggytor och sedan började kariesen mellan tänderna att utvecklas. Att gå ur skolan med intakta tänder var synnerligen ovanligt. År 2013 är 66 procent av 12-åringarna kariesfria enl. Socialstyrelsens rapport. Hur kommer sig detta? Äter barnen mindre socker idag? Å nej, tvärtom äter de mycket mer. Är de duktigare på att borsta tänderna? Nej, ungar är som de alltid har varit, lite småslarviga för fort ska det gå. Den enda skillnaden är fluor i tandkrämen.

  Men vad säger då vetenskapen om ni nu betvivlar min kliniska erfarenhet? Jo, om det finns något som är till leda bevisat med de allra finaste evidens-1-studier, så är det att fluor i tandkräm har en mycket god profylaktisk effekt. Att göra en studie där en grupp barn får tandkräm med fluor och en grupp tandkräm utan fluor och efter cirka två år räkna antalet kariesangrepp är en enkel och snabb väg till doktorshatten. Många har därför lockats och lyckats.

  Om föräldrar bestämmer sig för att använda tandkräm utan fluor till sina barn är risken stor att vi åter hamnar i kariesträsket som vi så framgångsrikt kravlat oss upp ur. Och glöm inte att med karies följer många allvarliga biverkningar såsom allergier mot tandvårdsmaterial och ohälsa p.g.a. starka toxiner som produceras av bakterier i alla rotfyllda tänder.

  Mitt råd till föräldrar är, att ska ni sluta med fluor i tandkrämen måste ni också sluta med allt socker i kosten. Och det är ju en bra men svår utmaning!

 7. Annika skriver:

  Anna, att sluta med kolhydrater helt låter ju bra. Men då måste vi inte sluta med bara socker och mjöl utan också med sånt som frukt, grönsaker och nötter, vilket ju verkligen inte rekommenderas av till exempel vår favoritblogg Food Pharmacy och expert-Stig.
  Så som jag ser det är svårigheten att kombinera alla goda effekter som frukt och grönt ger för hälsan, med att inte använda fluor för att skydda tänderna mot karies.

 8. Vill gärna höra er svara på kommentarerna här, för ärligt talat blir jag lite besviken på er här. Tror inte att vår kariesbesparade generation kan förstå hur det var innan fluortandkräm infördes. Och nej, det handlade inte bara om att sdet borstas mer.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för alla värdefulla kommentarer! Det är otvivelaktigt så att fluor bidragit till bättre tandhälsa i Sverige. Men det finns också stora kända nackdelar med att regelbundet använda fluor. Vi själva är extra noggranna med att dagligen använda tandtråd något vi har förstått är mycket viktigt för tandhälsan.

 9. Hej igen! Vilka stora kända nackdelar är det ni pratar om med regelbunden användning av fluortandkräm? Ni brukar alltid vara jätteduktiga på att redovisa källor, så jag ser fram emot sådana. Som Lisa säger: Jag tror få som är uppvuxna med fluortandkräm och folktandvård riktigt fattar hur svår sjukdom karies är, hur det är att behöva dra ut tänder pga karies. Som generationerna innan oss tvingades göra hela tiden. Det fanns till och med en tid när man drog ut ALLA tänder i förebyggande syfte, för att slippa lida av smärtorna som kariesskadade tänder innebar.

 10. Vem är ens “Stig”? Varför ska vi lyssna på honom?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Det är en mycket klok professor..

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.